Varför hatas feminister så mycket?

Permalänk
Inaktiv

Problemet är att man vill tvinga saker att ske istället för att se till att det finns samma villkor mellan könen.
Det är en naturlig reaktion att reagera mot tvång.
Kvotering är väl det klassiska exemplet. Eller att tvinga kvinnan att lämna sina barn på dagis fast hon egentligen skulle vilja vara hemma.
Tvång, tvång och tvång är roten till hatet. Inte alls konstigt att folk hatar feminismen tycker jag.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Yorg:

Det här blir nästan skrattretande. Om det här skulle stämma, varför är så många liberaler feminister?

På samma sätt att många liberaler är rasister. Antagligen är de ej liberaler eller så plockar de delar från liberalismen när det passar den..
Om en liberal person påstår att män ska tvingas ta ut 1% av pappaledigheten så är den ej längre liberal, ju mer åt fascisthållet de går ju mindre liberaler är dem. Detsamma gäller lönesättande, pratar man om att staten ska styra löner för olika yrken så är man ej liberal.

Skrivet av Yorg:

Det här är ett centralt problem med tråden, motviljan mot att nyansera sin bild av feminismen och känslan av tolkningsföreträdelse gentemot dess företrädare.

En ideologi som innehåller mycket skit och har olika tolkningar av olika personer inklusive de som företräder den, varför ska man joina denna sekt, när det fungerar bättre att istället säga att man förespråkar allas lika värdighet och alla ska behandlas lika oavsett vilket kön, etnicitet etc de har?

Det finns sunda feminister som det finns sunda kristna som kan ha en bra livstolkning, det bästa är dock att bygga sin verklighetsuppfattning på verkligheten och skippa allt vad .ism heter. (även som sagt det var kapitalism, darwism you name it)

Jag förstår inte vad behovet att värva medlemmar till sekten feminism är så stor? Jag själv gillar marknadsekonomi, jag tror det är det bästa ekonomiska system som vi har. Inte för det springer jag runt och kallar mig för kapitalist och folk som säger att de inte köper precis hela kapitalismen så förstår jag precis hur de menar.

Permalänk
Medlem

edit: läst mer i tråden, nvm

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stoff3th3m4n:

Varför tycker du att det låter konstigt?

Anser väl att det borde räcka med att man, som individ, försöker vara så god som möjligt och inte diskriminera andra människor.
Tycker att det inte borde behöva vara mer komplicerat än så.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Chromatic:

Anser väl att det borde räcka med att man, som individ, försöker vara så god som möjligt och inte diskriminera andra människor.
Tycker att det inte borde behöva vara mer komplicerat än så.

Precis, inga människor ska diskrimineras p.g.a. kön, etnicitet etc. Det finns lite undantag som kan diskimeras som ålder, är det åldersdiskriminering att anställa en 20åring framför en som är över 64år när man vet att 64åringen nästa år går i pension?

Om folk slutade upp med all feminism och istället satsade på jämlikhet, samma lön för samma arbete. Och om marknadsekonomin ej fungerar för ett område som sjukvården, kolla då på varför istället för att prata om att staten ska styra lönerna.

Det jag tycker är intressant med framtiden är att kvinnor har varit bättre i skolan typ sedan kvinnor gick i skolan:
http://skolvarlden.se/artiklar/tjejerna-mot-killarna-betygssk...

Nu när kvinnor i större grad väljer att arbeta privat med tekniska jobb och är duktigare än oss män, så kommer deras löner att springa ifrån oss. Men hur många motståndare till feminismen idag tycker detta är ett problem? Snarare är det så att "vi" tycker det är helt rättvist.
Detsamma om man ser på dagens problem med skolan, att pojkar är sämre i skolan än tjejer. Vad ska man göra år saken, ska man som i gymnastiken ha olika betygskrav, där pojkar inte behöver prestera lika bra? Ska man omfördela tiden lärare lägger på barnen, så att killar kanske får 70-80 % av all lektionstid?
Alla argument som direkt går ut på att försämra för tjejerna och göra det orättvist går direkt bort från de flesta män.

Däremot kan man precis som kvinnors löner fundera på orsaken och få kvinnor i större grad välja andra yrken, som man bättre kan motivera pojkar att plugga på fritiden. Anpassa jobb/skola efter individer är såklart en fråga, men på de tekniska jobb jag har haft så har jag då inte sett något som har behövt anpassas efter en kvinna.
Alltså att så få kvinnor är t.ex. systemvetare idag påstår jag inte har något alls med uppgifter man löser att göra, utan det handlar om val av utbildning och inriktning i skolan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chromatic:

Anser väl att det borde räcka med att man, som individ, försöker vara så god som möjligt och inte diskriminera andra människor.
Tycker att det inte borde behöva vara mer komplicerat än så.

I en perfekt värld stämmer det du säger alldeles ypperligt bra. Frågan är ju dock, lever vi i en perfekt värld där alla efterföljer ditt fina exempel?

Märk väl, jag håller med dig om att det är så alla borde vara. Men jag tror inte att det efterföljs överallt.

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Avstängd

Tanja Bergkvist - Genusvansinne och fördumningsindustri

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Men vad menar du är alternativet? Ska en ensamstående mamma få ut halva ledigheten istället, eller ska man anta att den okände pappan hade överlåtit allt han kunde till mamman och ge henne allt minus de 90 dagar som inte kan överlåtas? Oavsett så straffas ju barnet genom att inte få stanna hemma med sin förälder eller sina föräldrar så länge som alla andra barn som har två föräldrar. Är inte det mer orättvist? Det har väl inget med att straffa de som inte följer normer att göra heller?

Jo, ditt resonemang går ju verkligen i linje med vad jag har skrivit hitintills. Straffa fler oskyldiga. Det är min melodi.
Rimligtvis låter man ju utfallet gå åt andra hållet, och låter alla själva avgöra, vem som ska vara hemma. Skillnaden här är nog dock mer än bara feminist, eller inte, utan även liberal, eller inte. Samhället har inte med det att göra, fler komplicerade regler är inte bättre. I realiteten är ingen av föräldrarna faktiskt tvungen att ta ut hela sin tid, man kan gå tillbaka till jobb hur fort man vill, och plocka ut sina föräldradagar på helger, och som semestrar.

Skrivet av snajk:

Ingen ifrågasätter om pappan (om det finns en pappa juridiskt) inte tar ut sina dagar heller så jag vet inte vad du pratar om riktigt.

Det gör man ju. Tar inte "pappa" ut sina dagar, brinner den tiden inne. Maxtiden man kan / får plocka ut blir helt enkelt kortare. Det är inte aktuellt i ett sambo-förhållande där sambon inte är "pappa".

Skrivet av snajk:

Inga två månader utan ersättning för alla månaderna ger ersättning.

Så vitt jag vet är det samma totaltid för en ensamstående mamma, som för en "vanlig" familj. Innebärande att om mannen inte tar ut sin tid, är det 2 månader utan ersättning.

Skrivet av snajk:

Precis, i det första fallet är bara du hemma och då utgår ingen jämställdhetsbonus, i det andra är ni båda hemma och då får ni bonusen (om ni lyckas vara hemma så länge innan första januari 2017 vill säga). Det är väl ganska precis syftet med jämställdhetsbonusen. Sen är det inte så som du framställer det vad jag förstår, får man tvillingar så får man får man fler dagar att ta ut men inte uppdelat på respektive barn utan det räknas som en föräldraledighet.

Du får ta ut dina dagar på specifikt barn. Innebärande att tiden som är "reserverad" åt den ena föräldern, inte behöver utnyttjas, ena föräldern kan gå hemma hela perioden i alla fall. Och om båda föräldrarna gör det, så får båda föräldrarna gå hemma hela perioden, så man får effektivt ut dubbla dagar.

Skrivet av snajk:

Högre upp i tråden klagades det på att det var fler män än kvinnor på Fi:s riksdagslista, är dessa män också ute efter en gräddfil?

Du får nog gå tillbaka och läsa igen. Fi, som regelbundet påstås vara feministernas ledljus, och vårt bästa verktyg för ett jämlikt samhälle, är allt annat än just jämlikt. Män är kraftigt underrepresenterade.

Skrivet av snajk:

Kvotering, eller positiv särbehandling som det egentligen handlar om, handlar ju som sagt om att anstränga sig för att hitta kvinnor (eller vad det nu är för grupp som är underrepresenterad) med kompetensen man behöver, inte att låta kön (eller whatever) gå före kompetens.

Fast det är ju nu inte det resultatet man får. Även om kompetensen helt enkelt inte finns, så ska en kvinna ha platsen. Det kan vara så enkelt att det finns ett fåtal med rätt kompetens överhuvudtaget, och de kvinnor med den, har redan annat att göra, och är antingen inte intresserade, eller helt enkelt inte på marknaden, och blir aldrig tillfrågade.
"Rätt" lösning är helt enkelt att ta bort kvoteringen, och kräva att all sållning inför nyrekryterings görs utan kännedom om könet. I det här läget kan man passa på och ta bort möjligheten att sålla för etnicitet med, så blir vi av med ytterligare en orättvisa.

Skrivet av Stoff3th3m4n:

Påstår du dock fortfarande att just den gruppen är vad som snedfördelar hela arbetsmarknaden, alla grupper inräknat så vore det nog bra om du går mer på djupet med detta. Jag är genuint intresserad av hur du tänker och är absolut beredd att utmana min egen uppfattning om det krävs.

Som jag skrev så är de andra grupperna, kvinnor, vs män, båda utan barn under 7 och sambos, med & utan barn under 7, nog för att man ska ha täckt upp alla som arbetar överhuvudtaget. Och skillnaden i faktiskt arbetad tid är lite annorlunda, men trenden är kvar, män arbetar mer, kvinnor mindre. OM det är så att kvinnor värderar "mjuka värden" högre än män, så är det fullt rimligt. Men då är skillnaden i "livslön" inte orimlig. Jag skriver inte att den gruppen ensam är skyldig till snedfördelningen, jag skriver att den är en lämplig utgångspunkt för att se att det faktiskt finns skillnader i vilka val man gör, helt utan att någon annans män vs kvinnor attityd påverkar. Rimligtvis är en ensam förälder, kvinna som man, utsatt för samma val. Skillnaden blir helt enkelt just vad man väljer. Att män, genomgående, väljer att arbeta mer, trots högre lön, är för mig ganska talande. Om två partners i ett visst val, väljer olika, i det här fallet, hur mycket man ska arbeta, så är det inte helt orimligt att båda väljer att dra sig mer åt det extrema hållet, jämfört med om de vore just ensamma föräldrar. Jag kan bara se till mig själv. Jag har, om inget drastiskt inträffar, arbetat färdigt. För resten av livet. De närmaste 40-60 åren, ska jag bara göra sådant som är roligt. Och jag har massor med tid till det. OM jag haft en partner som velat föda vårt barn, och sedan arbeta för att försörja familjen, hade jag valt att sluta arbeta långt tidigare, så hade hon fått stå för den lilla försörjning vi behöver, och jag tagit hand om illbattingen. Nu fick jag vänta med att sluta arbeta tills "rätt förutsättningar fanns" och jag kunde göra det valet.

Skrivet av Stoff3th3m4n:

Jag tror vidare att du gör det lite enkelt för dig i diskussionen när du menar att de som arbetar mer får oproportionerligt högre löner än de som arbetar exempelvis deltid eller halvtid. Eftersom heltidsarbeten är betydligt mer eftertraktade är det snarare oftast tvärtom, dvs att en halvtidsarbetande i ett arbete som har en lönebäring på 30 000kr kanske får 16 000kr för att gå med på att arbeta halvtid. Vi hade nyligen två tjänster som tillsattes på mitt arbete och där fick vi erbjuda betydligt högre lön för de halvtidsarbetande för att överhuvudtaget få tag på folk som var villiga att ta jobben.

Jag säger inte att halvtids, eller deltidsarbetare för sämre lön. Jag säger att vid en löneförhandling, kommer arbetsgivaren vara mindre frikostlig med löneförhöjningar. Om jag har två män anställda och den ena har 10% mer arbetstid än den andra, så oavsett anledning, ser jag det som meriterande, och är lättare att övertala till att ge denna en lite större löneökning. En effekt som är ackumulativ, år efter år. Rimligtvis, givet att de båda levererar precis lika bra när de arbetar, så kommer den som jobbar 10% färre timmar, ha samma lön som den andra killen hade ett år tidigare, när han jobbat i 10 år. I dag börjar det bli ovanligt att man alls jobbar så länge på samma ställe, så skillnaderna kommer minska där med, och lönen kommer mer att baseras på ålder, som en faktor av "arbetslivserfarenhet".

Skrivet av Stoff3th3m4n:

Vidare kan man titta på andra intressanta delar i detta underlag. Vad är det t ex som gör att kvinnor är utsatta för rejält mycket högre andel psykisk ohälsa än män?

Deras brist på valfrihet, och möjlighet att prioritera dessa mjuka värden, som trenden visar att de gärna prioriterar? (Nå, den trend jag anser syns ovan.)Intressant i den diskussionen är att OM det är så, kommer det här förhållandet bara att bli värre i takt med att möjligheten till att göra dessa val begränsas för att feminister har bestämt saker över den fria människans huvud.

Skrivet av Stoff3th3m4n:

Varför finns där inte lika många lämpliga heltidsarbeten för kvinnor kontra män?

Eftersom det inte finns speciellt många "tunga jobb" kvar så skulle jag säga att det finns nära nog precis lika många heltidsarbeten för kvinnor som män.

Skrivet av Stoff3th3m4n:

Varför är det kvinnor som i rejält högre utsträckning stannar hemma och VAB:ar?

Återigen, tittar vi på ensamstående kvinnor & män med barn under 7, så ser vi att kvinnor har mindre arbetstid än männen, trots att det rimligtvis inte kan finnas någon större statistisk skillnad i hur mycket barn blir sjuka baserat på vilket kön deras ensamstående förälder har. Skillnaden här består därför rimligen i vilka val man gör. Ett val som inte i speciellt stor utsträckning gärna kan påverkas av en partner som tycker att det är mans / kvinnogöra i den här situationen. Min åsikt, är förstås en ren spekulation, men det är här de "mjuka värdena" syns mest. Att välja att stanna hemma en dag extra när barnet varit sjukt, jämfört med den ensamstående mannen, exempelvis.

Skrivet av Yorg:

Det här blir nästan skrattretande. Om det här skulle stämma, varför är så många liberaler feminister?

För att man våldför sig på termen "liberal"? Är man för mer reglering, och fler lagar är man inte liberal. Det är motsatsen. Att hålla på och propagera för inskränkningar i människors fria val för hur de ska leva sitt liv, är inte förenligt med liberalism. Möjligen kan man hävda att man är liberal i vissa frågor, och icke liberal i andra, men då är man inte liberal i heller. Tydligast när man hävdar att man är både liberal, och feminist, men samtidigt är emot prostitution. Det är min kropp. Jag får av någon anledning sälja sex hur mycket jag vill, men bara om det spelas in. Annars är det minsann olagligt. För kunden. Vilket leder till ett liv i otrygghet, där varken säljare, eller köpare kan gå till myndigheterna för orättvisa förhållanden, sjukdom, osv.
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stoff3th3m4n:

I en perfekt värld stämmer det du säger alldeles ypperligt bra. Frågan är ju dock, lever vi i en perfekt värld där alla efterföljer ditt fina exempel?

Märk väl, jag håller med dig om att det är så alla borde vara. Men jag tror inte att det efterföljs överallt.

Det räcker väl med att man själv efterföljer det?

Man kan inte ta på sig ansvaret för hur resten av mänskligheten beter sig... Man skulle ju krossas av det

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

På samma sätt att många liberaler är rasister. Antagligen är de ej liberaler eller så plockar de delar från liberalismen när det passar den..
Om en liberal person påstår att män ska tvingas ta ut 1% av pappaledigheten så är den ej längre liberal, ju mer åt fascisthållet de går ju mindre liberaler är dem. Detsamma gäller lönesättande, pratar man om att staten ska styra löner för olika yrken så är man ej liberal.

En ideologi som innehåller mycket skit och har olika tolkningar av olika personer inklusive de som företräder den, varför ska man joina denna sekt, när det fungerar bättre att istället säga att man förespråkar allas lika värdighet och alla ska behandlas lika oavsett vilket kön, etnicitet etc de har?

Det finns sunda feminister som det finns sunda kristna som kan ha en bra livstolkning, det bästa är dock att bygga sin verklighetsuppfattning på verkligheten och skippa allt vad .ism heter. (även som sagt det var kapitalism, darwism you name it)

Jag förstår inte vad behovet att värva medlemmar till sekten feminism är så stor? Jag själv gillar marknadsekonomi, jag tror det är det bästa ekonomiska system som vi har. Inte för det springer jag runt och kallar mig för kapitalist och folk som säger att de inte köper precis hela kapitalismen så förstår jag precis hur de menar.

Ingen försöker "värva medlemmar" här, den här tråden var en fråga om varför man automatiskt blir hatad av så många högljudda människor så fort man ens säger att man är feminist. Den här tråden är inget undantag, så mycket hån och hat som har modererats bort under trådens gång.

Återigen så ger du dig själv tolkningsföreträde när du säger att man inte kan vara liberal och feminist samtidigt, det är rätt flagrant hybris att känna att man har rätt att förklara för människor vad de får och inte får tycka eller tänka. Liberal feminism utgår ifrån att män och kvinnor inte är fria att göra vilka val de vill i dagens samhälle utifrån rådande normer och förutsättningar samt att detta måste förändras.

Blir lite nyfiken på ett par saker när det gäller normer.

Tänker ni att det finns en samhällelig norm att kvinnor förväntas ta hand om barnen mer?

Tänker ni att det finns en samhällelig norm som gör att män förväntas vara "försörjare"?

Visa signatur

7800X3D - 7900XTX - QD-OLED 34" AW3423DW

Permalänk
Medlem

Bara för att man kallar sig något så är man inte det. Det är dina handlingar och åsikter som speglar vad du är, inte vad du säger att du är. Annars kan vemsomhelst kalla sig vadsomhelst.

Och som bara kort referens till vad en tidigare i tråden skrev att folk ogillar feminister pga att man vill tvinga, så håller jag med till 100%. Att tvinga vad folk får göra i sin vardag är att omyndigförklara, att ge över vår makt över till staten. Det slutar inte heller där.

Permalänk
Medlem

Det är ett stort missförstånd

Permalänk
Medlem

Det verkar finnas två sätt att se på jämställdhet. Antingen strävar man efter lika förutsättningar för könen eller efter lika utfall för könen.

Problemet med den sk tredje vågens feminism som är den helt dominerande idag är att de bara kollar på könsfördelningen i utfallen. Är utfallet ojämnt så vill de "rätta till" det oavsett vilka sexistiska och diskriminerande åtgärder som behövs för att fixa detta (såsom kvotering och andra åtgärder som tar hänsyn till ens kön istället för kompetens, dvs sexism).

Det andra, och mer vettiga sättet att se på jämställdhet är att sträva efter att alla ska ha samma förutsättningar och sedan låta utfallet bli vad det blir. Det kommer då bli skillnader i val och utfall mellan könen och det är 100% ok om man inte anser sig stå över folks fria val och veta bättre än folk själva vad de vill satsa på i livet.

Att både ha samma förutsättningar och förvänta sig jämn könsfördelning i alla utfall är en omöjlig tanke. Man måste välja, lika förutsättningar eller utfall. Då väljer jag att vi ska ha ett samhälle fritt från sexism där alla har samma förutsättningar.
Den starkt vänsterinfluerade tredje vågens feminism har sedan länge gått vilse här. Skulle faktiskt till och med hävda att det är den starkaste rörelse vi har i landet för att föra in mer sexism i poliken och samhället.

Visa signatur

Namn : Jesper | Ålder : 45 | In-game namn : iller
Yrke : Matematisk modellerare (finansiell matematik), mjukvaruutvecklare för risksystem.
Utbildning : Doktor i matematik + en del mat-stat, numme och IT-relaterat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av JesperT:

Det verkar finnas två sätt att se på jämställdhet. Antingen strävar man efter lika förutsättningar för könen eller efter lika utfall för könen.

Problemet med den sk tredje vågens feminism som är den helt dominerande idag är att de bara kollar på könsfördelningen i utfallen. Är utfallet ojämnt så vill de "rätta till" det oavsett vilka sexistiska och diskriminerande åtgärder som behövs för att fixa detta (såsom kvotering och andra åtgärder som tar hänsyn till ens kön istället för kompetens, dvs sexism).

Det andra, och mer vettiga sättet att se på jämställdhet är att sträva efter att alla ska ha samma förutsättningar och sedan låta utfallet bli vad det blir. Det kommer då bli skillnader i val och utfall mellan könen och det är 100% ok om man inte anser sig stå över folks fria val och veta bättre än folk själva vad de vill satsa på i livet.

Att både ha samma förutsättningar och förvänta sig jämn könsfördelning i alla utfall är en omöjlig tanke. Man måste välja, lika förutsättningar eller utfall. Då väljer jag att vi ska ha ett samhälle fritt från sexism där alla har samma förutsättningar.
Den starkt vänsterinfluerade tredje vågens feminism har sedan länge gått vilse här. Skulle faktiskt till och med hävda att det är den starkaste rörelse vi har i landet för att föra in mer sexism i poliken och samhället.

Var på sida 8 när jag började skriva ett i princip identiskt inlägg som ditt läste sista sidan och ser att jag slipper haha. Skall dock utvidga lite med några extra analyser jag gjort genom åren av forumdebatter:

Grundproblemet är att många av feministerna förnekar att det existerar biologiska skillnader mellan män och kvinnor som speglas i hur vi tänker och beter oss, de tror att det är 100% strukturerna/samhället som format detta och vägrar inse att det finns ett samspel mellan biologi och samhället och att det är väldigt hårt kopplat.

Sen finns det vissa få som har insett att det finns biologiska skillnader och de vill "motverka" effekterna av dessa genom då tex kvotering. Dessa brukar vara något enklare att samtala med även om jag inte håller med om deras ståndpunkt.

Sen finns det den stora feta massan som inte förstår ens roten av meningskiljaktigheterna, de som säger att "om du är för jämställdhet så är du en feminist", ofta är ute efter att ta på sig offerkoftan och anklaga patriarkatet till höger och vänster, skriker om våldtäcktskultur osv osv. Till dem kan man säga att nej, feminism är en politisk ideologi som kommer med ett ramverk av förklaringsmodeller och åtgärder vilka jag inte står bakom. Feminism är inte = jämställdhet. Hade det varit det så hade inte ordet behövts, ganska simpelt egentligen.

Visa signatur

“Every atom in your body came from a star that exploded. And, the atoms in your left hand probably came from a different star than your right hand. It really is the most poetic thing I know about physics: You are all stardust. ... The stars died so that you could be here today.” - Lawrence M. Krauss

Permalänk
Medlem
Skrivet av Triffid:

Var på sida 8 när jag började skriva ett i princip identiskt inlägg som ditt läste sista sidan och ser att jag slipper haha. Skall dock utvidga lite med några extra analyser jag gjort genom åren av forumdebatter:

Grundproblemet är att många av feministerna förnekar att det existerar biologiska skillnader mellan män och kvinnor som speglas i hur vi tänker och beter oss, de tror att det är 100% strukturerna/samhället som format detta och vägrar inse att det finns ett samspel mellan biologi och samhället och att det är väldigt hårt kopplat.

Sen finns det vissa få som har insett att det finns biologiska skillnader och de vill "motverka" effekterna av dessa genom då tex kvotering. Dessa brukar vara något enklare att samtala med även om jag inte håller med om deras ståndpunkt.

Sen finns det den stora feta massan som inte förstår ens roten av meningskiljaktigheterna, de som säger att "om du är för jämställdhet så är du en feminist", ofta är ute efter att ta på sig offerkoftan och anklaga patriarkatet till höger och vänster, skriker om våldtäcktskultur osv osv. Till dem kan man säga att nej, feminism är en politisk ideologi som kommer med ett ramverk av förklaringsmodeller och åtgärder vilka jag inte står bakom. Feminism är inte = jämställdhet. Hade det varit det så hade inte ordet behövts, ganska simpelt egentligen.

Vilka biologiska skillnader menar du; "speglas i hur vi tänker och beter oss"?

Visa signatur

7800X3D - 7900XTX - QD-OLED 34" AW3423DW

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yorg:

Vilka biologiska skillnader menar du; "speglas i hur vi tänker och beter oss"?

Hjärnhalvorna används olika t ex.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yorg:

Vilka biologiska skillnader menar du; "speglas i hur vi tänker och beter oss"?

Kvinnor är ofta mer empatiska, och gör val baserade på mjuka värden. Inte på något sätt en naturlag, alla är olika. Vi uppfattar helt enkelt världen olika, och skillnaderna inom könet är stora, men medianen hamnar mer åt ett visst område än för motsatt kön.
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yorg:

Vilka biologiska skillnader menar du; "speglas i hur vi tänker och beter oss"?

Vad är du ute efter?" hormon x ger y"? Bevis på "städgenen"? Finns givetvis inget svar på detta. Men tex hormoner vet vi påverkar beteendet hos människor, ibland direkt och ibland indirekt och som bekant har vi olika mix och den är influerad av bl.a kön.

I min värld är det direkt orimligt att anta att två olika system (kön) kommer ge samma output på all input.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

“Every atom in your body came from a star that exploded. And, the atoms in your left hand probably came from a different star than your right hand. It really is the most poetic thing I know about physics: You are all stardust. ... The stars died so that you could be here today.” - Lawrence M. Krauss

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Hjärnhalvorna används olika t ex.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Kvinnor är ofta mer empatiska, och gör val baserade på mjuka värden. Inte på något sätt en naturlag, alla är olika. Vi uppfattar helt enkelt världen olika, och skillnaderna inom könet är stora, men medianen hamnar mer åt ett visst område än för motsatt kön.
B!

Skrivet av Triffid:

Vad är du ute efter?" hormon x ger y"? Bevis på "städgenen"? Finns givetvis inget svar på detta. Men tex hormoner vet vi påverkar beteendet hos människor, ibland direkt och ibland indirekt och som bekant har vi olika mix och den är influerad av bl.a kön.

I min värld är det direkt orimligt att anta att två olika system (kön) kommer ge samma output på all input.

Skickades från m.sweclockers.com

Du gör ett absolut påstående, då förväntar jag mig också att du utvecklar och motiverar det eftersom stora hormonella skillnader finns även inom könen, så jag ser inte det som en förklaring i sig självt.

Du skriver ju att; "det är väldigt hårt kopplat", då förutsätter jag att du inte tagit det ur luften utan att du har bevis på att det finns biologiska skillnader som har en hård koppling till kvinnors beteende och tankar jämfört med män.

Visa signatur

7800X3D - 7900XTX - QD-OLED 34" AW3423DW

Permalänk
Avstängd
Skrivet av -=Mr_B=-:

Jo, ditt resonemang går ju verkligen i linje med vad jag har skrivit hitintills. Straffa fler oskyldiga. Det är min melodi.
Rimligtvis låter man ju utfallet gå åt andra hållet, och låter alla själva avgöra, vem som ska vara hemma. Skillnaden här är nog dock mer än bara feminist, eller inte, utan även liberal, eller inte. Samhället har inte med det att göra, fler komplicerade regler är inte bättre. I realiteten är ingen av föräldrarna faktiskt tvungen att ta ut hela sin tid, man kan gå tillbaka till jobb hur fort man vill, och plocka ut sina föräldradagar på helger, och som semestrar.

Många liberala förespråkar snarare en helt individualiserad föräldraförsäkring.

Problemet när man låter föräldrarna själva välja är ju att det i för det mesta slutar med att kvinnan är hemma större delen, om inte hela, tiden. Det fanns ju en anledning till att vi införde den första pappamånaden liksom. Vill man ha ett jämställt samhälle så kan man inte låta det vara så när det påverkar så mycket annat, som löneutveckling eller anställningsbarhet.

Citat:

Det gör man ju. Tar inte "pappa" ut sina dagar, brinner den tiden inne.

Brinner inne har inget att göra med huruvida man blir ifrågasatt. Typ ingen man blir ifrågasatt på sin arbetsplats, eller bland familj och vänner, om han inte tar ut någon föräldraledighet alls. Kvinnor blir det däremot.

Citat:

Maxtiden man kan / får plocka ut blir helt enkelt kortare. Det är inte aktuellt i ett sambo-förhållande där sambon inte är "pappa".

Maxtiden man kan ta ut påverkas inte, bara maxtiden som en enskild förälder kan ta ut.

Citat:

Så vitt jag vet är det samma totaltid för en ensamstående mamma, som för en "vanlig" familj. Innebärande att om mannen inte tar ut sin tid, är det 2 månader utan ersättning.

Om kvinnan nödvändigtvis måste ta ut alla 480 dagarna så blir det 90 dagar utan ersättning. Innan pappamånaderna kom så var det dock bara 420 dagar man kunde ta ut så de är en månad som har "försvunnit" för en mamma med en pappa som inte tar ut något.

Citat:

Du får ta ut dina dagar på specifikt barn. Innebärande att tiden som är "reserverad" åt den ena föräldern, inte behöver utnyttjas, ena föräldern kan gå hemma hela perioden i alla fall. Och om båda föräldrarna gör det, så får båda föräldrarna gå hemma hela perioden, så man får effektivt ut dubbla dagar.

Båda kan vara hemma ganska länge om man har tvillingar, men man får inte dubbla dagarna så båda kan inte vara hemma i 480 dagar. Man får 180 dagar extra, vilket innebär totalt 660 dagar, är båda hemma hela tiden blir det 330 dagar vilket är mindre än de 390 dagar som mamman kan ta ut vid en vanlig födsel. De reserverade dagarna är samma som vid ensamfödsel vad jag kan läsa mig till, alltså kan mamman stanna hemma i 570 dagar om pappan tar ut max 90.

Citat:

Du får nog gå tillbaka och läsa igen. Fi, som regelbundet påstås vara feministernas ledljus, och vårt bästa verktyg för ett jämlikt samhälle, är allt annat än just jämlikt. Män är kraftigt underrepresenterade.

Jo, såg det. Men fortfarande finns det män inom Fi och desto fler män som kallar sig feminister, alltså är inte alla feminister ute efter att gagna sig själva som var påståendet jag besvarade.

Citat:

Fast det är ju nu inte det resultatet man får. Även om kompetensen helt enkelt inte finns, så ska en kvinna ha platsen. Det kan vara så enkelt att det finns ett fåtal med rätt kompetens överhuvudtaget, och de kvinnor med den, har redan annat att göra, och är antingen inte intresserade, eller helt enkelt inte på marknaden, och blir aldrig tillfrågade.

Tja, det beror förstås på hur man skulle utforma den positiva särbehandlingen. Samtidigt så blir det lite fånigt att påstå att det inte finns kvinnor med kompetensen att sitta i styrelser när all forskning och all erfarenhet säger att det snarare är ett problem med likriktningen i börsbolags styrelser och att större bredd ger en massa fördelar och inga direkta nackdelar.

Citat:

"Rätt" lösning är helt enkelt att ta bort kvoteringen, och kräva att all sållning inför nyrekryterings görs utan kännedom om könet. I det här läget kan man passa på och ta bort möjligheten att sålla för etnicitet med, så blir vi av med ytterligare en orättvisa.

Vi har ingen kvotering idag så det finns inget att ta bort. Däremot håller jag med om att anonyma jobbansökningar hade varit bra, det är bara svårt när man pratar om styrelsemedlemmar i stora bolag.

Citat:

Som jag skrev så är de andra grupperna, kvinnor, vs män, båda utan barn under 7 och sambos, med & utan barn under 7, nog för att man ska ha täckt upp alla som arbetar överhuvudtaget. Och skillnaden i faktiskt arbetad tid är lite annorlunda, men trenden är kvar, män arbetar mer, kvinnor mindre. OM det är så att kvinnor värderar "mjuka värden" högre än män, så är det fullt rimligt. Men då är skillnaden i "livslön" inte orimlig.

Ditt argument faller på att kvinnor som inte har barn men som arbetar deltid inte gör det frivilligt, alltså är den stora skillnaden i arbetstid ett symptom på diskriminering snarare än en orsak till den.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Båda kan vara hemma ganska länge om man har tvillingar, men man får inte dubbla dagarna så båda kan inte vara hemma i 480 dagar. Man får 180 dagar extra, vilket innebär totalt 660 dagar, är båda hemma hela tiden blir det 330 dagar vilket är mindre än de 390 dagar som mamman kan ta ut vid en vanlig födsel. De reserverade dagarna är samma som vid ensamfödsel vad jag kan läsa mig till, alltså kan mamman stanna hemma i 570 dagar om pappan tar ut max 90.

Som sagt, mamman tar ut halva tiden på barn A, för att sedan ta ut den andra halvan av tiden för barn B. Max tid, utan att systemet undrar vad fan du håller på med. Om du dessutom har råd, eller vill ha jämställdhetsbonusen, så kan båda föräldrarna göra precis likadant, fast för motsatt barn.

Skrivet av snajk:

Samtidigt så blir det lite fånigt att påstå att det inte finns kvinnor med kompetensen att sitta i styrelser

Jag har inte sagt någonting om kvinnors lämplighet i styrelser. Jag är helt övertygad om att det finns en kvinna som är helt perfekt för i stort sett alla jobb, världen över. Däremot påtalade jag att det blir löjligt när man ska stoppa in en kvinna i en styrelse där det inte finns en lämplig kandidat. Till just den specifika styrelsen. Om det sen är för att den kvinnan som hade varit perfekt för jobbet även var perfekt för ett annat jobb, som hon hellre ville ha, eller om det är för att denna unika kvinna inte står att finna, är irrelevant. Den perfekta kvinnan saknas, och det står 5 män med perfekta kvalifikationer och väntar på att få jobbet. Eftersom kvoteringskravet säger att det ska vara en kvinna blir de förbigångna, och någon som inte har rätt meriter ska få jobbet.

Skrivet av snajk:

Ditt argument faller på att kvinnor som inte har barn men som arbetar deltid inte gör det frivilligt, alltså är den stora skillnaden i arbetstid ett symptom på diskriminering snarare än en orsak till den.

Jaha. Så alla kvinnor som jobbar deltid gör det ofrivilligt, medan alla män som gör det, gör det frivilligt. Personligen köper jag inte det överhuvudtaget, men du får gärna försöka övertyga mig.
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av JesperT:

Det verkar finnas två sätt att se på jämställdhet. Antingen strävar man efter lika förutsättningar för könen eller efter lika utfall för könen.

Problemet med den sk tredje vågens feminism som är den helt dominerande idag är att de bara kollar på könsfördelningen i utfallen. Är utfallet ojämnt så vill de "rätta till" det oavsett vilka sexistiska och diskriminerande åtgärder som behövs för att fixa detta (såsom kvotering och andra åtgärder som tar hänsyn till ens kön istället för kompetens, dvs sexism).

Det andra, och mer vettiga sättet att se på jämställdhet är att sträva efter att alla ska ha samma förutsättningar och sedan låta utfallet bli vad det blir. Det kommer då bli skillnader i val och utfall mellan könen och det är 100% ok om man inte anser sig stå över folks fria val och veta bättre än folk själva vad de vill satsa på i livet.

Att både ha samma förutsättningar och förvänta sig jämn könsfördelning i alla utfall är en omöjlig tanke. Man måste välja, lika förutsättningar eller utfall. Då väljer jag att vi ska ha ett samhälle fritt från sexism där alla har samma förutsättningar.
Den starkt vänsterinfluerade tredje vågens feminism har sedan länge gått vilse här. Skulle faktiskt till och med hävda att det är den starkaste rörelse vi har i landet för att föra in mer sexism i poliken och samhället.

Huvudet på spiken! Det här sammanfattar den "Svenska feminismen" perfekt.Ord som jämlikhet och samma förutsättningar har bytts mot ord som kvotering och könshat. Inte så konstigt att de flesta normalbegåvade vänder sej bort från en rörelse som står bakom sådana idiotier.

Visa signatur

Money frees you from doing things you dislike. Since I dislike doing nearly everything, money is handy.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av -=Mr_B=-:

Som sagt, mamman tar ut halva tiden på barn A, för att sedan ta ut den andra halvan av tiden för barn B. Max tid, utan att systemet undrar vad fan du håller på med. Om du dessutom har råd, eller vill ha jämställdhetsbonusen, så kan båda föräldrarna göra precis likadant, fast för motsatt barn.

Tja, visst kan man vara hemma längre om man har tvillingar men man kommer inte ifrån de 90 dagarna som är reserverade till den andra föräldern hur man än gör.

Citat:

Jag har inte sagt någonting om kvinnors lämplighet i styrelser. Jag är helt övertygad om att det finns en kvinna som är helt perfekt för i stort sett alla jobb, världen över. Däremot påtalade jag att det blir löjligt när man ska stoppa in en kvinna i en styrelse där det inte finns en lämplig kandidat. Till just den specifika styrelsen. Om det sen är för att den kvinnan som hade varit perfekt för jobbet även var perfekt för ett annat jobb, som hon hellre ville ha, eller om det är för att denna unika kvinna inte står att finna, är irrelevant. Den perfekta kvinnan saknas, och det står 5 män med perfekta kvalifikationer och väntar på att få jobbet. Eftersom kvoteringskravet säger att det ska vara en kvinna blir de förbigångna, och någon som inte har rätt meriter ska få jobbet.

Vilket kvoteringskrav? Vad vi har idag är en riktlinje om att man ska försöka rekrytera mer jämställt till styrelser men det har ju inte haft mycket effekt alls.

Det generella krav på kompetens som främst ställs för styrelsearbete idag är att man ska ha varit VD eller liknande, och då är det svårt att hitta kvinnor för de finns inte på så höga positioner i alls samma utsträckning. Men det är också ett dåligt krav för det säger väldigt lite om hur bra man är på styrelsearbete och forskningen visar exempelvis att en före detta VD i en styrelse är bra men att flera inte gör någon skillnad, istället är en mer blandad styrelse effektivare, mer produktiv och ger ett bättre resultat överlag likväl som bättre trivsel för styrelsemedlemmarna som då stannar längre på sina positioner.

Citat:

Jaha. Så alla kvinnor som jobbar deltid gör det ofrivilligt, medan alla män som gör det, gör det frivilligt. Personligen köper jag inte det överhuvudtaget, men du får gärna försöka övertyga mig.
B!

Jag säger inte att alla män som jobbar deltid gör det frivilligt, men män jobbar sällan deltid och de som gör det är ofta snarare i slutet av sitt arbetsliv medan kvinnor (utan små barn) generellt jobbar deltid i början av sitt arbetsliv, vilket förstås innebär att männen i större utsträckning gör det frivilligt medan kvinnor inte gör det, i dessa fall åtminstone. Sen finns det förstås andra grupper som innefattar både män och kvinnor som ofta blir tvingade till deltid också, som bemanningspersonal eller inom restaurangnäringen (kanske främst fast-food). Men på det stora hela är det traditionella kvinnoyrken som inte ger heltid till de som vill, vårdarbete eller butikspersonal exempelvis, och även inom dessa yrken så jobbar de män som finns heltid i större utsträckning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yorg:

Du gör ett absolut påstående, då förväntar jag mig också att du utvecklar och motiverar det eftersom stora hormonella skillnader finns även inom könen, så jag ser inte det som en förklaring i sig självt.

Det finns variationer inom könen och du kanske också märkt att alla män inte beter sig likadant samt att alla kvinnor inte beter sig likadant. check?

Att det finns variationer inom könen förklarar inte bort något.

Grupperar du in alla kvinnor i en grupp och alla män i en annan så har "variationer inom könen" slagits ut av de stora talens lag som du eventuellt känner igen om du läst sannolikhetslära och matematiskt statistik. Gruppen "män" kommer ha ett annat väntevärde än gruppen "kvinnor" helt enkelt. Detta eftersom även om det finns variationer mellan individer inom könen så finns det också vissa tendenser, mest uppenbart vad gäller könshormonerna. Dessa blir då "blottade" om man grupperar efter män och kvinnor.

Så eftersom du/ni har grupperat människor på ett sätt där det uppstår en skillnad på hormonsammansättningen mellan grupperna, bör man även förvänta sig att den skillnaden reflekteras på något sätt i statistik som förs över hur dessa grupper beter sig.

Hur stor den här skillnaden är är såklart omöjligt att svara på. Det enda vi kan säga med säkerhet är att det borde visa sig i statistiken.

Skrivet av Yorg:

Du skriver ju att; "det är väldigt hårt kopplat", då förutsätter jag att du inte tagit det ur luften utan att du har bevis på att det finns biologiska skillnader som har en hård koppling till kvinnors beteende och tankar jämfört med män.

Först och främst, att säga att samhället har utvecklas av ett hårt kopplat samspel mellan vår biologi/natur och vår ideologiska utveckling är en så smärtsamt uppenbar observation att det är rent löjeväckande att ifrågasätta detta. Du kan helt enkelt inte skilja ut dessa faktorer.

Men som sagt det är inte etiskt genomförbart att forska om detta. Den typen av bevis som du söker kommer således aldrig finnas. Det är dock inget konstigt inom vetenskap att man använder observationer och kunskap kring närliggande områden och gör ett rimligt antagande, om det dessutom stämmer överens med mätdatan blir det givetvis ännu lite starkare.

1. Vi vet att hormoner påverkar beteende.
2. vi vet att det finns en skillnad i väntevärdet på hormonnivåerna mellan gruppen män och kvinnor.
(vi hade kunnat utvidga med observationer från djurriket osv osv men let's not go there)

Kan du följa vart logiken leder?

Man måste inte ha den typen av bevis som du kräver för att dra slutsatsen att givet lika möjligheter kommer män och kvinnor, som grupper, att göra olika val "i någon grad".

Att godtyckligt anta att det borde bli 50/50 är helt enkelt ologiskt. Det är ett antagande som du gör för att det är bekvämt för din världsbild.

Så som jesperT skriver är vi tillbaka till frågan om målet. Är målet att få 50/50 för att en sådan fördelning hade kännts bäst för dig? eller är målet att ge alla individer i samhället en lika stor chans att uppfylla det som gör dem lyckliga?

Statistiken kommer aldrig vara till din hjälp. Vi vet för lite för att dra några andra slutsatser än "jaha, det var nog väntat". Detta är en fråga där vissa anser att jämställdhet är lika möjligheter för alla och ingen diskriminering baserat på kön medan vissa antar att jämställdhet är uppnått först när män äger 50% av allt kapital/makt och kvinnor 50%.

(Och sen har vi då vissa som tror att faktumet att det inte är 50/50 visar på att det inte är lika möjligheter och att diskriminering finns. den gruppen som varken förstår sig på statistik eller biologi dvs.)

Visa signatur

“Every atom in your body came from a star that exploded. And, the atoms in your left hand probably came from a different star than your right hand. It really is the most poetic thing I know about physics: You are all stardust. ... The stars died so that you could be here today.” - Lawrence M. Krauss

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Tja, det beror förstås på hur man skulle utforma den positiva särbehandlingen. Samtidigt så blir det lite fånigt att påstå att det inte finns kvinnor med kompetensen att sitta i styrelser när all forskning och all erfarenhet säger att det snarare är ett problem med likriktningen i börsbolags styrelser och att större bredd ger en massa fördelar och inga direkta nackdelar.

Nja , det är inte riktigt sant , Norge har kvoteringslagar sedan några år och resultaten är inte så fördelaktiga som det påstås bli här i Sverige.

Visa signatur

Lian Li PC-V2120B | ASUS X79-Deluxe | Intel 4930K + EK 360 | Corsair 4x8GB 1866MHz VENGEANCE LP | EVGA Geforce GTX 1080 Ti FTW3 SLI | Corsair AX1200i | Intel 530 240GB + Samsung 860 EVO 1TB + några TB blandad mekanik | Dell U2711 | Synology DS 411j

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Tja, visst kan man vara hemma längre om man har tvillingar men man kommer inte ifrån de 90 dagarna som är reserverade till den andra föräldern hur man än gör.

Efter som båda, eller ena föräldern, helt valfritt, kan vara hemma maxtiden, genom just att man plockar ut halva tiden för vardera barnet, så vill jag påstå att du kan komma från de dagarna. De hamnar under den tid som inte tagits ut på vardera barn, alternativt, om båda föräldrarna valt att stanna hemma, har de faktiskt tagits ut.

Skrivet av snajk:

Vilket kvoteringskrav?

Det enda kvoteringskravet som finns, det feministerna vill införa.
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av mr_sQuinty:

Nja , det är inte riktigt sant , Norge har kvoteringslagar sedan några år och resultaten är inte så fördelaktiga som det påstås bli här i Sverige.

Det är sant. Men Norges bolagsvärld är också ganska annorlunda mot Sveriges på en massa sätt. Man har inte heller sett några som helst negativa konsekvenser i Norge trots att kvinnor utgör minst 40% av alla större styrelser sedan många år.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Efter som båda, eller ena föräldern, helt valfritt, kan vara hemma maxtiden, genom just att man plockar ut halva tiden för vardera barnet, så vill jag påstå att du kan komma från de dagarna. De hamnar under den tid som inte tagits ut på vardera barn, alternativt, om båda föräldrarna valt att stanna hemma, har de faktiskt tagits ut.

Diskussionen blir lite fånig nu, man kommer inte ifrån att 90 dagar är reserverade om man har tvillingar, femlingar eller vad som helst, så enkelt är det. Om du med maxtiden menar de 480 dagar som man får för ett barn så stämmer det ju att en tvillingmamma kan vara hemma så länge och längre, men det är ju inte maxtiden för tvillingar. Av de totalt 660 dagarna man får för tvillingar så är 90 dagar reserverade för den andra föräldern och det går inte att komma runt.

Citat:

Det enda kvoteringskravet som finns, det feministerna vill införa.
B!

Det finns ett förslag från regeringen men det betyder inte att alla feminister står bakom just det förslaget utan det finns massvis av sätt att lösa problemet med ojämlikhet i bolagsstyrelser på. Personligen tycker jag förslaget är rätt bra, men straffen för de som inte följer det borde vara mer kännbara. Som förslaget ligger så är det ganska blygsamma bötesbelopp så bolag kan strunta i lagarna och bara betala böterna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Det är sant. Men Norges bolagsvärld är också ganska annorlunda mot Sveriges på en massa sätt. Man har inte heller sett några som helst negativa konsekvenser i Norge trots att kvinnor utgör minst 40% av alla större styrelser sedan många år.

Det var ett tag sen jag läste om det där , googlade fram en artikel som innehöll delvis vad jag läst tidigare.

http://www.nytimes.com/2010/01/28/world/europe/28iht-quota.ht...

"Using a common market-based measure of corporate governance, known as Tobin’s Q, the study found that companies in Norway actually performed an average of 20 percent worse the year after adopting the quotas, with those companies that were required to make the most drastic changes to their boards suffering the largest negative impact."

Visa signatur

Lian Li PC-V2120B | ASUS X79-Deluxe | Intel 4930K + EK 360 | Corsair 4x8GB 1866MHz VENGEANCE LP | EVGA Geforce GTX 1080 Ti FTW3 SLI | Corsair AX1200i | Intel 530 240GB + Samsung 860 EVO 1TB + några TB blandad mekanik | Dell U2711 | Synology DS 411j

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Av de totalt 660 dagarna man får för tvillingar så är 90 dagar reserverade för den andra föräldern och det går inte att komma runt.

Ta ut 330 dagar på barn 1. Ta ut 330 dagar på barn två. Hemma 660 dagar.
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Triffid:

Det finns variationer inom könen och du kanske också märkt att alla män inte beter sig likadant samt att alla kvinnor inte beter sig likadant. check?

Att det finns variationer inom könen förklarar inte bort något.

Grupperar du in alla kvinnor i en grupp och alla män i en annan så har "variationer inom könen" slagits ut av de stora talens lag som du eventuellt känner igen om du läst sannolikhetslära och matematiskt statistik. Gruppen "män" kommer ha ett annat väntevärde än gruppen "kvinnor" helt enkelt. Detta eftersom även om det finns variationer mellan individer inom könen så finns det också vissa tendenser, mest uppenbart vad gäller könshormonerna. Dessa blir då "blottade" om man grupperar efter män och kvinnor.

Så eftersom du/ni har grupperat människor på ett sätt där det uppstår en skillnad på hormonsammansättningen mellan grupperna, bör man även förvänta sig att den skillnaden reflekteras på något sätt i statistik som förs över hur dessa grupper beter sig.

Hur stor den här skillnaden är är såklart omöjligt att svara på. Det enda vi kan säga med säkerhet är att det borde visa sig i statistiken.

Först och främst, att säga att samhället har utvecklas av ett hårt kopplat samspel mellan vår biologi/natur och vår ideologiska utveckling är en så smärtsamt uppenbar observation att det är rent löjeväckande att ifrågasätta detta. Du kan helt enkelt inte skilja ut dessa faktorer.

Men som sagt det är inte etiskt genomförbart att forska om detta. Den typen av bevis som du söker kommer således aldrig finnas. Det är dock inget konstigt inom vetenskap att man använder observationer och kunskap kring närliggande områden och gör ett rimligt antagande, om det dessutom stämmer överens med mätdatan blir det givetvis ännu lite starkare.

1. Vi vet att hormoner påverkar beteende.
2. vi vet att det finns en skillnad i väntevärdet på hormonnivåerna mellan gruppen män och kvinnor.
(vi hade kunnat utvidga med observationer från djurriket osv osv men let's not go there)

Kan du följa vart logiken leder?

Man måste inte ha den typen av bevis som du kräver för att dra slutsatsen att givet lika möjligheter kommer män och kvinnor, som grupper, att göra olika val "i någon grad".

Att godtyckligt anta att det borde bli 50/50 är helt enkelt ologiskt. Det är ett antagande som du gör för att det är bekvämt för din världsbild.

Så som jesperT skriver är vi tillbaka till frågan om målet. Är målet att få 50/50 för att en sådan fördelning hade kännts bäst för dig? eller är målet att ge alla individer i samhället en lika stor chans att uppfylla det som gör dem lyckliga?

Statistiken kommer aldrig vara till din hjälp. Vi vet för lite för att dra några andra slutsatser än "jaha, det var nog väntat". Detta är en fråga där vissa anser att jämställdhet är lika möjligheter för alla och ingen diskriminering baserat på kön medan vissa antar att jämställdhet är uppnått först när män äger 50% av allt kapital/makt och kvinnor 50%.

(Och sen har vi då vissa som tror att faktumet att det inte är 50/50 visar på att det inte är lika möjligheter och att diskriminering finns. den gruppen som varken förstår sig på statistik eller biologi dvs.)

Men nu försöker du bara dribbla bort bollen. Du förutsätter att det finns skillnader i beteende och tanke bara för att det finns hormonella skillnader på gruppnivå (vilket du heller inte redovisat), om du inte kan på något sätt stödja detta uttalande är det inte värt vatten. Med den argumentationstekniken hade jag kunnat hävda samma skillnader egentligen beror på tillgången till dagsljus, något som vi vet påverkar våra hormoner, så skillnaden handlar inte om män och kvinnor, det handlar om var i landet du bor.

När du kopplar ihop två helt fristående saker och hävdar kausalitet är det som att beskylla glassätande för drunkningsolyckor bara för det har visat sig att de korrelerar positivt med varandra.

Man har ju faktiskt studerat området, särskilt oxytocin var ju ett tag mycket populärt att undersöka ur flera aspekter men inte minst anknytning. Vad jag hittade när jag läste in mig på ämnet då var att man kunde se samma process hos bägge kön när man höll sitt barn hud mot hud (och hos barnet). Så, helt omöjligt att forska på är det absolut inte.

Hela ditt argument faller också då det historiskt sett funnits kulturer där kvinnor istället varit i maktposition, varit de främsta jägarna och där män varit mer eller mindre kuvade. Med din "logik" skulle det ha varit en omöjlighet.

Så, en mer rättvis och faktabaserad lista är:

1. Vi vet att hormoner kan påverka oss.

2. Det är stora individuella skillnader när det kommer till hormoner.

Fram till att du presenterar något faktamässigt stöd för dina hemmasnickrade teorier så ser jag inte någon större mening med att diskutera det vidare.

Citat:

Det är dock inget konstigt inom vetenskap att man använder observationer och kunskap kring närliggande områden och gör ett rimligt antagande, om det dessutom stämmer överens med mätdatan blir det givetvis ännu lite starkare.

Du verkar för övrigt ha glömt ett "kvasi" i din definition av vetenskap då det där är hur man formar en hypotes inför forskning, inte skapar en komplett förklaringsmodell.

Visa signatur

7800X3D - 7900XTX - QD-OLED 34" AW3423DW