Nyligen införde USA nya exportrestriktioner för grafikprocessorer som kan användas för AI och Nvidia tvingades sluta föra in Geforce RTX 4090 i Kina. Nu får kinesiska konsumenter som vill köpa grafikkort för det tilltänkta användningsområdet – att spela spel med häftig grafik – se sig om efter alternativ.

Enligt rapporter från Kina (via Videocardz) har det lett till ett plötsligt uppsving för AMD:s toppmodeller Radeon RX 7900 XT och 7900 XTX, och AMD har nu fått svårt att leverera tillräckligt många Navi 31-kretsar till kinesiska grafikkortstillverkare. Än så länge har det inte börjat påverka tillgången för konsumenter i butik, men om trycket på AMD fortsätter kan hyllorna börja stå tomma.

Den ursprungliga källan, Wechat-kontot Channelgate, skriver att AMD inte hade räknat med den högre efterfrågan och kan få problem att leverera tillräckligt många 7900-kort till åtminstone januari eller ännu lite längre.

Än så länge har priserna på korten i konsumentled inte gått upp, skriver Videocardz, och det finns idag inga indikationer på att bristen på Navi 31-kretsar kommer sträcka sig till fler länder.