Vid CES 2024 i början av året ska Sharp ha gett en mindre skara åskådare ett första smakprov på framtidens TV-apparater med QDEL (Quantum Dot Electroluminescent), något som bland andra Digitaltrends skrev om. Men att den framtiden potentiellt låg så lite som ett par år bort var inget Sharp förmedlade.

Det menar dock Jeff Yurek på Nanosys, utvecklare av QDEL-tekniken, som företaget även kallar NanoLED. I ett uttalande till Arstechnica säger han att siktet är inställt på att kunna leverera material i större skala till tillverkare 2026.

Vi kan alltså få möjligheten att lägga labbarna på en QDEL-TV redan om två år, men samtidigt räcker det inte bara med att Nanosys är redo att leverera. Som Yurek själv påpekar kan han inte ge någon prognos för när konsumenter faktiskt kommer att kunna köpa skärmar med QDEL-panel, utan att det beror på vilka specifika varumärken och produkter tillverkarna vill lansera.

Flera fördelar gentemot OLED

Hur det än blir med lanseringen på marknaden är det värt att hålla koll på QDEL-tekniken, som ska ha relativt låga tillverkningskostnader samtidigt som den överträffar OLED-skärmar på flera sätt; högre ljusstyrka, bättre färgbalansering och lägre strömförbrukning är fördelar som nämnts.

Dessutom sägs QDEL-skärmar vara förskonade från problemet med inbränning som skärmar med OLED dras med. Förklaringen till det är att QDEL-skärmar inte förlitar sig på organiska material som kan orsaka inbränning. I stället använder de elektricitet för att stimulera kvantprickarna, som sedan genererar ljus.