Standardbakgrundsbilden på skrivbordet i Windows 10 är en abstrakt historia som ser ut att vara framtagen med datorns hjälp, men är i själva verket i utpräglat fysisk skapelse, rapporterar Tom's Hardware.

Bilden, som har funnits i fyra varianter i olika versioner av systemet, skapades av fotografen och designern Bradley Munkowitz med hjälp av laser, speglar, rökmaskiner och en vanlig kamera. Den första och ursprungliga varianten, som var standardbakgrund från version 1507 till 1809, avslöjar tydligast hur den skapades med blått ljus som strålar ur ett fönster i ett annars mörkt rum.

Bradley Munkowitz dokumenterade skapandet i en video publicerad redan för åtta år sedan på den lilla Youtube-kanalen Signum Game Studio, vars dryga tusen prenumeranter inte klarade att ge den någon större spridning.

I processen tog fotografen tusentals exponeringar med olika placering av ljuskällor och speglar, färgfilter och exponeringsparametrar. Sedan kombinerade han ett antal exponeringar för att bygga ett antal färdiga bilder, från vilka Microsoft valde ut just den som sedan kom att pryda miljontals Windows 10-skrivbord. På sin webbplats visar han upp ett antal av de alternativa bilder Microsoft valde bort.