I vad företaget och dess VD Elon Musk kallar ett försök att stoppa "horder av bottar" ska X, tidigare Twitter, nu testa att ta betalt av alla nya användare som vill skriva inlägg eller interagera med andra användares inlägg, rapporterar Fortune.

Nyheten är bekräftad av företaget, som säger att nya användare enbart kommer kunna läsa innehåll om de betalar en dollar om året, motsvarande cirka 11 kronor. Till att börja handlar det om ett test i Filippinerna och Nya Zeeland, men om det fungerar bra kommer det förmodligen rullas ut till resten av världen också.

Elon Musk kommenterade nyheten i ett inlägg på sajten, där han skriver att det inte kommer stoppa bottar, men gör det "tusen gången svårare att manipulera plattformen". X publicerade under tisdagen ett nytt användaravtal för den nya prenumerationen, som fått namnet "Not A Bot".

Under ett samtal kring AI-risker med Israels premiärminister i mitten av september nämnde Elon Musk att hela X kan bli prenumerationsbaserat för att bekämpa spam och bottar.