Klarna har släpps sin senaste shoppingrapport som kartlägger hur vi handlar på nätet. Sammanställning sker varje kvartal och för första gången har en ändring skett från vilken enhet som används mest för näthandel. Tidigare har datorer varit den stora centralen för näthandel, men under årets andra kvartal har ett skifte skett till mobiltelefonen.

image (8).jpg

I Sverige har trenden skiftat ordentligt.

Enligt resultatet från enkäter sker nu 51 procent av näthandeln via mobiltelefonen, medan datorer tickat ner till 40 procent och surfplattor till 8 procent. Dessa siffror gäller i Sverige, medan de globala siffrorna ser lite annorlunda ut och det är en tätare match mellan mobiler och datorer med 47 respektive 42 procent.

Statistiken visar att svenska näthandlare skiljer sig en hel del från omvärlden på en annan punkt. Medan näthandlare i andra länder hoppar mellan nätbutiker för att hitta varor av olika slag används prisjämförelsesidor i en betydligt större grad i Sverige, med 60 procent av enkätens deltagare.

Jämnt mellan fysisk och digital shopping

Enkätundersökningen har även tagit upp hur deltagarna spår hur handel kommer se ut om ett år, sett till fysiska kontra digitala butiker. Enligt de svenska deltagarna är det nästan hälften som väntas handla digitalt, 49 procent, medan resten väntas handla i fysiska butiker. Av trenden att tolka lär det inte dröja lång tid innan digital shopping går om fysisk helt.

Hur näthandlar du helst?