Alla som bryr sig om sin personliga integritet lär någon gång ha funderat på att sluta använda Googles produkter och tjänster. Men det är inte helt lätt. Företagets söktjänst, Chrome, Gmail, Youtube – listan över marknadsledande produkter är rätt lång.

För den som vill göra slag i saken, eller bara är nyfiken på hur mycket jobb det faktiskt är, har Linus Tech Tips inlett en ny videoserie kallad ”De-Google Your Life”. Ironin i att publicera en sådan videoserie på Youtube lär inte ha passerat Linus-gänget, men som en användare kommenterar under den första videon i serien: Den som tittar på Youtube kanske behöver guiden mer än någon som inte gör det.

I del 1 av guiden, som publicerades under fredagen, går Linus Tech Tips igenom alternativa webbläsare, sökmotorer, fotobackup och DNS. Kanalen rekommenderar inte något enskilt alternativ i någon av kategorierna utan listar olika alternativ med information om till exempel kryptering och spårning. Tipsen är riktade mot vanliga användare och därför ingår inte exempelvis Pi-Hole med Unbound för DNS.

Del 2 ska ta upp kartor, reklamblockering, lösenordshanterare, molnlagring och Youtube.