När du tänker på tillverkare av fläktar för datorn är det många som har Noctua nära till hands. Nu lanserar det österrikiska fläktföretaget en produktserie som tar fläktarna ut ur datorchassit och upp på skrivbordet eller varhelst du behöver dem.

I huvudsak består produktserien vid lansering av två stycken kit som innehåller det du behöver för att komma igång.

noctua_nv_fs1_5.jpg

"Tratten" riktar luftflödet dit du behöver det som mest.

Kitet NV-FS1 bygger på NF-A12x25 som monteras på universalfästet NV-FM1 och går att tilta och kan monteras lite varstans med skruvar, magneter eller buntband. Luften riktas medelst NV-AA1 som är en "tratt" eller Airflow Amplifier som företaget själva kallar den. Därtill medföljer en adapter för att styra fläkthastighet, förlängingskabel för fläkten, skyddsgaller samt en strömadapter. Kitet kostar 100 Euro vilket motsvarar ungefär 1 160 kronor.

noctua_nv_fs2_7.jpg

Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet, men god ventilation är en bra början.

Näst på tur är NV-FS2 som även det är baserat på fläkten NF-A12x25. Kittet innehåller därtill monteringsramen NV-MPG1 och stötdämparna NV-MPP1. Tillsammans gör delarna fläkten särskilt lämpad att placera ovanpå tillexempel en hemmabioförstärkare, spelkonsol eller ett datorchassi. Likt NV-FS1 innehåller kitet även det som behövs för att strömsätta och styra den. Priset är 80 Euro eller ungefär 900 kronor.

noctua_nv_fs2_4.jpg

NV-FS2 fungerar också som bordsfläkt.

Därtill säljs alla delarna separat för den som vill sätta ihop sin egen lösning eller använda sina befintliga fläktar. I ett pressutskick berättar företagets VD Roland Mossig att produktserien är ett svar på alla de hemmafixare som skapar egna lösningar för att använda företagets produkter på andra sätt än i datorn.

Noctua Home säljstartar idag och bör inom kort dyka upp hos svenska återförsäljare. Testredaktionen kommer givetvis att lägga vantarna på ett kit för test.