Efter flera års väntan och förseningar gick Intel under förra veckan ut med att fjärde generationens Xeon Scalable, känd under kodnamnet "Sapphire Rapids", slutligen är redo för någon form av lansering den 10 januari 2023. Nu ansluter sig fler bitar till serverpusslet i form av datacenterinriktade Max-familjen, där bland annat grafiksatsningen "Ponte Vecchio" träder fram.

Precis som med Arc-grafikkkorten på både konsument- och workstation-sidan är det Intels Xe-arkitektur som ligger till grund för de nya beräkningskorten, men i form av Xe-HPC istället för Xe-HPG. Här riktar sig bolaget direkt mot datacenter och superdatorer med både instickskort för PCI Express och så kallade OAM-moduler.

ponte.png

I fullfjädrat utförande rör det sig om en grafikkrets med 128 Xe-kärnor, att jämföra med 32 stycken som återfinns i konsumentinriktade ACM-G10 i konsumentinriktade Arc A770. Det sällskapas av upp till 128 GB High Bandwidth Memory (HBM) och upp till 64 MB och 128 MB L1- respektive L2-cache. De många Xe-kärnorna innebär därtill lika många fler ray tracing-kärnor (eng. ray tracing units, RTU) och Intel trycker extra på att detta kommer väl till pass för tyngre rendering.

För den variant som ansluts via PCI Express är det dock 56 Xe-kärnor och 48 GB HBM-minne som gäller, med möjlighet att ansluta flera beräkningskort till varandra med Intel Xe Link-bryggor. Här hakar Intel på Nvidia vad gäller strömförsörjning och implementerar den nya standarden 12VHPWR med tillhörande 16-pinnarskontakt.

xeonmax.png
xeonmax2.png

Max-familjen omfattar inte endast grafik. Även processorer hör hemma i serien. Där är det Xeon Max som är nyheten, också där baserat på nära förestående "Sapphire Rapids". Som väntat är det chiplet-design som gäller, med fyra mindre kretsar vilka som mest huserar 15 kärnor vardera. Det ger totalt 60 kärnor, men i Xeon Max fall är det upp till 56 stycken aktiva prestandakärnor som mest.

Xeon Max är den första x86-baserade processorn med integrerat HBM-minne, något Intel menar ska ge en ordentlig prestandaskjuts i laster som exempelvis innefattar simulering, maskininlärning eller databashantering.

newsroom-max-series-wallpaper.jpg

Med Max-familjen tar Intel ännu ett steg mot att förverkliga den skalbara modell bolaget storsatsat på. Dels med ett upplägg som går att skala från integrerad grafik i processorer till avancerade beräkningskort för datacenter, dels genom att kombinera Max-familjens medlemmar. Tillsammans ska processorer och grafikkretsar fungera optimalt, ett kombinerat upplägg inte helt olikt Nvidias koncept med ARM-baserade "Grace" och grafikarkitekturen "Hopper".

Intel själva jämför dock främst Max-familjen mot AMD:s EPYC 7003-serie "Milan-X", där Zen 3-arkitektur kombineras med staplat cacheminne. Enligt bolagets egna prestandasiffror handlar det om över två gånger så hög prestanda, mycket till följd av skiftet till HBM-minne. Hur väl rustade Intel är för att möta AMD:s nästkommande "Genoa" med upp till 96 kärnor Zen 4 återstår däremot att se.

Läs mer om grafik för workstation och datacenter: