Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Western Digital som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Inledning

Medan andra bolag fortsätter pressa sina NVME-enheter till bristningsgränsen tar Western Digital ett steg i en annan riktning, genom att satsa på plural istället för singular. Detta syns med WD Black AN1500, som nämligen består av två stycken lagom snabba WD Black NVME-anslutna lagringsenheter sammankopplade i RAID 0.

Testpiloten Pontus "Wasp" Magnusson har fått äran att testa en PCI Express-ansluten lagringsenhet som är så snabb att en utomstående skulle kunna tro att warp speed är uppnått.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

wasp1.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Pontus Magnusson

  • Användarnamn: @WaspCustoms

  • Registrerad: 2010

  • Plats: Norrtälje

  • Specialitet: Datorer, spel och nörderier

Han kallar sig för en "redig nörd med fler hobbys än intelligenspoäng". Pontus Magnusson är till vardags distributions-elektriker och fyller sin fritid med datorer, modding, VR, 3D-skrivare, cykling, foto och drönare – bara för att nämna några av alla hans intressen.

Som tvättäkta hobbyist är Pontus alltid på jakt efter ny, spännande teknik och intressanta produkter att undersöka. Han syns i forumet som @WaspCustoms och återfinns ofta i underhållande diskussioner om allsköns nörderier.

Läs mer om SweClockers testpiloter

Specifikationer WD Black AN1500

Egenskap

WD Black AN1500 1 TB

WD Black AN1500 2 TB

WD Black AN1500 4 TB

Formfaktor

Instickskort för PCI Express x8

Instickskort för PCI Express x8

Instickskort för PCI Express x8

Gränssnitt

PCI Express 3.0 x8 NVME 1.4

PCI Express 3.0 x8 NVME 1.4

PCI Express 3.0 x8 NVME 1.4

Kontroller

Marvell 88NR2241

Marvell 88NR2241

Marvell 88NR2241

Sekventiell läsning

6 500 MB/s

6 500 MB/s

6 500 MB/s

Sekventiell skrivning

4 100 MB/s

4 100 MB/s

4 100 MB/s

Möjlighet att styra RGB-belysning

Ja

Ja

Ja

Garanti

5 år

5 år

5 år

NAND

WD 96 lager, TLC

WD 96 lager, TLC

WD 96 lager, TLC

Antal M.2-enheter (inbyggt)

2 st.

2 st.

2 st.

Pris vid publicering

3 290 kr

6 590 kr

11 490 kr

Första intrycket av produkten kan mycket väl vara att rynka på näsan och ifrågasätta varför den existerar. Denna frågeställning kan lätt förklaras genom några frågor om WD:s resonemang bakom att släppa den:

  • Vill du utöka din snabba lagring men har slut på M.2 platser på ditt moderkort?
    Då passar WD Black AN1500 in.

  • Önskar du PCI Express 4.0-hastighet men sitter begränsad på den förra generationen?
    Då passar WD Black AN1500 in.

  • Vill du fylla ut ditt kolossala ATX-chassi?
    Ja, du förstår grejen.

För att förtydliga lite vad produkten är går det att förklara i simpla termer. Det rör sig om ett kretskort med ett PCIE 3.0 x8-gränsnsitt samt två M.2-anslutningar, en RAID-kontroller, RGB-belysning och en massiv kylfläns. Det betyder att denna lagringsenhet i själva verket är två stycken, närmare bestämt dubbla WD SN730 anslutna i RAID 0.

RAID 0 är för den okunnige en teknik som möjliggör en parallell hopkoppling av två lagringsenheter, så att ditt operativsystem ser delarna som en. Du får ut mycket högre hastigheter genom att filerna delas och den totala kapaciteten behålls, det vill säga två stycken 500 GB-enheter blir en 1 000 GB-variant. Nackdelen med denna teknik är att om en av de två går sönder, försvinner all data.

Detta kan initialt kännas oroväckande men bör inte väcka allt för många alarm. Solid state-lagring är oerhört stabil och medan en ökad risk för förlorad data låter som en mardröm, så ökar realistiskt risken för något sådant mycket lite – möjligtvis vrids reglaget upp en aning om man räknar in att även RAID-kontrollern kan fallera.

DSC07715.jpg
DSC07719.jpg
DSC07762.jpg

Testsystem

Egenskap

Värde

Moderkort

Asus Strix-E X570 (PCIE 4.0-kapabelt)

CPU

AMD Ryzen 9 5950X

RAM

DDR4 3 800 MHz CL16

Som testsystem används min egna rigg med allsköns moderna prylar och snabba delar. Värt att nämna är att det inte är speciellt relevant att min dator har PCIE 4.0-stöd för WD Black AN1500, men däremot är det nödvändigt för att få en rättvis jämförelse mot dagens enskilda NVME-enheter som använder protokollet. I mitt fall handlar det om Corsair MP600. I datorn hittar vi förstås också RGB med sjuttiofemtusentrettionio färger och kombinationer tillsammans, med integration i de flesta tillverkarnas RGB-mjukvaror.

Prestanda

Prestandan är ju kortfattat oerhört snabb samtidigt som den inte är särskilt imponerande.
Hade denna lösning existerat för två år sedan hade den utan tvekan varit en av de snabbaste på marknaden. Problemet är att vi idag har PCIE 4.0 NVME x4, som på lagringssidan exempelvis befolkas av nya Samsung Evo 980 Pro, som matchar eller är något snabbare än denna RAID-historioa.

Det kan ses som en besvikelse, men man bör komma ihåg att endast AMD med sina X570- och B550-plattformar stödjer dessa oerhört snabba nykomlingar. För resten av alla datorer på marknaden är denna lagringsenhet troligen det snabbaste alternativet, och snabbt snabb är den ju sannerligen.

Vi börjar med det troligen populäraste programmet Crystal Disk Mark, en snabb testsvit som utan större problem kan utvärdera prestandan bland lagringsenheter.

Som vi ser så är WD Black AN1500 den snabbaste lagringsenheten i mitt system, till och med rappare snabbare än min Corsair MP600. Detta är förstås högst imponerande, men också vad man kan förvänta sig för det förhållandevis höga priset.

Tittar vi vidare ser vi här i programmet ATTO att prestandan skalar fint och linjärt och påvisar fördelen med två SSD-enheter i RAID 0 när vi kommer upp i det övre spannet av filstorlekar.

Wasp SSD.png

Men förstås syns också nackdelen med att ha två klenare varianter hopslagna till en. I de mindre filstorlekarna hinner inte riktigt WD Black AN1500 med och tappar mark, innan den tar tillbaka prestandakronan med råge när vi börjar närma oss filstorlekar om cirka 1 MB.

I detta skede hade jag gärna kunnat visa tydliga starttider för spel, men tyvärr så är lagring i dessa dagar så pass snabb att en ökad hastighet faktiskt inte bidrar något nämnvärt för att spelet ska starta snabbare. Åtminstone inte när vi pratar sekventiell läsning om 4 000–7 000 MB/s tillsammans med den suveräna slumpmässiga prestandan som den hastigheten normalt för med sig.

Slutsatsen är därför att spelen startar upp lika snabbt på WD Black AN1500 som det gör på min Corsair MP600, likasom på min WD Blue SN550. Då spelen har väldigt varierande start-tider på min dator väljer jag att inte skriva ut några konkreta tider eftersom jag inte rakt av och konsekvent kan säga hur snabbt ett spel startar.

Om vi går över till temperaturer blir det istället en bra historia. Då det är ett förhållandevis stort instickskort med kylfläns på baksidan och framsidan, håller sig temperaturen oerhört jämn oavsett belastning. Vi pratar en skillnad om 15 °C mellan vila och när WD Black AN1500 kör för full maskin.

Spontant känns kanske 80 °C som en för hög temperatur, men det är helt i linje med vad du vill ha för en NAND-baserad enhet. Detta till följd av att NAND-minnen ska vara lite varma för optimal livslängd och prestanda, stick i stäv med det normala tankesättet där det eftersträvas så låg temperatur som möjligt. Med det sagt följer kontrollern på SSD-enheter det normala tankesättet, så det är verkligen en balansakt där kontrollern ska vara kall och NAND varmt.

ssd (2).jpg
ssd (3)-2.jpg
ssd.jpg

En mild djupdykning

WD Black AN1500 är en allians mellan två stycken WD SN730-modeller på 500 GB vardera. Jag kan inte få tag i information just nu om det går att använda alternativa SSD:er för att få högre hastighet eller större lagring, men det är med stor sannolikhet fullt möjligt. Vidare har vi som nämnt en Marvell 88NR2241 RAID-kontroller, som är en väletablerad kontroller som existerat i några år utan några utpekade brister.

Det mest intressanta med denna produkten är att PCIE-anslutningen av x8-typ. WD Black AN1500 har alltså samma bandbredd över PCI Express-bussen som en PCIE 4.0 x4-enhet har, vilket förstås är huvudorsaken till att vi får så rappa överföringshastigheter även med det äldre protokollet.

Om du är en redig power user som ständigt stöter på att din lagring blir för varm, är den enorma kylflänsen förstås en utmärkt lösning om du är allergisk mot fläktar. WD Black AN1500 är cirka 13 mm tjock och majoriteten av det är två feta aluminiumkylflänsar med ett stackars kretskort inklämt mellan dem, som en redig räkmacka. Det ger förstås ett gediget och seriöst intryck och jag kunde inte bända, flexa eller böja på kortet. Utöver det har kylflänsarna någon beläggning som inte drar åt sig fingeravtryck vilket är ytterst tacksamt.

Capture1.JPG
Capture2.JPG
Capture3.JPG
Capture4.JPG
Capture5.JPG

Mjukvara
På mjukvarusidan finns det inte mycket man behöver tänka på. Några standardfunktioner finns, men som du lika gärna kan nyttja Windows egna verktyg till. Exempelvis finns läget "Performance" som bara visar hur mycket data som skickas åt vardera håll, medan "Tools" bara tar dig till Windows lagringshanterar.

Eftersom vi befinner oss i 2021 har WD Black AN1500 ett ess i rockärmen. Det är förstås RGB-belysningen, en rätt tydlig variant därtill. Effekter går att styra med hjälp av mjukvaran samt integrera med andra tredjepartslösningar, som exempelvis MSI Mystic Light eller Asus Aura Sync. Självklart går det att stänga av discoljuset genom mjukvaran WD tillhandahåller.

DSC07879.jpg

Sammanfattning
En produkt för alla med djupa plånböcker och hårda krav på prestanda, eller om som är ute efter att fylla ut mastodontchassit med ett instickskort. Jag hade personligen inte köpt denna då skillnaden i verkligheten mellan en vanlig PCI Express 3.0-baserad NVME-enhet och WD Black AN1500 är lika liten som skillnaden vi ser mellan NVME Gen. 3 och NVME Gen. 4. Prestandasiffrorna ser förstås bra ut, så är ren prestanda det du är ute efter är detta troligtvis det bästa alternativet – om du inte har det senaste snittets moderkort.

Utöver det är det ju med all rätt en väldigt unik produkt som faktiskt ser helt okej ut i en dator, beroende på vad man har för vision i huvudet kring hur ens dator ska se ut det vill säga. Med den gedigna kvaliteten som Western Digital levererar med WD Black AN1500 kan det inte bli helt åt fanders. Hur många svenssons kan proklamera att de kör sitt Windows i RAID 0?

Fördelar

  • Oerhört Snabb

  • Kräver ej PCIE 4.0

  • Sval

  • RGB-belysning(som går att stänga av)

  • Snygg

Nackdelar

  • Dyr

  • Tar upp en PCI Express-anslutning

  • Lite högre risk att data försvinner vid hårdvarufel

WD Black AN1500 kostar i skrivande stund cirka 3 000 kronor.