Myndigheten FCC, USA:s motsvarighet till Post- och Telestyrelsen, ska den 25 april rösta för att återinföra det gamla regelverk för nätneutralitet. Med den nya lagen återinförd kan amerikanska internetanvändare återigen navigera sig genom nätet utan restriktioner över vilket innehåll de kan ta del av.

Pandemin gjorde det tydlig att bredband är en livsviktig tjänst som varenda en av oss – oavsett vem du är eller var du bor – behöver för att få en rättvis chans i den digitala åldern. – FCC-ordförande Jessica Rosenworcel

Nätneutralitet innebär att internetleverantörer måste behandla all data på internet likadant och inte lägga sig i vilket innehåll som internetanvändare tar del så länge det inte är olagligt.

Lagen om nätneutralitet infördes 2015 för att försäkra att ingen bredbandsleverantör kan påverka vilket innehåll som kunder kan ta del av på nätet. Lagen slopades 2017 under Trumps regering som argumenterade att reglerna var onödiga och bromsade ned både innovation och konkurrens.

Att återinföra lagen har varit en prioritering för USA:s nuvarande president Joe Biden. Det var inte förrän i oktober förra året som målet kunde nås då majoriteten av FCC:s fem styrelseledamöter hölls av demokrater.

En livsviktig tjänst kräver översyn och i det här fallet återinför vi de reglerna som alltid varit godkända av domstolarna och försäkrar att tillgång till bredband är snabb, öppen och rättvis. – Jessica Rosenworcel

Jessica Rosenworcel tillägger även att lagen om nätneutralitet ska hjälpa att ställa hårdare krav på att antingen ersätta eller ta bort utrustning och tjänster från kinesiska bolag i landet. Lagen om nätneutralitet ska även stärka transparens mellan leverantörer och privatkunder då bolagen måste även tydliggöra hur kundernas trafik hanteras.