Det är ungefär 1,5 år sedan Nvidia och AMD släppte de nu aktuella grafikkortsfamiljerna och tillhörande arkitekturer, men knaper tillgänglighet och höga priser har följt produkterna sedan lansering. Nu duggar uppgifterna tätt om att priser och tillgänglighet sakta men säkert förbättras, samtidigt som rykten kring nästa generation cirkulerar.

Innan det är dags för nästa generation sker dock en stor förändring på marknaden, eftersom Intel kliver in på scenen som en tredje aktör. Företagets egna dedikerade grafikkort baseras på den skalbara Xe-arkitekturen och blir del av Arc "Alchemist"-familjen, som ska följas av en ny familj årligen. Bolagets intåg har försenats ett antal gånger, men nu står klart att debuten sker på onsdag.

På Twitter publicerar Intels grafikdivision ett kort videoklipp som visar konturerna av en bärbar dator, som ackompanjeras av datumet 30 mars. I slutet av förra året meddelade Intel att Arc-grafikkorten släpps under första kvartalet 2022, och med lanseringsdatumet spikat håller Intel sitt löfte – med minsta möjliga marginal. Den första omgången gäller dock endast grafikkort i bärbara datorer.

Grafikkorten för stationära datorer dröjer istället till årets andra kvartal, varför den tappningen av Intel Arc "Alchemist" sannolikt möts av butikshyllor lastade med konkurrerande AMD- och Nvidia-alternativ. Uppgifter talar dock för att de fem varianterna av Intels första grafikkort verkligen kan mäta sig med konkurrenterna, med en maximal prestandanivå som landar i samma härad som Geforce RTX 3070 Ti.

Läs mer om Intel grafikkortssatsning: