Hur mycket går det egentligen att säga om ett spel med lite drygt 90 sekunder material att tillgå? En hel del visar det sig när Digital Foundry i en ny video går igenom de tekniska detaljer som går att skönja från den korta snutten.

Den första frågan som ställs är om trailern är representativ för hur spelet faktiskt kommer att se ut, är grafiken i realtid eller är det mer av en konceptvideo? Enligt vad som går att utläsa när bilden analyseras är att små imperfektioner skvallrar om att den mycket riktigt rullar i realtid i spelets grafikmotor.

GTA VI Hår.jpg

Hår är svårt att få till perfekt. via Rockstar Games.

Den första indikationen är att det under trailerns gång är tydliga tecken på pixelering eller aliasing i framförallt karaktärer med långt hår men går också att notera i ögonfransar. Framförallt blir detta tydligt i scener där karaktärer rör sig och håret svallar.

GTA VI upplösning.jpg

Vissa imperfektioner gör det möjligt att räkna pixlar. via Rockstar Games.

Digital Foundrys Alex Battaglia ger vidare exempel där han med hjälp av bilden ovan notera stair stepping i den övre dörrkarmen vilket låter oss räkna pixlar. Utifrån den informationen går det att dra slutsatsen att bilden i detta fall renderas i en upplösning i närheten av 1440P, dvs en bit under videofilens upplösning i 4K UHD.

GTA VI RTGI.jpg

Troligtvis används ray tracing. via Rockstar Games

När det kommer till implementation av ray tracing använder John Linneman ovan scen som exempel. Det finns enligt honom tydliga signum för att Rockstar använder en ray tracing-baserad global illumination där bland annat karaktärens kläder återspeglar sin kulör i ansiktets nedre del. Detta är helt enkelt inte lämpligt eller praktiskt att göra med andra metoder.

Det finns däremot andra signum under trailern som ger indikationer på att det är en blandning av olika tekniker som används för att återskapa ljus. Till exempel nämner Oliver Mackenzie att ray tracing-baserade reflektioner verkar blandas med screen space-reflektioner (SSR). Därtill ser skuggor inte ut att vara baserade på ray tracing utifrån det som går att se i trailern.

30 FPS är målet

En trolig målbild för spelet på nuvarande generationer konsoler kommer att vara en bildfrekvens på 30 FPS. Den stora mängd avancerade grafiska effekter kombinerat med en öppen värld med av allt att döma avancerad fysik är helt enkelt troligtvis för tungdrivet i högre bildfrekevens än så.

Detta är bara ett axplock från den lite drygt 35 minuter långa video som redaktionen rekommenderar för alla intresserade.

Högst troligt kommer vi fram till spelsläpp få en strid ström information om spelet och om ryktena stämmer hinner marknaden därtill se uppdaterade versioner av nuvarande generationens konsoler. Även om det är långt kvar till 2025 ser det ut som att Rockstar Games har kokat ihop något alldeles extra som gör undertecknad riktigt peppad.