SCSI-gränssnittet har funnits sedan 1980-talet och är mest känt för anslutning av hårddiskar i servrar och andra system där pålitlighet och prestanda är viktigt. Moderna versioner som Serial Attached SCSI (SAS) används alltjämt flitigt, medan de ursprungliga kontakterna med 50, 68 eller 80 stift numera huvudsakligen syns i en del kommersiella system som har varit i bruk i flera årtionden och i gamla datorer som används i hobbyprojekt.

Tillverkningen av traditionella SCSI-diskar har mer eller mindre upphört, men brittiska tillverkaren Solid State Disks Ltd (SSDL) visar att tekniken ännu är i livet. Företaget har nämligen lanserat SCSI Flash-Fast, en SSD med SCSI-anslutning som kan ersätta gamla slitna, trasiga eller bara långsamma hårddiskar. På insidan sitter antingen en M.2-SSD eller ett Compact Flash-minne, skriver Tom's Hardware.

SSDL säljer disken i olika utföranden med 68- eller 80-stiftskontakt och med teknikerna SASI, SCSI‑1, SCSI‑2 eller Ultra3. Kunder kan också välja mellan 256, 512, 768, 1 024, 2 048 eller 4 096 byte stora sektorer. Företaget kan också fylla disken med en exakt kopia av innehållet på den hårddisk den ska ersätta och säger att datorn efter bytet inte kommer märka någon skillnad förutom högre hastighet och lägre strömförbrukning.

De tilltänkta kunderna är till exempel banker, myndigheter och utbildningsinstitutioner som har gamla system i bruk som de behöver hålla vid liv. Målgruppen syns också på priset: SSDL skriver att intresserade kan begära en offert för att få reda på vad de kostar.