Youtube har den senaste tiden experimenterat med olika sätt för att locka användare till Youtube Premium. Bland annat genom att ösa på med reklamklipp, längre reklamsnuttar samt låsa 4K-upplösning bakom betalväggen. Vad Youtube dragit för slutsatser från experimenten är oklart, men användare har inte precis uppskattat ändringarna. Nu verkar nytt test vara igång och den här gången handlar det om att låsa högre bitrate bakom Premium-väggen.

En Reddit-användare upptäckte en ändring i upplösningsmenyn på Youtube där tillskottet 1080p Premium dykt upp. Denna funktion särskiljer sig från vanliga 1080p-läget då den ska ha högre bitrate, vilket antingen kan handla om högre bildkvalitet eller högre bildfrekvens. Det spekuleras att det handlar om att premiumläget kan rulla i 60 eller 120 fps, men troligtvis handlar det mer om kvalitet än frekvens.

youtube-1080p-premium.jpg

Youtube har som sagt tidigare testat att låsa högre upplösning bakom betalvägg, men bestämde sig kort efter experimentet startade att skrota det. Att titta på videor i högre upplösning är något som lär förbli tillgängligt för samtliga användare, oavsett om de betalar för Youtube Premium eller inte, men högre bildkvalitet kan vara något som ger mervärde för prenumeranter utan att låsa specifik upplösning bakom betalvägg.

Huruvida experimentet bär frukt återstår att se. Majoriteten av Youtubes tidigare test kring Premium-funktioner har ännu inte implementerats brett, men beroende på hur utförandet med bitrate-låsningen ser ut i slutändan känns det som en rimlig kompromiss.

Vilka Youtube-funktioner skulle du kunna tänka dig låsas till Premium?