Installation

Manualen som följer med har ett gäng olika språk, däribland svenska vilket i vår mening är ett stort plus. För de som är osäkra på hur en NAS egentligen fungerar kan man nästan alltid referera till manualen, åtminstone när det gäller installationsfasen.

Vi stoppar in den medföljande CD-skivan och får då upp en skärm som erbjuder oss att starta programmet Easy Search Utility för att snabbt hitta och konfigurera enheten via nätverket. Vi kan även titta på manualen i PDF-format eller installera säkerhetskopieringsprogrammet Driveclone.

installation_1_stor.GIF

Vi startar helt enkelt upp Easy Search Utility.

installation_2_stor.GIF

Programmet hittar vår DNS-323 direkt och genom att trycka på "configuration" så öppnas en webbläsare och vi kan börja logga in på enhetens webbgränssnitt.

web_1_stor.GIF

Den första skärmen vi möts av låter oss välja vilken RAID-nivå vi vill använda. DNS-323 har egentligen fyra olika lägen: individuella diskar, JBOD, RAID0 och RAID1.

web_2_stor.GIF

Vidare får vi välja vilket filsystem vi vill använda: EXT2 eller EXT3. Enligt D-Link är EXT2 snabbare medan EXT3 är stabilare. Vi vill dock hävda att EXT3 är valet man skall välja här: det är ungefär som att välja FAT32 (som är litet snabbare) framför NTFS på en Windows-baserad maskin.

web_3_stor.GIF

Vidare får vi välja hur stor volymen skall vara. När vi valt storlek så börjar enheten formatera vald RAID-array.

web_4_stor.GIF

En indikator visar hur långt formateringen har kommit. Har man stora hårddiskar, som de 1,5-terabyteshårddiskarna vi hade i testet, får man räkna med långa formateringstider.

web_5_stor.GIF

Efter formateringen är klar startas enheten om.