Den kommande serien Core 13000 "Raptor Lake" som ska ta över stafettpinnen efter Intels nuvarande generation Core 12000 "Alder Lake" syns på horisonten. Rykteskvarnen har läckt utförlig information om såväl specifikationer som prestanda, inte minst för det 24-kärniga flaggskeppet Core i9-13900K. Ett av de hittills mer otydliga områdena är vad för effektuttag som kan väntas vid hög last för de nya processorerna, vilket nu klargörs för Core i9-modellen.

Twitter-användaren "Raichu" delar med sig testresultat från Cinebench R23 för Intels Core i9-13900K. Resultaten delas upp i två, där ett av testen genomförs med processorn i grundutförande. Testerna visar visar en maximal effektförbrukning om 254 watt, vilket sannolikt är helt i linje med de funktioner som finns hos exempelvis "Alder Lake". När exempelvis parametrar för temperatur uppfylls tillåts processorn att sträcka på benen under högre effektbudget och begränsad tid.

Därmed ska detta grundutförande inte ses som ett kvitto på att effektuttag är mycket högre med efterträdaren. Däremot visar Twitter-användarens andra test på att en bortplockad spärr ändrar både prestanda och effektuttag ordentligt. I det andra testet tas begränsningen bort, men ingen manuell överklockning appliceras. I testet leder det till en maximalt effektuttag på minst sagt höga 345 watt.

13900K Power CB Limited.jpg

Bildkälla: Raichu

13900k Power CB Unlimited.jpg

Bildkälla: Raichu

Den höga effektförbrukningen omvandlas inte bara till värme, utan leder även till imponerande prestanda. Den upplåsta effektbudgeten leder till en förbättring på 14 procent med ett resultat norr om 40 000 poäng i det flertrådade testet. Resultatet kan jämföras med toppmodellerna Intel Core i9-12900KS och AMD Ryzen 9 5950X, som nykomlingen klår med 40 respektive 69 procent i detta test.

13900K Power AIDA64.jpg

Bildkälla: ECSM_Official via Videocardz

Bilibili-användaren "ECSM_Official" (via Videocardz) delar också testresultat där Core i9-13900K får leka med obegränsad effektbudget. Denna gång används testprogrammet AIDA 64 och även här drar effektuttaget iväg, denna gång till 316 watt. Kylningen hanteras av en sluten vattenkylare med en rejäl radiator på 360 mm. Trots den väl tilltagna kyllösningen leder den höga effektförbrukningen till att processorns temperatur hamnar på 90 °C.