De flesta routrar har processorer som är hopplöst långsamma på allmänna datoruppgifter, men en och annan router har en mer kraftfull systemkrets. Det tog två entusiaster på Kitten Labs fasta på och förvandlade en TP-Link TL-WDR4900 till en enkel speldator som kan köra GTA Vice City på en ansluten skärm.

TL-WDR4900 är speciell då den drivs av Qorlq P1014 från NXP/Freescale, en 32-bitars PowerPC e5000v2-processor som dels har 36-bitars adressrymd och dels en välfungerande PCI-Express-kontroller. Det innebär att det går att köra Linux för PowerPC, och efter att ha lött fast ett dotterkort för mini-PCI-Express kunde de ansluta ett externt grafikkort.

Att få grafikkortet att fungera visade sig kräva flera dagars kodande och experimenterande, men till slut gick det och de fick igång Vice City på en extern skärm med någorlunda spelbar prestanda. På vägen dit blev de bland annat tvungna att rätta en hel del kod i den öppna källkod-versionen av spelet reVC för att få det att fungera på PowerPC som är en så kallad big-endian-arkitektur. De fick även lite hjälp av utvecklaren av en Wii U-portning av spelet.

Det färdiga paketet ryms inte direkt i routerns ursprungliga chassi, och med tanke på att kringutrustning kostar flera gånger mer än routern är det kanske något av en överdrift att säga att det är routern som kör spelet. Men det är åtminstone ett intressant projekt som visar hur mycket som går att åstadkomma med gammal hårdvara, öppen källkod och uppfinningsrikedom.