Inledning

Det är full batalj på processormarknaden, där både Intel och AMD tävlar om entusiasternas gunst med sina respektive uppställningar. Efter att ha uppnått spelnirvana med Ryzen 5000-serien under hösten år 2020 stötte det röda laget på motstånd när Intel sjösatte sina "Alder Lake"-processorer under förra året, vilka kunde återta spelkronan igen – om än med en ganska liten marginal.

ryzen_5800x3d-5.jpg

AMD har inte tålamod nog att invänta lanseringen av sin kommande arkitektur Zen 4 för att återta den åtråvärda rollen som spelprestandamästare, och därför lanserar de nu specialmodellen Ryzen 7 5800X3D. Denna åttakärniga processor kommer bestyckad med ytterligare 64 MB L3-cache, som staplats ovanpå chiplet-kretsen enligt företagets koncept 3D V-Cache.

Den utökade mängden cacheminne ska enligt företaget ge enorma prestandafördelar i just spel, vilket ska vara tillräckligt för att Ryzen 7 5800X3D ska kunna slå Intels flaggskepp på fingrarna i det avseendet. Frågan är om de har lyckats? Häng med på en rejäl genomgång i testlabbet!