För dig som är på jakt efter ett grafikkort från någon av AMD:s eller Nvidias partnertillverkare kan det framstå som en hel djungel med den uppsjö av olika modeller och varumärken. Även om du bestämt dig för att köpa ett Geforce RTX 5070 finns det vissa modeller som är enorma, andra som är mindre, vissa har två fläktar och andra har tre.

Vi kommer i denna artikelserie se över vilka olika grafikkortsmodeller som de olika partnertillverkarna tillhandahåller denna generation. Vi begränsar oss till den nysläppta Geforce RTX 5000-serien från Nvidia och AMD:s Radeon RX 9000-serie. Upplägget kommer vara enligt följande:

  • Del 1 – Asus

  • Del 2 – MSI

  • Del 3 – Gigabyte

  • Del 4 – Powercolor & Sapphire

  • Del 5 – Övriga

o202502201122172665.jpg

Vi ska i den här artikeln försöka underlätta lite för dig som letar grafikkort att navigera mellan de olika modellerna hos de största tillverkarna. Vad de olika namnen betyder och vad du betalar för när det är dags att sära på lädret och slanta upp. Notera att vi i denna artikelserie primärt kommer att diskutera modeller ur Nvidias Geforce RTX 5000-serie och AMD:s Radeon RX 9000-serie. Även om det kan finnas likheter med tidigare generationer kan det också finnas skillnader. I denna del fokuserar vi på tillverkaren Gigabyte.

Gigabyte

Likt konkurrenterna Asus och MSI är Gigabyte en del av det som löst brukar kallas för "De tre stora" när det kommer till hårdvara. Precis som de övriga två konkurrenterna är Gigabyte en tillverkare med med en väldigt bred produktportfölj, med allt från grafikkort, moderkort, kylare, chassin, skärmar och laptops. På den svenska marknaden är företaget kanske mest kända just för sina grafikkort och moderkort och på senare år sina prisvärda gaming-skärmar. På grafikkortsssidan har tillverkaren i dag fem stycken produktserier som är mer eller mindre distinkta i vilka de riktar sig mot: Aorus, Aero, Gaming, Eagle och Windforce.

Windforce – Gör vad den ska

Längst ned i näringskedjan hos Gigabyte är Windforce-serien som i mångt och mycket är en ren instegsserie. Korten är generellt så kallade riktpris-modeller men kylardesign som uppfyller de krav som grafikkretsarna ställer, men är inget extravagant. Därtill tenderar de fabriksöverklockade modellerna att ha lägre klockfrekvens än hos de modeller vi finner högre upp i heirarkin hos Gigabyte.

windforce-5080-design.jpg

Enkel, avskalad, gör vad den ska.

Windforce-serien finns representerad av alla de fyra Geforce RTX 5000-grafikkretsarna från Nvidia, men saknar för tillfället AMD Radeon-modeller. Tittar vi lite närmre på kylningen använder alla kort den nya Hawk-fläkten som enligt Gigabyte är ett kliv upp från föregående modeller. Det bör dock noteras att Windforce-korten generellt är mindre än motsvarande modeller från till exempel Eagle-serien då de har mindre fläktar och mindre kylflänsar.

windforce-baksida-2.jpg

Dimensionerna är desamma för Geforce RTX 5080 och RTX 5070 Ti

Kontaktplattan för grafikkretsen är en konventionell-kopparlösning för Geforce RTX 5070 och RTX 5070 Ti, medan för Geforce RTX 5080 och RTX 5090 är det ångkammare som gäller. Likaså är det bara Geforce RTX 5070-modellen i serien som verkar sakna dubbla BIOS. Trots att bakstycket är i metall så är det inte helt uppenbart huruvida detta har någon värmeledande funktion eller om det enbart är för att förstärka kortets hållfasthet.

Windforce-tjocklek-2.jpg

Det är rätt markant skillnad i storlek mellan störst och minst.

Storleksmässigt är Geforce RTX 5070, RTX 5070 Ti och RTX 5080 inom ramarna för Nvidias SFF-ready formfaktor. Geforce RTX 5070 Ti och RTX 5080 är lika stora medan RTX 5070 är mindre. Givetvis är Geforce RTX 5090 den största med råge.

Geforce RTX 5070 Windforce har enbart ett BIOS-läge medan Geforce RTX 5070 Ti, RTX 5080 och RTX 5090 har dubbla BIOS.

Passar för dig som: Inte vill ha RGB eller flådig design, inte vill betala mer än vad du behöver.

Geforce RTX 5070

Geforce RTX 5070 Ti

Geforce RTX 5080

Geforce RTX 5090

Geforce RTX 5070 Windforce SFF

Geforce RTX 5070 Ti Windforce SFF

Geforce RTX 5080 Windforce SFF

GeForce RTX 5090 Windforce

Geforce RTX 5070 Windforce OC SFF

Geforce RTX 5070 Ti Windforce OC SFF

Geforce RTX 5080 Windforce OC SFF

GeForce RTX 5090 Windforce OC

Eagle – SFF-ready formfaktor

Ett halvt steg upp på stegen från Windforce finner vi instegsserien Eagle som denna generation hitills enbart finns tillgänglig för korten Geforce RTX 5070 och Geforce RTX 5070 Ti. Båda modellerna är inom ramarna för Nvidias SFF-ready, trots detta är RTX 5070-modellen en gnutta större än motsvarande Windforce-variant.

eagle-5070-ti-sida.jpg

Lite mer ren design än Windforce.

I övrigt är mycket sig likt från Windforce-modellerna trots den annorlunda designen. Ångkammare saknas på båda korten och dubbla BIOS går att finna på RTX 5070 Ti-varianten. Där de största skillnaderna går att skönja är på klockfrekvenserna där Eagle-serien är något högre klockad med sina fabriksöverklockade modeller.

eagle-tjocklek-2.jpg

Tjockleken är densamma mellan korten.

eagle-baksida-2.jpg

Höjd och längd skiljer något.

Kortfattat är Eagle-serien väldigt lik Windforce men erbjuder en vassare design med en RGB-slinga och lite högre klockfrekvensen samt en något större och bättre kylare för RTX 5070. Utöver detta finns Eagle-serien tillgängligt i vitt.

Geforce RTX 5070 Eagle har enbart ett BIOS-läge medan Geforce RTX 5070 Ti har dubbla BIOS.

Passar för dig som: Vill ha en snyggare design med RGB, ämnar att bygga i ett mer kompakt chassi.

Geforce RTX 5070

Geforce RTX 5070 Ti

Geforce RTX 5070 Eagle OC SFF

Geforce RTX 5070 Ti Eagle SFF

Geforce RTX 5070 Eagle OC ICE SFF

Geforce RTX 5070 Ti Eagle OC SFF

-

Geforce RTX 5070 Ti Eagle OC ICE SFF

Gaming – bättre kylning och högre klockfrekvenser

Med gaming tar vi det första stora klivet upp i ambitionsnivå för Gigabyte. På de flesta modellerna ser vi en större kylare än på det två föregående produktserierna och högre klockfrekvenser på de fabriksöverklockade modellerna. Framförallt är Geforce RTX 5080 Gaming varianten avsevärt mycket större än sitt Windforce-utörande. Kylarmässigt är inte bara kylarna större utan fläktarna får på flera modeller en bump uppår i storleksordningen. Därtill är samtliga modeller utom Geforce RTX 5070 bestyckade med ångkammare, där får RTX 5070 hålla tillgodo med en kontaktplatta i koppar som leder värmen till värmeledningsrören.

Gaming-gigabyte.png

Ljus runt fläktarna är fräckt.

Visuellt är det en hel del som skiljer Gaming-serien från de billigare serierna utöver storleken. Framförallt har korten fläktar med RGB som kallas RGB-Halo då de omgärdar fläktarna likt en gloria. Därtill är det en RGB strip längs kortet långsida samt en plastbit som går att justera beklädd med Gigabyte-logotypen.

Gigabyte-gaming-tjocklek-2.jpg

Gefrce RTX 5080 och RTX 5070 Ti har samma dimensioner.

gigabyte gaming-baksida.jpg

Geforce RTX 5080 och RTX 5070 Ti har samma dimensioner

Det är kortfattat inget värstingkort men den har något mer påkostad kylare samt mer estetiska tilltag än de billigare serierna samt är fabriksöverklockad något högre.

I den ganska sparsmakade mängd Radeon-kort som Gigabyte saluför är det här de flesta av dem huserar. Vi ser både en fabriksöverklockad variant av både Radeon RX 9070 Xt samt RX 9070, därtill finns en icke fabriksöverklockad variant av Radeon RX 9070 XT.

Radeon-gaming-tjocklek.jpg

Tjockleken skiljer blott 6 millimeter

radoen-gaming-baksida.jpg

Längd och höjd är densamma.

Det är inte jättemycket annorlunda med dessa jämfört med övriga Gaming-modeller. Den största skillnaden är avsaknaden av Halo RGB-fläktarna. Radeon RX 9070 XT kommer med ångkammare medan RX 9070 får hålla till godo utan.

Samtliga modeller i Gaming-serien har dubbla BIOS.

Passar för dig som: inte är rädd för att betala lite extra, gillar estetiken, vill ha något vassare kylning än de billigare serierna.

Radeon RX 9070

Radeon RX 9070 XT

Geforce RTX 5070

Geforce RTX 5070 Ti

Geforce RTX 5080

Geforce RTX 5090

Radeon RX 9070 Gaming OC

Radeon RX 9070 XT Gaming

Geforce RTX 5070 Gaming OC

Geforce RTX 5070 Ti Gaming

Geforce RTX 5080 Gaming OC

GeForce RTX 5090 Gaming OC

-

Radeon RX 9070 XT Gaming OC

-

Geforce RTX 5070 Ti Gaming OC

-

-

Aero – Form och funktion

Aero är en produktserie som är bekant men också annorlunda. Till stor del känns kylarna igen från de övriga serierna men det är en detalj som sticker ut. Det är nämligen så att Geforce RTX 5080-varianten i serien är en SFF-modell och en bit mindre än Geforce 5070 Ti-modellen i serien. Detta är inte jättevanligt att se.

gigabyte Aero-sida.jpg

Stilig, slimmad och snabb.

Trots detta är seriens ledord estetiken. Korten är avskalade och kommer enbart i vitt utförande och trots att vissa dimensioner är lika de hos Windforce-serien är klockfrekvensen hos de överklockade modellerna mer i linje med Gaming-serien. Därtill har Geforce RTX 5080 och RTX 5070 Ti-modellerna bestyckats med en ångkammare medan Geforce RTX 5070-modellen inte har det.

Aero-tjocklek.jpg

Det snabbaste kortet är också minst.

Aero-baksida.jpg

Geforce RTX 5070 ti-modellen är riktigt stor.

Det är dock fortsatt använding av Hawk-fläktarna och Gigabytes nya kylpasta eller gel som gäller för att hålla komponenterna svala under drift. Kortfattat riktar sig serien mot dig som vill ha ett vitt och avskalat grafikkort.

Samtliga modeller i Aero-serien har dubbla BIOS.

Passar för dig som: Vill ha ett vitt grafikkort, Kan tänka dig att betala lite extra, vill ha
kompetent kylning.

Geforce RTX 5070

Geforce RTX 5070 Ti

Geforce RTX 5080

Geforce RTX 5070 Aero OC

Geforce RTX 5070 Ti Aero OC

Geforce RTX 5080 Aero OC SFF

Aorus – Störst, bäst och dyrast

Slutligen har vi kommit till Aorus: Gigabytes undervarumärke för gaming i de högre pris och prestandaklasserna. Huvudsakligen kommer vi att fokusera på Aorus Master-korten men det finns även vätskekylda Aorus Xtreme både med AIO eller förmonterat vattenblock för custom loop.

Aorus-master framsida.jpg

Vräkig och skimrande.

Aorus Master-korten erbjuder Gigabytes högsta fabriksöverklockning direkt ur kartong och är en bra bit upp från motsvarande modeller i de lägre serierna. Vi kan också skönja de absolut största kylarna så ett väl tilltaget chassi är att rekommendera. På Geforce RTX 5070 Ti och uppåt sitter det dessutom en liten LCD-display på kåpan som kan visa bland annat grafikkretsens temperatur och en liten animation.

Aorus-master tjocklek.jpg

Geforce RTX 5070 Ti, RTX 5080 och RTX 5090 är lika stora.

Aorus Master baksida.jpg

Den större Aorus Master-kylaren är enorm.

Komponenterna är det bästa Gigabyte kan erbjuda när det kommer till strömförsörjning och kylning och trots att det inte är någon revolutionär teknik på korten jämfört med de billigare modellerna är den enorma storleken på bland annat RTX 5090-modellen ett steg upp. Utöver de vanliga Aorus Master modellerna finns också Aorus Master ICE som är kort klädda i vitt. Vi ser ångkammare över hela Aorus Master-serien och Gigabyte använder en kylpasta av metall-komposit för högre termisk konduktivitet.

waterforce-aio-5090.png

AIO är perfekt för dig som vill ha vätskekylning men inte vill pilla.

Aorus Xtreme Waterforce finns tillgänglig för Geforce RTX 5090 och RTX 5080 och kyls med en AIO-kylare. Den har dock en ganska intressant konstruktion som gör att den inte behöver en aktiv fläkt på själva grafikkortet.

Waterforce-5090.png

Den huvudsakliga kontakten sker över grafikkretsen men övriga delar är beklädda med en passiv kylfläns. Samtidigt leds vätskan över strömförsörjningen på väg tillbaka till radiatorn vilket löser den värme som strömförsörjningen alstrar. Därtill används flytande metall istället för kylpasta för att maximera värmeöverföringen.

Waterforce-wb-5090.png

Om du har massa pengar du inte vet vad du ska göra av är vattenkylning en bra metod för att stävja detta.

Slutligen finns även Aorus Xtreme Waterforce WB som likt vanliga Waterforce finns tillgängligt för Geforce RTX 5080 och RTX 5090. Korten kommer med ett vattenblock som är tänkt att brukas i en custom vätskekylningsloop. Vattenblocket ser av allt att döma ut att vara designat av Gigabyte själva och är heltäckande, det vill säga att alla värmeslastrande komponeneter har kontakt med kopparblocket. Det ser dock ut som att Gigabyte på denna modell använder mer konventionell kylpasta. En intressant funktion på kortet är läckagesensorerna som sitter runt in/ut-loppet på toppen av blocket som säger ifrån om den upptäcker ett läckage.

Radeon-aorus-elite.png

Det är dock inte enbart Nvidia som förärats med kort i Aorus-serien. Jämte Master och Xtreme Waterforce-korten har Gigabyte lanserat ett Radeon RX 9070 XT-kort under namnet Aorus Elite. Kortet är inte fullt lika påkostat som Aorus Master-serien men vi ser bland annat en ångkammare, samma nyutvecklade kylpasta samt Hawk-fläktarna.

Radeon-tjocklek.jpg

Aorus Elite-modellen är något tjockare än Gaming-varianten.

radeon-längd.jpg

Därtill är den något längre och högre.

Kylaren är större än Radeon-korten i Gaming-serien och är dessutom beklädd med en hel del RGB, därtill har kortet fått ytterligare en skjuts uppåt i klockfrekvens ställt mot Gaming OC-varianten.

Samtliga modeller i Aorus Master-serien har dubbla BIOS. Aorus Xtreme Waterforce och Xtreme Waterforce WB-modellerna har enbart ett BIOS.

Passar för dig som: inte är rädd för att betala mycket, vill ha en vräkig design, vill ha riktigt kompetent luft- eller vätskekylning

Radeon RX 9070 XT

Geforce RTX 5070

Geforce RTX 5070 Ti

Geforce RTX 5080

Geforce RTX 5090

Radeon RX 9070 XT Elite

Geforce RTX 5070 Master

Geforce RTX 5070 Ti Master

Geforce RTX 5080 Master

GeForce RTX 5090 Master

-

-

-

Geforce RTX 5080 Master ICE

GeForce RTX 5090 Master ICE

-

-

-

Geforce RTX 5080 Xtreme Waterforce

GeForce RTX 5090 Xtreme Waterforce

-

-

-

Geforce RTX 5080 Xtreme Waterforce WB

GeForce RTX 5090 Xtreme Waterforce WB

Sammanfattningsvis har Gigabyte ett något mer fokuserat utbud än konkurrenten MSI. För den som tycker det är för lite AMD-grafikkort representerade kommer nästa del handla enkom om detta när Sapphire och Powercolor ska avhandlas.