Under coronapandemin har e-handeln gått som tåget och flera aktörer som tidigare haft svårt att vara lönsamma. Det senare har inte gällt Komplett, men likväl är de en av de många som kunnat tälja guld under perioden och lite tyder på att utvecklingen under coronapandemin avtar när vi är på andra sidan.

We will also as said be working closely with our suppliers to secure stock. On a more strategic agenda we'll continue the work of driving scale benefits and efficiencies from our existing infrastructure, while we continue to execute our strategic plan in securing long-term competitiveness. As part of this the planning of a new warehouse and a more efficient warehouse in the Stockholm region. As well as increased capacity and efficiency, especially for larger goods in the Sandefjord, Norway, warehouse is progressing according to plan.

Som ett led i detta berättar Komplett under sin kvartalsrapport att de planerar nyinvesteringar för att växa ytterligare. Det här sker i flera led, där två stora punkter som är särskilt viktiga och svårnavigerade i dagens läge att säkra tillgången av produkter och hålla konkurrenskraftiga priser. Den andra är mer övergripande strategiskt, som går ut på att öka sina stordriftsfördelar.

För att åstadkomma detta planeras en ny "mer effektiv" lagerlokal i Stockholm. I nuläget har Komplett endast lager i Norge, vilket i svensk kontext innebär längre leveranstider och för Komplett ökad komplexitet. I dagsläget köper Komplett in många varor från svenska distributörer, samtidigt som en del av importerna med båt kommer först till hamnen i Göteborg och flygtransporter landar på Arlanda utanför Stockholm. Idag har Komplett ett lager i Sandefjord, söder om Oslo på Norges östkust.

För svenska konsumenter har ett lokalt lager flera möjliga fördelar. En av dessa är potentiellt lägre fraktkostnader när varor skickas från ett svenskt lager i Stockholm, istället för att ta omvägar till Norge och tillbaka. Den andra är snabbare leveranser, något som ligger i tiden nu när alltfler börjat erbjuda gratis frakt och till viss utsträckning samma dag-leverans.

När SweClockers söker Komplett för en kommentar bekräftar kommunikationschefen Kristin Hovland endast att en det planeras en lagerlokal i Stockholm och att de återkommer med mer information vid ett senare skede.

Avskräcker längre leveranstider dig från att beställa från en återförsäljare eller väger annat tyngre?