I mitten av veckan uppmärksammades ett problem med Samsungs SSD-enheter av modellen 980 Pro. Till följd av en bugg i en äldre firmware-version finns risk för att enheterna fastnar i ett permanent skrivskyddat läge och blir oanvändbara, eftersom det då inte går att skriva någon data till dem.

Mjukvarubugg förstör Samsung 980 Pro

Hittills har främst modeller på 2 TB drabbats, men alla användare med en 980 Pro rekommenderas kontrollera vilken firmware-version som körs. Den problemdrabbade är den lite äldre firmware-versionen 3B2QGXA7 och risken elimineras vid uppgradering till antingen 4B2QGXA7 eller 5B2QGXA7. Nedan följer en snabbguide på hur du kontrollerar versionsnummer och uppdaterar din Samsung 980 Pro med hjälp av verktyget Samsung Magician.

OBS! Guiden utgår från att din SSD sitter i en PC. Om du använder din SSD i exempelvis ett Playstation 5 eller liknande måste du först plocka ut enheten och sedan ansluta den till en dator. Se alltid till att kopiera viktiga filer till en annan lokal lagringsenhet eller molnet, eftersom att enheten kan behöva formateras när du flyttar den.

Steg 1: Hämta och installera Samsung Magician

Det första steget är kort och gott att hämta och installera gratisprogrammet Samsung Magician, om du inte redan har det.

► Direktlänk för nedladdning av Samsung Magician

samslyug.jpg

Observera att det inte ligger först i listan, utan du behöver leta dig en liten bit nedåt till rubriken "Samsung Magician Software for Consumer SSD". Där kan du hämta hem den senaste versionen. Packa upp filerna och kör installationsprogrammet.

Steg 2: Kontrollera firmware-version

Väl inne i Samsung Magician finns en startskärm med flera menyval. För att kontrollera versionsnummer och uppdatera finns två möjliga alternativ.

Bild 1.1.jpg

Det snabbaste är via genvägen "Update" som finns längst ned i vänstra hörnet, som direkt tar dig till tillgängliga uppdateringar. Om du först vill se aktuellt versionsnummer och övrig information om din enhet kan du även ta dig dit via menyvalet "Drive Details".

bild2.jpg

I "Drive Details" är det versionsnumret under "Firmware" som är det intressanta. Om din enhet, precis som bilden ovan, har versionsnummer 3B2QGXA7 är det läge att ta sig vidare till uppdateringen via "Update"-knappen som återfinns precis bredvid.

OBS! Att uppdatera firmware-version innebär alltid en viss risk för att något går fel. SweClockers rekommenderar att du alltid gör en backup på viktig data innan du går vidare till nästa steg.

Steg 3: Uppdatera firmware-version

bild4.jpg

Efter du tagit genvägen eller klickat dig vidare genom "Drive Details" kan du se både nuvarande versionsnummer och det nya. Kontrollera att den nya versionen listas som antingen 4B2QGXA7 eller 5B2QGXA7. Den sistnämnda är nyare och vad programmet bör föreslå, men båda versioner är säkra. Sedan trycker du helt enkelt på "Update".

bild5.jpg
bild6.jpg

Om uppmaningen "Check System Compatibility" dyker upp trycker du "OK" för att gå vidare. Eftersom att uppdateringen kräver omstart och automatiskt startar om datorn när processen är slutförd följs det av ännu en varning. Här går det att avbryta om du glömt spara något viktigt, annars är det bara att köra på och klicka dig vidare med "OK"-knappen.

bilderlibi.jpg
bild7.jpg

Samsung Magician laddar sedan ned och installerar uppdateringen på egen hand. Generellt sett tar det inte mer än någon minut. Se till att inte avbryta programmet under tiden. När uppdateringen slutförts startar en nedräkning på 20 sekunder, varefter datorn startas om.

Steg 4: Verifiera nytt versionsnummer

Om du sedan startar upp Samsung Magician igen och letar dig tillbaka till "Drive Details" bör programmet visa ett nytt versionsnummer.

serienummer.jpg

Nu är du klar! Din SSD är uppdaterad och riskerar inte längre att fastna i skrivskyddat läge.