Traditionellt har PC-spelare fått offra något när det kommer till bildskärmens egenskaper. En väldigt högupplöst bildpanel har ofta offrat betraktningsvinklar för att nå hög bilduppdatering. På samma sätt har god bildkvalitet via bildpaneler av exempelvis IPS-typ också medfört lägre bilduppdatering, men även anslutningarna Displayport och HDMI medför begränsningar.

Detta är på väg att ändras då Asus under Computex 2016 visar en prototyp där en 4K-upplöst panel av IPS-typ kombinerats med bilduppdatering på maximala 144 Hz. Panelen kommer från bildskärmstillverkaren AUO och huserar i ett chassi från Asus gaming-orienterade produktfamilj Republic of Gamers (ROG).

En sak som möjliggjort eller motiverat AUO att ta fram den här typen av panel är sannolikt att Displayport kommer upp till version 1.3/1.4, som gör det möjligt att driva 4K-upplösningar långt över 60 Hz i uppdateringsfrekvens. Numera finns även grafikkort med stöd för det uppdaterade gränssnittet.

Det ska dock tilläggas att skärmen som visas är en tidig prototyp med kablarna fastlödda på baksidan. Skärmen på plats är således långtifrån en färdig produkt och mycket kan komma att ändras innan Asus väl släpper en skärm med panelen.

► Läs alla artiklar från #computex-2016