Magnetband har använts för att lagra digital data längre än någon annan lagringsteknik som är i bruk idag. IBM lanserade 7-track redan 1952 och många tidiga stordatorer använde band som huvudsaklig lagring. IBM 727, den första lagringsenheten baserad på 7-track, hade en kapacitet på 100 tecken (byte) per tum.

När kapaciteten på hårddiskar ökade kraftigt under 1990-talet och andra moderna lagringstekniker såg dagens ljus var det många som trodde att magnetbandens dagar var räknade, men så har det inte blivit. Flera företag utvecklar fortfarande tekniken och det finns idag två stora standarder, IBM 3592 och den öppna tekniken Linear Tape-Open (LTO).

Och faktum är att marknaden växer. Under 2023 skeppade tillverkarna av LTO-band en sammantagen kapacitet på 152,9 exabyte, rapporterar Tom's Hardware. Det var en liten uppgång mot förra året och fortsätter en över tio år lång trend mot högre försäljning. 2011 såldes mindre än 40 exabyte.

Hur mycket är det? Seagate sålde som jämförelse hårddiskar med en sammanlagd kapacitet på 99 exabyte under första kvartalet i år. Företaget har drygt 40 procent av marknaden, så en överslagsräkning ger en total kapacitet per år på runt 900 exabyte. Men siffran från LTO inkluderar inte IBM:s försäljning av 3592-band.

Orsaken är enligt LTO att storföretag och snabbväxande uppstartsbolag genererar mer data än någonsin. Det handlar framför allt om AI, som inte bara tar enorm beräkningskapacitet i anspråk utan även kräver gigantisk lagringskapacitet.

Dagens LTO-band har en kapacitet på 18 TB. IBM släppte sjunde generationen 3592-band 2023, med en kapacitet på 50 TB. Båda teknikerna har en maxhastighet på 400 MB/s och stöd för tekniker som WORM (skriv en gång, läs många gånger) och kryptering.

Fördelarna med bandbackup är bland annat att det är billig, att säkerhetskopiorna är enkla att skrivskydda och inte minst att en orörd bandbackup har en mycket lång livslängd. LTO-band ska i genomsnitt hålla 30 år, men det finns exempel på betydligt äldre band som har kunnat läsas av.