Konfiguration

En sak jag reagerade över positivt efter att jag laddar ned och installerat appen, var att jag var tvungen att två-faktor autentisera mig redan från skapandet av kontot. Det skickas simultant ett mail till den adress jag angivit till mitt konto, samtidigt som ett SMS plingar till i telefonen.

Redan här tycker jag det märks att Ajax Systems menar allvar med sin produkt, innan vi ens öppnat upp gränssnittet.

1-2factor-verify.jpg

Väl inne i programvaran är installationsförfarandet inget avancerat och väl förklarat på skärmen när vi ska lägga till hubben för första gången.

2-ny-hub.JPG

Under locket på baksidan av alla enheter finns en QR-kod och en ID-kod för manuell inmatning, som systemet vill ha när en enhet ska adderas. Här finns en stor tidsvinst att använda Pro-appen för att lägga till enheter, då den har stöd för att skanna QR-koden för att registrera enheten.

Vill du hellre använda programvaran på datorn går det lägga till enheter manuellt via det unika ID-numret under QR-koden.

Att lägga till samtliga enheter går riktigt smidigt och helt utan några som helst problem. Hela installationsprocessen känns lätt och logiskt uppbyggd. Jag anser att nästan vem som helst med lite datorvana skulle kunna konfigurera det här systemet. Givetvis kan man både skapa rum och sätta valfritt namn på respektive enhet som läggs med i systemet.

Däremot rekommenderar Ajax Systems alltid att en auktoriserad installatör används för monteringen av alla enheter. Det här för att säkerställa ett maximalt skydd med minimalt antal felaktiga larm som kan utlösas i ditt hem eller kontor.

33hub-overview-allunits.JPG

Tittar vi däremot in på inställningar för Ajax Hub 2 Plus så börjar jag förstå innebörden av styrkan i Ajax produktutbud. Här finns inställningar för allt du kan tänka dig behöva inom området – och lite till!

Under vissa av ikonerna, så som Ethernet, Wi-Fi och Cellular döljer sig inställningsmöjligheterna du har för anslutning av hubben ut mot omvärlden.

Under Groups hittas funktionen att kunna gruppera upp en zon av enheter för av och på larmning i en specifik zon. Här rekommenderar Ajax en konsultation med sitt säkerhetsföretag innan zoner börjar byggas, förmodligen för att få veta vad det innebär rent praktiskt innan larmhanteringen fördelas i tårtbitar.

4-hub-settings.jpg

Security Schedule används för att bygga automatiska scheman med larmhanting. Exempelvis för att slippa larma på skalskyddet innan läggdags, eller att ytterdörren öppnas av misstag på morgonen utan att larma av först.

Detection Zone används för att testa kommunikationen mot deckare så som dörrsensorer eller rörelsevakter.

Jeweller är hjärtat av produkternas kommunikationshantering. Här finner vi möjligheten att ändra hur frekvent systemet ska skicka data till enheter. Vi kan även ändra toleransnivån för när en enhets kommunikation anses som ur funktion.

Service funktionen används till att göra lite mer avancerade inställningar i hur hubben ska samverka med enheter anslutna till systemet. Exempelvis om du vill att alla brandvarnare ska lösa ut, när en larmar. I sådant fall, kan du även sätta en fördröjning mot övriga brandlarm för att minska risken för felaktiga larm.

services.JPG

Det finns en hel del företag att vända sig mot i dagsläget under valet Security Companies. Det här används om larmet ska kopplas upp mot en larmcentral med väktarutryckning.

Klickar du på något av företagen i listan finns en knapp som heter "Send monitoring request" – något som går iväg direkt till uppkopplad larmcentral och som troligen triggar ett flöde hos säljavdelningen (som garanterat ringer upp mig imorgon på grund av min nyfikenhet av knapptryckningar)!

6-swedish-security-companies.JPG

Monitoring station funktionen används av säkerhetsföretag som har en egen integration mot Ajax, där kopplingen går till deras system istället för mot Ajax Cloud-tjänster.

Vidare i inställningarna för hubben hittar vi Installers, där du kan lägga till användare som har rättighet att styra, förändra inställningar samt lägga till och ta bort enheter i ditt system.

Du ställer även in adressen med hjälp av en kart-vy och en sökruta vart hubben befinner sig på via Adress funktionen.

Genom Data import har du möjlighet att flytta till en annan hubb inom Ajax familjen, utifall att du vill avancera till en större modell.

Sist nämns User guide, som länkar dig till Ajax hemsida med all dokumentation på engelska.