Android har under en lång tid varit det dominerande operativsystemet för smarta telefoner och har idag en marknadsandel på 60 procent bara i Europa. Google har sedan tidigare anklagats av EU-kommissionen för att använda denna position till sin fördel och favorisera sina egna jämförelsesajter över konkurrenternas, och nu har företaget hamnat under lupp ännu en gång.

EU-kommissionen har under det senaste året utrett Google för deras affärsmetoder och meddelar nu att en formell anklagelse om brott kan vara nära. Det som har utretts är huruvida Google har brutit mot konkurrenslagstiftningen eller inte genom att utnyttja sin position på marknaden.

Undersökningen har sin grund i anklagelser från två företag samt kommissionens egen efterforskning och handlar om att Google använder sin dominanta position till nackdel för sina konkurrenter. Det de ska ha gjort är att tvinga telefontillverkarna att förinstallera företagets egna appar och tjänster, vilket enligt EU är ett problem då det förhindrar att nya appar letar sig ut till konsumenter.

Om EU-kommissionen finner Google skyldiga kan de få böta upp till 10 procent av deras globala omsättning under 2015, motsvarande en summa på 7,4 miljarder dollar eller cirka 60 miljarder kronor.

Källa: Reuters.