Ett Geforce RTX 4090 som visade tecken på att vara vid liv men inte visade någon bild från någon av videokontakterna visade sig ha en mycket ovanlig åkomma. Det visar en ny video från North West Repair, en Youtube-kanal som publicerar detaljerade genomgångar av olika mer eller mindre komplicerade reparationer av elektronikprylar, skriver Tom's Hardware.

Ägaren av kortet köpte det för en struntsumma, utan garanti, från en butik specialiserad på att sälja vidare produkter som inte blir sålda i vanliga affärer. Men eftersom det inte verkar stendött – fläktarna gick till exempel igång – skickade han det till North West Repair för att se om de kunde hitta och åtgärda felet.

Efter att ha uteslutit resten av kretskortet lossade reparatören AD102-kretsen från kortet och fann till sin stora förvåning att en liten flygande insekt – oklart exakt vad – på något sätt hade tagit sig in och fastnade mellan kretsen och kretskortet där den dog och skapa en kortslutning mellan några stift. Det räckte för att kortet inte skulle starta som det ska, men inte att helt ta död på det.

Efter att ha rengjort ordentligt sattes kretsen på plats igen. Efter att ha monterat kylaren och andra komponenter också placerade North West Repair kortet i en testdator, som snällt startade. Några andra fel verkar kortet inte ha, och den lyckliga kunden kan nu glädja sig åt att ha det snabbaste grafikkortet på marknaden.

Insekten måste ha kommit in i grafikkortet medan det slutmonterades på fabriken, vilken inte är någon barnlek för ett litet kryp i ett renrum.