AI-revolutionen fortsätter och Open AI förbättrar sin språkmodell GPT. Organisationen har nått brett med både Chat GPT och bildfokuserade Dall-E som gjort att företagets projekt bakats in i flera kommunikationsfokuserade artificiella intelligenser, samt hos Microsoft. Nu har Open AI presenterat nästa generations språkmodell GPT-4 som ska vara betydligt vassare än tidigare generationer.

GPT-4 erbjuder en rad förbättringar från föregångaren GPT-3, som Chat GPT är baserad på. Bland annat har språkmodellen blivit bättre på att hantera mer varierat input med ett tak på upp till 2 500 ord och ska kunna samla information både från text, bilder och grafer.

Vidare har språkmodellen blivit mer påläst. GPT-4 har genomgått simulerade examineringar, som bland annat intagningsprov, där resultatet landat i den högsta tionde percentilen, jämfört med föregångaren vars resultat låg i den lägsta tionde percentilen. Vidare har GPT-4 presterat i topp i prestandatester anpassade för stora språkmodeller.

Som vanlig användare har GPT-4 redan blivit tillgänglig till viss del. Microsofts nya Bing Chat använder sig utav den nya språkmotorn och det är lätt för användare att ta del av de nya funktionerna på en gång. Du behöver bara klicka på nya Bing-ikonen uppe i högra hörnet på Edge och välja att du vill testa nya chatfunktioner. Därefter har du fri tillgång till Bing med nya GPT-4. Alternativt kan du ladda ner Bing till din telefon. Vidare har GPT-4 bakats in i Chat GPT, men för att få tillgång till nya språkmodellen behövs prenumeration av chatt-GPT Plus.