Kylning

Här hittarna du de senaste testerna och recensionerna av processorkylare och fläktar. Redaktionen plockar ofta in nya och spännande produkter från välkända företag som Noctua, Cooler Master, Be Quiet, Phanteks, NZXT, Corsair och Arctic och kikar gärna på mer specifika komponenter som vattenblock med tillhörande utrustning.

Klicka för mer information

Hur du väljer rätt kylare.
Prestandan på dagens processorer styrs av väldigt många parametrar där temperaturen är en viktig punkt och därmed gör processorkylaren till en kritisk komponent i systemet. Vilken typ av kylare du vill ha är helt upp till dig. Det finns traditionella luftkylare som enbart består av kylfläns och fläkt eller slutna vattenkylare (All-In-One) - båda med för och nackdelar.

Vanliga luftkylare är generellt sett enklast både i konstruktion men även montering, där det förstnämnda innebär väldigt lång livslängd och kan därmed följa med ett par processorbyten så länge monteringsannordningen tillåter det. Kylprestandan beror väldigt mycket på storleken på kylaren, mängden värmeledningsrör och hur mycket kylflänsar produkten är utrustad med. Mindre kylare kan inte skyffla bort lika mycket värme som större, men kan samtidigt monteras i mindre chassin.

Slutna vattenkylare är väldigt bra på att få bort värme även från processorer i den högsta prestandaklassen, och ger mer möjlighet till överklockning. Största faktorn att räkna in här är storleken på radiatorn vilka vanligtvis är 240- eller 280-millimeters, men på senare tid har även större doningar med 360-millimeters radiatorer dykt upp på marknaden. Om siffrorna förvirrar dig så baseras dessa på vilken typ av fläkt som används. Antingen är det 120-millimetersfläkt eller den något större 140-millimeters fläkt som sedan multipliceras med antalet fläktar som får plats på en sida av radiatorn.

Utöver huvudämnet som är kompletta processorkylare dyker det ofta upp enskilda produkter som kan vara av intresse där framför allt fläktar sticker ut. Trots samma uppgift kan dessa vara uppbyggda på väldigt olika sätt med helt olika plaster eller tjocklekar. Även motorerna är ofta varierande där vanligaste typerna är vätskelaget, kullager, glidlager eller magnetlagret.

Sist men inte minst leker redaktionen gärna med vattenkylning med allt ifrån vattenblock, radiatorer, mjuka slangar, hårda rör, eller olika pumpar som DDC och D5. Vanliga namn inom “Custom loop”-vattenkylning är EKWB, Alphacool, Corsair och Phanteks.

Visa mer
53

NZXT Grid+ – mjukvarustyrd fläktkontroller

Övervakningsprogrammet NZXT CAM får sällskap av fläktkontrollen Grid+, som ska göra det till en barnlek att styra chassits alla fläktar – helt utan rattar och knappar.

64

Billiga luftkylare från Arctic Cooling, Cooler Master och Silverstone

Det går att åstadkomma en hel del med en processorkylare för bara några enstaka hundralappar. I testlabbet surrar tre populära budgetmodeller, som alla tävlar om prestanda per krona.

32

Enermax Liqtech 120X

Trots de yttre likheterna finns avgörande skillnader mellan olika typer av slutna vattenkylningssystem. Nu hittar nya Enermax Liqtech 120X till SweClockers testlabb.

68

Be Quiet Dark Rock Pro 3

Låg ljudnivå i kombination med hög prestanda är ledorden för Be Quiets nya processorkylare Dark Rock Pro 3. SweClockers ställer nykomlingen på prov i testlabbet.

184

Noctua NH-U14S

Österrikiska Noctua är kända för att tillverka fläktar och kylare med både hög prestanda och låg ljudnivå. SweClockers undersöker den senaste processorkylaren NH-U14S.

40

Antec Kühler 650 och Zalman Reserator 3 Max

Många slutna vattenkylningssystem är förvillande lika, men det finns konstruktioner som sticker ut från mängden. SweClockers testar de senaste lösningarna från Antec och Zalman.

77

Zalman FX100 Cube – passiv processorkylare för 3770K

Passiv kylning för processorer i prestandasegmentet är påståenden som höjer ögonbryn även hos hårdhudade entusiaster. SweClockers ger nya Zalman FX100 en omgång i testlabbet.

57

NZXT Kraken X40

NZXT tar steget in på vattenkylningsmarknaden med Kraken X40, som bygger på den fjärde generationens Asetek. SweClockers testare kavlar upp ärmarna och undersöker ett slutet vattenkylningspaket av senaste snitt.

147

Corsair Hydro H80i och H100i

Två nya vätskekylningspaket från Corsair hittar till testlabbet. Hydro H2O H80i och H100i kommer med nyheter som bättre prestanda och integrering med styrsystemet Link.

92

Arctic Accelero Hybrid – vattenkylningspaket för grafikkort

Slutna vattenkylningspaket är inte enbart ett alternativ till processorkylning. Arctic tar konceptet till grafikkort med Accelero Hybrid, som nu hittar till SweClockers testlabb.

217

Processorkylare vintern 2011

När det kommer till överklockning står sig standardkylaren slätt, och kraftigare doningar behövs. Med julen förbi och ett nytt år i antågande samlar SweClockers inte mindre än tolv luftkylare för en rejäl omgång i testlabbet.

117

Corsair Hydro H80 och H100

Vattenkylning är inte längre entydigt med krångliga installationer och rent ut sagt svindyra komponenter. SweClockers testar de senaste vattenkylningssystemen från Corsair.

58

Antec Kühler H2O 920

Traditionella luftkylare utmanas av kompakta vattenkylningssystem på alla fronter. Antec drar sitt strå till stacken med Kühler H2O 920, som nu får en omgång i SweClockers testlabb.

74

Antec Kühler H2O 620 och Corsair H60

Kompakta vattenkylningssystem blir allt mer populärara och ses ofta som lätthanterliga alternativ till utrymmeskrävande luftkylare. Nylanserade Antec Kühler H2O 620 och Corsair H60 hittar till SweClockers testlabb.

108

Corsair H70 mot H50 och Noctua NH-U12P

SweClockers undersöker alldeles färska Corsair H70 och ställer det kompakta vattenkylningssystemet mot föregångaren H50 och den populära luftkylaren Noctua NH-U12P, givetvis med både video och handfasta siffror.