Permalänk

Trådlöst Comhem-nätverk tokvägrar

Hejsan!

Sitter hemma hos en polare och försöker sparka igång hans trådlösa nätverk. Han har internet, tv och så vidare från Comhem, inklusive en Cisco-router. Han har haft hela klabbet i ett par år, men hittills bara nyttjad trådad surfning, vilket har fungerat bra.

Nu tog jag mig an att få fart på det trådlösa, och det gick egentligen både smidigt och snabbt. Det var inaktiverat som default, och det var en baggis att aktivera det. Nu har jag testat att ansluta till det med min telefon, med en bärbar jobbdator de har, och med min egen bärbara. Funkar finfint. Så, allt borde ju vara frid och fröjd, men se icke.

Deras privata bärbara, en Acer Aspire 4315, vägrar ansluta till nätverket. Den hittar det direkt och anger maximal signalstyrka, men sedan kommer det bara att det inte går att ansluta. Jag startar om, jag avinstallerar diverse mysko Acer-mjukvara som jag misstänkte störde, jag är inne i inställningarna och anger manuellt att det ska vara WPA-Personal och TKIP eller AES, men inget hjälper. Windows egen diagnostisering ger inte ett smack.

Nätverket fungerar ju uppenbarligen, och vi har ju rätt nyckel, med tanke på att en hel rad andra enheter kan ansluta sig. Men deras privata dator vägrar alltså. Någon som har några idéer om vad det skulle kunna bero på?

Datorn har Vista som OS, förövrigt.

Permalänk
Rekordmedlem

Det finns vissa nätverkskort /drivrutiner som inte klarar av krypteringen, stäng av och prova, får den kontakt då vet ni felet och kan i så fall försöka uppdatera drivrutin/firmware, ev kan man prova med wep, datorn har b/g nät, kolla så inte routern är inställd på n only eller liknande, och att den inte har nått form av maclås, laptopen har förresten dhcp aktivt så den inte har fast ip, då ser du bara ssid men kommer inte in på nätet och kan komunicera?
jo ni har inga mellanslag eller specialtecken i ssidt det gillas inte av alla enheter?

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Stäng av krypteringen helt i modemet. Då bör du kunna ansluta utan problem. Troligast fungerar varken WPA eller WPA2-PSK för din del. Vanligaste felet med Vista är just att båda dessa vägrar fungera.. När man kör WPA-PSK så kommer man inte in alls.. Med WPA2-PSK kan man ansluta men får inget internet tilldelat. Felet går att gå runt genom att ibland uppdatera drivrutiner, men man bör i många lägen uppdatera Servicepacken helt och hållet.. Eller varför inte smälla in Win7 while you're on it. Ibland fungerar det att stänga av IPv6-protokollet (När APn har WPA2-PSK)

Somsagt, fungerar det utan kryptering.. Men inte med WPA-PSK / WPA-PSK TKIP+AES så fungerar med säkerhet WEP åtminstone.. Men detta är ju den "sämsta" krypteringen. Testa lite krypteringar så får vi se.

Visa signatur

Asus MAXIMUS V FORMULA | Corsair AX 760W 80+ Platinum
Corsair 16GB CL9 1600Mhz VENGEANCE | ASUS GeForce GTX 680 2GB DirectCII
Intel Core i7 3770K @ 4,6Ghz (Ivy Bridge) | Samsung SSD Kit 840-Series 250GB
Cooler Master HAF X | Corsair H70 | 1x Samsung S27B970 (27") + 2x BenQ G2412HD (24")

Permalänk

Magiskt bra svar! Jag förstår inte hälften :), men ni hade helt rätt, utan kryptering funkar det klockrent. Nu ska jag ta och brottas med det där med WEP, eller i nödfall att uppdatera firmware. Win 7 vore klokt, men det har vi inte tillgång till här och nu, och jag drar hem i morgon, och på egen hand fixar garanterat inte polaren ett sådant projekt.

Återigen, tack. Strålande feedback!

Permalänk
Rekordmedlem

Wep är den svagaste krypteringen, den är knäckbar idag, farmor gör det nog inte, men en nätverksintresserad hackare har inga problem, så beroende på hur ni bor så fundera över om ni behöver krypterat eller inte, ensligt på landet, som jag bor är det inte så viktigt, i ett flerfamiljshus i storstad så ska man ha wpa2, wep är ungefär lika svagt som att inte ha nått, när grannens ungar börjar leka. Ni kan byta nätverkskort i acern om ni inte får igång krypto och bor så ni har grannar, en usb dongle, eller skifta det interna, de brukar sitta under en av luckorna i botten, rätt enkelt att skifta, kostar från ca 300kr för kortet + jobb.
Bra att ni vet att det beror på krypteringen iallafall, då är det bara att lösa det på nått sätt.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.