På elektronikmässan CES 2013 i januari avslöjade Nvidia en nyhet som fick även de mest härdade teknikjournalisterna att höja på ögonbrynen. Grafikkortsmakaren planerar att utmana Nintendo och Sony med Project Shield, en handhållen spelkonsol med Tegra 4 och Google Android.

Tack vare Googles operativsystem har Project Shield tillgång till ett stort spelbibliotek redan från start, men Nvidia har fler finesser i rockärmen. Den handhållna spelkonsolen kan nämligen kopplas ihop med en gamingdator och användas för att spela vanliga PC-spel via distributionstjänsten Steam.

Det hela fungerar mycket likt applikationen Splashtop. Bilden från datorn komprimeras till en videoström, som skickas trådlöst till spelkonsolen. Project Shield förvandlas därmed till en slags handkontroll, som skickar vidare inmatningarna till datorn och gör det möjligt för användaren att styra spelet.

I en video på Youtube demonstrerar Nvidia hur det hela fungerar i Borderlands 2. Enligt tillverkaren ger Project Shield mer eller mindre samma spelupplevelse som om spelet hade körts lokalt på datorn, inklusive en bildfrekvens på 60 fps. Detta med ett ensamt Geforce GTX 680.

Nvidia Projet Shield väntas dyka upp i USA framåt våren eller sommaren och vara en av de första kommersiella produkterna med Nvidias nya systemkrets Tegra 4.