Datorkylningsspecialisten EK Water Blocks (EKWB) är i knipa. Dan Henderson, en tidigare anställd som fram till nyligen jobbade för EKWB:s amerikanska dotterbolag, skrev nyligen i ett inlägg på Linkedin om hur företaget har dragit undan alla resurser och hur han inte fick betalt de sista fyra månaderna han jobbade där. Han har sedan dess fått ett kravbrev från EK:s jurister som vill att han drar tillbaka anklagelserna och betalar 70 000 euro för brott mot ett sekretessavtal.

Gamers Nexus har publicerat kravbrevet till Dan Henderson och grävt vidare i anklagelserna. Youtube-kanalen har över tio källor bland nuvarande och tidigare anställda, leverantörer och andra parter som alla bekräftar att företaget har ett likviditetsproblem. Företaget ska dessutom ha satt i system att inte kommunicera med leverantörer om när dessa kommer få betalt.

EKWB hade tidigare ett amerikanskt dotterbolag i Texas, men har nu flyttat verksamheten till ett annat bolag i Kalifornien. Bolaget i Texas är fortfarande skyldigt delstaten skatt, bekräftar Texas delstatsregering för Gamers Nexus. Flera nuvarande anställda har vittnat om att företaget ligger flera månader efter med löneutbetalningar.

Tidigare anställda har också vittnat om ett negativt företagsklimat med fientlig attityd mellan cheferna på det slovenska högkvarteret och lokalt anställda på det amerikanska dotterbolaget. Flera gånger ska högkvarteret ha skickat anställda för att inventera det amerikanska lagret.

Via e-post säger EKWB till Gamers Nexus att företaget inte försöker tysta några anställda, erkänner att det har en del obetalda fakturor (vilket det påstår är ”normalt för en affärsverksamhet”) och att det har för avsikt att betala alla sina skulder, inklusive skatteskulden i Texas. Efter kontakten med Gamers Nexus har flera anställda vars löner inte hade betalats ut se senaste månaderna uppgett att de nu har börjat få betalt.