Windows har i många år visat ett felmeddelande som tar upp hela skärmen om systemets kärna kraschar och datorn måste startas om, den välbekanta så kallade blåskärmen. Konkurrenten Mac OS från Apple visar också ett liknande felmeddelande, även om det har ännu mindre information än Windows.

Linux däremot brukar bara visa ett tekniskt felmeddelande och en logg över de senaste operationerna i processorn. Det blir det nu ändring på när version 255 av den grundläggande systemprocessen systemd släpps, skriver Tom's Hardware. Uppdateringen innehåller en egen ”blåskärm” för alla Linux-varianter som använder systemd, och har släppts precis i tid att ingå i vårens uppdateringar av stora distributioner som Ubuntu och Redhat.

Den nya funktionen heter systemd-bsod – där bsod naturligtvis står för ”blue screen of death”, det engelska smeknamnet på Windows systemkraschmeddelande. Om kärnan skulle krascha kommer systemd-bsod analysera systemloggen och om möjligt visa ett lättfattligt felmeddelande tillsammans med en QR-kod som leder till hjälpsidor – en funktion som också har lånats från Windows som har haft det sedan 2016.

En annan stor nyhet i systemd 255 är stöd för TPM 2.0-moduler och möjligheten att kryptera startskivan med nycklarna lagrade säkert i TPM.