Den 10 januari 2023 lanserade Intel efter många förseningar nya processorer i serversegmentet, i form av fjärde generationens Xeon Scalable och arkitekturen "Sapphire Rapids". Där introduceras bland annat Xeon Max, som i fullfjädrat utförande bestyckas med 60 kärnor, varav 56 prestandakärnor som mest.

Intel rullar ut Xe-grafik för datacenter

I samband med servernyheterna lyfte Intel även på locket till en mer entusiastorienterad nyhet, nämligen nya processorer till workstation- och HEDT-segementet. Den 15 februari ska två nya serier med kodnamn "Fishhawks Falls" presenteras i form av Xeon W-3400 och Xeon W-2400, tillsammans med plattformen W790. Det blir både uppföljare till numera åldrade 2019 års upplaga "Cascade Lake-X" och utmanare till AMD:s Threadripper-familj.

INTEL-W790.jpg

Bildkälla: HXL (via Videocardz)

Intel avslöjar inte mer än att det rör sig om tre segment per serie, där Xeon W-3400 är indelad i W9, W7 och W5, medan W-2400 byter W9 mot W3, namnscheman som känns igen från konsumentinriktade Core-sidan. Genom presentationsbilder som letat sig ut via Twitter framgår att den nya plattformen för med sig bland annat stöd för PCI Express 5.0 och DDR5 och som syskon till den serverinriktade plattformen är kärnantal upp till "Sapphire Rapids" maximala 60 stycken att vänta.

För Intels nya plattform blir närmsta konkurrent i nuläget Ryzen Threadripper 5000 WX-serien, vilken med arkitekturen Zen 3 erbjuder upp till 64 kärnor men saknar stödet för både DDR5 och PCI Express 5.0. AMD har visserligen ryktats vara på väg tillbaka med ny Threadripper-generation, men med avtäckande redan den 15 februari ser Intel ut att kunna få ett försprång.