Den utvidgade kopieringsavgiften är fortsatt en het potatis i hemelektronikbranschen. Trots högljudda protester väljer de flesta ändå att betala, inte minst sedan upphovsrättsorganisationen Copyswede vunnit delsegrar mot både Sony och Telia. Samsung fortsätter dock att trotsa påbudet, men detta vill Copyswede sätta stopp för genom att än en gång vända sig till domstol.

I stämningsansökan, som lämnades in till Solna tingsrätt den 4 juli, kräver Copyswede att Samsung ska redovisa hur många datorer och plattor som importeras till Sverige och även uppge dess lagringskapacitet. Om Samsung inte delar med sig av siffrorna vill upphovsrättsorganisationen att domstolen avkräver ett löpande vite om 50 000 kronor om dagen.

Sedan den 1 september 2013 avgiftsbelägger Copyswede i stort sett alla typer av datorprodukter med hårddisk- eller SSD-lagring. Det inbegriper persondatorer, surfplattor och lösa lagringsenheter. I de flesta fall uppgår avgiften för varje enhet till 100 kronor inklusive moms.

Copyswedes utvidgade kopieringsavgift är samtidigt omtvistad, inte minst när det kommer till vilka typer av enheter som kan anses vara "särskilt ägnade" för privatkopiering. Samsung menar att organisationen inte har rätt att tolka upphovsrättslagen på egen hand utan att det hela måste avgöras av en "process i allmän domstol som slutar med ett avgörande i högsta domstolen".

Källa: Dagens Industri.