Det populära grafikbenchmarkverktyget 3DMark har sedan tidigare två tester som mäter prestanda på datorer med grafikkort som kan använda raytracing (strålspårning) i realtid, som Nvidias Geforce RTX-kort och AMD:s Radeon RX 6600 och senare.

Nu lanserar företaget som utvecklar testsviten, UL Solutions, ytterligare ett raytracing-test som för första gången är plattformsoberoende och även släpps för Android (Apple har ännu inte lagt till särskilt hårdvarustöd för raytracing i sina systemkretsar). Testet heter Solar Bay och använder Vulkan 1.1 för att fungera likadant på olika plattformar.

Testet kan köras i två varianter: Ett kort test som är tänkt att mäta tillfällig maxprestanda, vilket UL Solutions anser är typiskt för många mobilspel som inte har konstant maximal grafikintensitet, och ett längre stresstest som mäter uthållighet genom att köra det korta testet om och om igen i 20 minuter.

Videocardz har redan hunnit köra testet på en Samsung Galaxy S23 Ultra och en PC med Geforce RTX 4090. Den senare får 24,5 gånger högre resultat med 135 800 mot 5 539 poäng i snabbtestet. Sajten har inte kört stresstestet men med tanke på mobilens storlek och passiva kylning lär skillnaden bara bli större.

Solar Bay ingår i 3DMark som är gratis på Google Play-butiken och kostar runt 400 kronor på Steam.