För att motverka det växande problemet med bedrägerier föreslår nu Sveriges banker att vissa betalningar ska tidsfördröjas. Branschorganisationen Bankföreningen föreslår även ytterligare kontroller som att din betalning måste godkännas av en person som du litar på.

Bankföreningen vill även blockera bedragare från att använda BankID och Swish men hur stoppen ska verkställas är oklart. De nya förslagen kommer som en följd av Uppdrag Gransknings reportage om telefonbedragare som lurar äldre människor till att överföra deras besparingar.

Vi får se vad det här ger. Jag tycker det är bra att bankerna blir hårdare, men om de kommer vara tillräckligt hårda får vi se. Om de gör det här tvingande kan det ha en påverkan. – Jan Olsson, poliskommissarie

Jan_olsson.jpg

Jan Olsson, poliskommissarie.

Kommissarien är däremot bekymrad om att den mänskliga faktorn i bedrägeriernas framgång kommer fortsatt vara ett problem.

– Blir du socialt manipulerad går du kring alla säkerhetslösningar för du tror att du talar med någon från banken. Att hitta en lösning för det kan ge dig nobelpris, säger han.

Enligt polisens nationella bedrägericentrum lurades svenskar på totalt 5,8 miljarder kronor 2022. Förra året ökade vinsterna på bedrägerier till runt 7,5 miljarder. Pengarna som bedragarna omsätter slussas ofta vidare till den organiserade brottsligheten i Sverige, enligt polisen.