De senaste veckorna har kvartalsrapporterna från många av teknikjättarna publicerats, där Intels och AMD:s varianter särskilt uppmärksammats i SweClockers nyhetsflöde. Den förstnämnda till följd av det första förlustkvartalet på årtionden, den senare till följd av ännu ett starkt kvartal med ackompanjemang om mer precisa detaljer kring Ryzen 7000-lanseringen. Med preliminära siffror för andra kvartalet av räkenskapsårets 2023 ansluter nu Nvidia för att rapportera om missade mål.

Sedan lanseringen av Geforce RTX 3000-serien har Nvidia inte haft några problem att kränga grafikkort, där samtliga modeller lämnat återförsäljarnas hyllor omedelbart och oavsett pris. Nu ser den höga efterfrågan ut att ha stannat av något, när företaget rapporterar om att Gaming-kategorin tappat 33 procent ställt mot samma period förra året, eller 44 procent jämfört med räkenskapsårets förra kvartal. Det preliminära resultatet för segmentet är 2,04 miljarder USD, eller en knapp tredjedel av den totala omsättningen.

Nvidia Q2 2023.jpg

Den totala omsättningen för Q2 2023 är 6,7 miljarder USD, vilket är betydligt lägre än både föregående kvartal och periodens förväntade omsättning på 8,1 miljarder USD. Det är dock en försiktig förbättring om 3 procent jämfört med samma period förra året. Datacentersidans starka försäljning bär en stor del av detta ansvar, med 61 procent högre omsättning än förra året.

Our gaming product sell-through projections declined significantly as the quarter progressed. As we expect the macroeconomic conditions affecting sell-through to continue, we took actions with our Gaming partners to adjust channel prices and inventory. – Jensen Huang

Nvidia skyller det missade omsättningsmålet på det avtagande intresset för hårdvara för spelande, något företaget tror fortsätter till följd av rådande världsläge. Därför ska Nvidia arbeta tillsammans med sina partner för att "justera priserna". Sjunkande priser skymtas redan på många håll, men en hel del grafikkort ligger fortfarande över de två år gamla riktpriserna. Det återstår att se hur mycket Nvidia skalar av på priserna och om det är något som sedan kommuniceras offentligt.

Vidare uttrycker Nvidia att de särskilt tror på sina produkter för den växande AI-marknaden, och således att starka resultat från det segmentet fortsatt är att vänta. Avslutningsvis tåls att upprepa att de nu publicerade siffrorna inte är de slutgiltiga, men det är osannolikt att helhetsbilden förändras. Nvidia håller investerarmöte och presenterar den fullständiga kvartalsrapporten den 24 augusti.

Läs mer om Nvidia: