För den som har varit på jakt efter en väldigt kompetent AIO-kylare till ett bra pris har Arctics Liquid Freezer II länge varit en given rekommendation. Nu säljstartar bolaget uppföljaren till favoriten som inte helt oväntat går under namnet Liquid Freezer III.

Nykomlingen har fått sig ett ordentligt ansiktslyft och flertalet förbättringar sedan sist. Sockelkompabiliteten begränsas dock till AMD:s AM4 och AM5 och för Intel är kompabiliteten i dagsläget enbart med LGA 1700 men det utlovas stöd för den kommande LGA 1851.

Liquid_Freezer_III_Offset_Mounting.jpg

Diagram över kontaktytan i sockel AM5

För bättre värmeavledning när kylaren används med AMD:s processorer har kylaren stöd för såkallad offset eller förskjuten montering. Det innebär i praktiken att basen på vattenblocket inte är centrerat över värmespridaren på processorn. Istället ska ytan med bäst avledning hamna rakt ovanför de mest värmealstrande kretsarna.

Liquid_Freezer_III_Contact_Frame.jpg

Ramen för sockel LGA 1700 och LGA 1851 ska förhindra böjda processorer.

För Intels del är en sockel-ram del i monteringsbeslagen som ska förhindrar ojämn kontakt med basen på vattenblocket. Större kontaktyta mellan värmespridare och vattenblocket bidrar helt enkelt till ökad värmeavledning från processorn.

Liquid_Freezer_III_Pump.jpg

Sprängskiss över Arctics egenutvecklade pump.

Ytterligare förbättringar har skett i företagets egenutvecklade pump som ska flytta mer vätska vid lägre ljudnivå än tidigare. Därtill har själva kopparbasen fått längre mikrofenor för att förbättra prestandan hos kylaren. Något som blir kvar från föregångaren är fläkten som sitter monterad på pumphuvudet. Syftet med denna är att får ett högre luftflöde över kylflänsarna på moderkortet spänningsreglering för processorn.

Liquid_Freezer_III_360_Black_P-Fans.jpg

Liquid Freezer III är objektivt snyggare än sin föregångare.

Liquid_Freezer_III_Black_Connectors.jpg

Möjlighet för separat kontroll av de olika beståndsdelarna är möjligt direkt ur kartong.

Vidare är radiatorn förbättrad, tjocklecken på 38 millimeter har 23 procent större yta för värmeavledning tack vare sina förlängda fenor. Ytterligare förbättringar har skett på möjligheten att styra pump- fläkt- och VRM-fläkthastighet individuellt direkt ur kartong. För den som gillar enkelheten i en ensam kontakt finns det alternativet kvar.

Arctic flaggar för att det större pumphuvudet på den nya modellen kan ha kompabilitetsproblem med vissa moderkort. Detta då det riskerar att stäcka sig över kylflänsen på den översta SSD-platsen på moderkortet. Arctic har en kompabilitetslista på sin hemsida och skulle du som köpare vara berörd skickar företaget ut en kompatibel kylfläns utan extra kostnad.

Liquid_Freezer_III_360_variants.jpg

De tillgängliga varianterna rankade i "rolighetsordning" från vänster till höger.

Kylaren finns tillgänglig i storlekarna 240, 280, 360 och 420 millimeter och du kan välja mellan samtliga modeller i svart eller vitt utförande med A-RGB eller svart utförande utan belysning. Priserna är satta på liknande nivåer som föregångaren och tillverkaren har ett nedsatt introduktionspris via deras egen onlinebutik. Modellerna utan A-RGB har ett listpris som börjar på 1 049 kronor för 240-millimetersmodellen och 1 490 kronor för 420-millimetersmodellen. För den som önskar A-RGB är mostvarande priser istället 1 290 kronor till 1 590 kronor.

Testlabbet har precis fått in en som vi hoppas kunna utsätta för diverse arbetslaster inom en inte allt för avlägsen framtid.