Permalänk
Medlem

Vilken version av Linux?

Tjo Swec!
Har blivit väldigt intresserad av att leka omkring lite Linux, Ubuntu eller liknande på senaste.
Tänkte köra virtuellt över VirtualBox, men vet inte riktigt vad jag ska välja för något, för som jag har uppfattat de finns det en del olika versioner av iaf linux?

Så tänkte att jag vänder mig hitåt och frågar er som kan dessa os lite mer om vad man ska välja för något för att leka runt och utforska?

Tack på förhand.
//Linus

Visa signatur
Permalänk
Rekordmedlem

Ubuntu för desktop o centos för server, eller nått annat, ska du leka runt i virtuell maskin så prova flera olika versioner det är ju rätt lätt och varje virtuell dator kräver inte mycket utrymme för att du ska kunna testa.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Entusiast

Är ute efter att lära dig Linux, vädlden omkring öppen källkod och alla verktyg och lösningar i och omkring Linux?
Då rekommenderar jag Gentoo Linux:
http://www.gentoo.org/doc/en/

Gentoo är en avancerad distribution som man installerar "manuellt". Genom den metoden lär man känna Linuxkärnan, komponenter och bibliotek samt program som utgör operativsystemet redan från början. Du BÖR läsa manualen under installationens gång. Det är en avancerad steg för steg guide.

Är du ute efter att få leka lite med grafiskt "ögongodis" och känna lite mer generellt på ett typsikt Skrivbordsoperativ baserad på Linux-kärnan utan att gå på djupet?
Då rekommenderar jag Ubuntu Linux:
http://www.ubuntu.com/

Ubuntu är lite av en "nybörjardistribution". Lätt att installera utan att man behöver sätta sig in i saker. Snabbt att komma igång.
Perfekt för en som behöver ett operativsystem här och nu utan att behöva läsa på.

Du kan också gå tvåstegsmetoden:
Börja lite lätt o klämma lite på ett Linux Opreativsystem och sedan ge dig på dem lite mer avancerade såsom Gentoo när du känner dig för att gå på djupet.

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Medlem

Är en stor förespråkare av Linux Mint http://www.linuxmint.com .
Har grunden i Ubuntu men får plats på en cd och kör fortfarande med gnome2. Allt på min laptop fungerar out of the box efter installation.

För servrar brukar det oftast bli debian.