Senare i år väntas AMD börja lanseringen av nya processorer med Zen 5-arkitekturen, både på konsument- och serversidan. Tidigare läckta uppgifter har handlat om bland annat antalet CPU-kärnor, mängden cacheminne och klockfrekvenser, men nu kommer även uppgifter om prestanda, rapporterar Techspot.

X-kontot Kepler L2 har vid ett flertal tillfällen publicerat äkta läckor från olika teknikbolag, och nu skriver personen bakom kontot i ett inlägg på Anandtechs forum att testresultat från benchmarkprogrammet SPEC för en processor med Zen 5-kärnor visar att de nya kärnorna är 40 procent snabbare än dagens Zen 4-kärnor.

Inlägget är sparsamt med detaljer och det framgår varken om det gäller heltals- eller flyttalsberäkningar eller om det handlar om genomsnittsprestanda eller maximal skillnad i något deltest.

Zen 5-arkitekturen ska ingå i flera processorfamiljer de kommande åren: På skrivbordssidan är det Granite Ridge-familjen i Ryzen 9000-serien. För bärbara kommer systemkretsarna i Strix Point-familjen, följt av Fire Range och Strix Halo under 2025. Zen 5 ska också användas i nya EPYC-processorer för servermarknaden.