När välgörenhetsorganisationen Raspberry Pi först lanserade enkortsdatorn med samma namn var systemet främst ämnat för utbildningssyften, men vann snabbt mark hos entusiaster. Själva produktutvecklingen och hårdvaran ligger under ett bolag med samma namn, där det nu framgår att krestdesignern ARM går in som ny minoritetsägare.

De två bolagens samarbete inleddes redan år 2008 och sedan dess har ARM-signerade designer spelat en huvudroll under huven på Raspberry Pis flaggskepp. Enligt Eben Upton, VD på Raspberry Pi, är ARM:s investering en viktig milstolpe i partnerskapet. Paul Williamson, chef för IOT (sv. sakernas internet) på ARM menar att de två delar samma värderingar kring att fortsatt sträva efter att sänka tröskeln och göra datorer och IOT-lösningar tillgängliga för fler.

Exakt hur stor ARM:s investering är framgår inte, eller hur stor del av aktierna, mer än att de blir minoritetsägare. Det är inte första gången Raspberry Pi säljer av en del av sina aktier. Sedan en tid tillbaka är även Sony, mer specifikt Sony Semiconductor Group, också minoritetsägare.

ARM:s investering en tydlig markering om att de fortsatt ämnar höra hemma i Raspberry Pi-sortimentet. Med bolagets egen börsnotering nära förestående samt växande konkurrens från RISC-V kan det ses som ett strategiskt val för att fortsatt hålla ställningarna i segmentet.

Läs mer om Raspberry Pi: