SweClockers guide till datorlådor

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Reslöv
Registrerad
Sep 2004

Super. Tack!

Core I5, SSD jada jada

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2015

Bra guide!
Ni är mera för fungerande produkter som är estetiskt till talande än bling bling vilket jag uppskattar!

En liten test hur väl den här teorin går att implementera i praktiken att slippa göra rent filter och mycket infrekvent behöva rengöra datorn är en trevlig om det går!
Det är lättare med en luft kyld dator än en vatten kyld.

Håll fläkt filter rena med datorns fläktar utnyttja övertrycket och låt en fläkt i taget stå och låta övriga in-fläktar gå på högvarv och ut- fläktarna stå stila.
Många moder kort har 4 fläktar i kontroll plus processor så det går att använda det till att hålla fläkt filtren rena.

Det bör gå hyfsat med att utnyttja temperaturerna för varje fläkt med ställbart varvtal, flytta runt de fläktar som jobbar och rensa filtren med över trycket Och blåsa rent under datorn.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jul 2001
Skrivet av JonasT:

Jag tycker inte att artikeln förespråkar just stora ATX-chassin, utan snarare att man ska se upp med riktigt kompakta byggen (läs ITX). Micro ATX är definitivt ett intressant alternativ, och speciellt nu när många tillverkare faktiskt satsar på mer påkostade moderkort för formfaktorn. Är man inte i behov av ett "mindre" chassi är det dock svårt att sticka under stolen med att det finns avsevärt fler valmöjligheter gällandes både datorlådor och moderkort i ATX-utförande.

Jag har haft alla möjliga storlekar av chassin genom åren och tycker nog att ett vanligt ATX midi-tower är den bästa kompromissen.

Med ett Micro-ATX chassi åkte jag på nitlotten att jag var tvungen att köpa till ett ljudkort för det inbyggda dög inte. Problemet var att såsom slottarna på moderkortet var placerade blockerade ljudkortet kylningen på grafikkortet så detta överhettades och lät otroligt mycket. Jag löste det genom att byta till ett single-slot Radeon 4850, men jag hade aldrig stött på det problemet med ett ATX-moderkort.

Vet inte hur ofta folk "flyttar omkring" datorn. Det som är jobbigast när man flyttar datorn är väl att flytta all kringutrustning som högtalare, skärm, tangentbord, mus m.m. och koppla ur/in allting, snarare än att flytta själva datorlådan. Men visst, ett Micro-ATX chassi får plats i en större handväska vilket säkert kan vara en fördel för vissa. Men då kanske man ska fundera på en laptop istället så blir det ännu enklare att springa omkring med datorn.

Just nu har jag ett Fractal Design XL R2 som i efterhand kanske är lite onödigt stort. Men det är otroligt skönt när man ska göra någon uppgradering eller ändring eller bara rengöra det. Nästan som att ha en walk-in dator

Ryzen 7 1800X, Asus Prime X370 Pro, 16 GB DDR4 3200 C14, Asus GTX 1070, 2 TB SSD + 4 TB HDD, Win10
Mitt Ljudmoln

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sundsvall
Registrerad
Jul 2001

Hm... bra guide men sitter fortfarande i träsket och söker ett passande chassi.

Nuläge: Chieftec Fulltower som ställer de flesta så kallade större lådor i skamvrån när det gäller vikt och utrymme men fördelen med att slippa gå på gym då man släpat lådan till kompisen falnar snabbt då man knappt orkar lyfta musen efteråt.
Barnen som inte kunde välta lådan hur mycket de än ville har växt upp och undrar varför min dator är så stor.

Framtid: En låda som inte får mina biceps att gråta, en låda med liggande moderkort (ATX) som inte kan välta (Barnen är stora men pappa är lite klumpig). Lådan behöver inte vinna en designtävling eller vara snyggast i klassen men en vikt under 10kg vore riktigt skönt då gubben börjar bli lite gammal...enligt barnen

Har väl googlat runt lite men även om jag sett en låda som passar mina krav tidigare så fanns inte behovet då och anteckningen fastnade inte bland de små grå om man säger så.

Så finns min framtida låda? Liggande moderkort, vikt under 10KG...helst inte rosa eller pippi gul!

ASUS Z270H, i5 7600K, 16GB DDR4, 2X Samsung 850 EVO 250GB SSD,Sennheiser U320, Asus 1060 6GB, AOC 2460fQ

Chassi: HAF XB EVO
Samsung S6 Edge
HTPC = Lenovo L440

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Umeå
Registrerad
Feb 2009
Skrivet av skog1s:

Men istort sett alla tillverkare har väl nätaggregaten i botten idag (?)

En testbänk kanske?

Får man fråga varför du "skruvar" mycket?
Har du bara en dator till det?

Ontopic/ Väldigt väldigt bra skrivit!

Lite klister på denna till Samlingstråd chassin och nätaggregat hade nog uppskattats av många som söker.

Finns chassin som har båda.

||NZXT H440 Black/Red||Intel i5 2500k @ 4,2GHz ||Noctua NH-D14 ||GA-Z77X-UD3H ||8 gb Corsair Vengeance 1600mhz DDR3 ||MSI GeForce GTX 970 ||OCZ Agility 3 120GB SSD ||Samsung Spinpoint F3 1TB ||Corsair HX750W||
Software is like sex, it's better when it's free. - Linus Torvalds

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Aug 2007
Skrivet av Tumnus:

Finns chassin som har båda.

Jo det vet jag, har nämligen båda alternativen själv.

Men om jag skriver så här då, dom flesta moderna chassin har nättagget i botten och inte i toppen.

Alla min s k gamla chassin har det i toppen...alla nya i botten.

Pc 1--> [AsRock DualSata2][AMD4600+X2][7800GT] [Intel SSD X-25 80GB G2][1TB F3][750GB IDE][4GB XMSCorsiar]Pc 2--> [Asus Crosshair] [AMD 4800+X2] [2st 8800GT i SLI] [RAID 0 2x250GB] [6GB XMSCorsair] [Corsair HX750]Pc 3-->[HP Microserver 12TB]Pc 4--> AsRock P67 Extreme 4,i7 2600K @ 4.0 GHz,830 256GB,16GB 1600MHz, R9 290X Foto [Nikon D7000][70-300/35 1,8/18-55 [Skärmar=24",24",24" Eyefinity]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jul 2008

Snygg bokhylla på bild #1. Vilken är det?

Skickades från m.sweclockers.com

Filserver: FreeNAS med 10 Gbit fiber!

Trädvy Permalänk
Inaktiv
Registrerad
Jul 2004

Bra guide som är aktuell än idag, mer sådant!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2002
Skrivet av noobs:

Snygg bokhylla på bild #1. Vilken är det?

Skickades från m.sweclockers.com

Hemmabygge, märken syns efter vinkelslipen

Svetsade aluminiumprofiler.

System: i7 4790k | Asus Maximus VII Hero Z97 | 16GB Adata Red | MSI GTX 1070 | Noctua NH-U12S | Lagring SSD: Samsung/Crucial 6TB | NAS: >20TB | NZXT H440W | EVGA Supernova G2 750W | 32" Philips BDM3270QP | 27" Dell U2713HM | SteelSeries Apex M800 | Logitech G502 Proteus Spectrum | Logitech Z-623 | Windows 10 Pro |

Trädvy Permalänk
Bosmang kapawu 👔
Emil Åkered
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2003
Skrivet av noobs:

Snygg bokhylla på bild #1. Vilken är det?

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av SUMITOMO:

Hemmabygge, märken syns efter vinkelslipen

Svetsade aluminiumprofiler.

Minns jag rätt är det hyllorna i Lian Li:s fabrik.

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-8400 - Z370M-ITX/ac - GTX 1070 - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 3600 - Prime B450-Plus - GTX 1080 Ti - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> Surface Pro 4 - m3-6Y30 - 4 GB DDR3
▪ Konsol -> Playstation 4 Pro - Playstation Vita

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2012

antar att folk kollar igenom den här igen för Ryzen.

New: Asus x370 prime pro, Ryzen 1700 (@3.925ghz) , Ripjaws V 16GB 3600 MHz (@3200mhz 14c). https://valid.x86.fr/curj7r
Radeon VII.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
sweden
Registrerad
Dec 2008
Skrivet av Alling:

Medan jag och de flesta jag känner flyttar sin dator åtminstone ett par gånger om året, i samband med LAN. Sen har vi städning, uppgradering, utbyte av komponenter osv. En gång på sju år är väldigt sällan.

Nej, de gör det för att det är så inhamrat som standard att de aldrig ens tänker på att det finns andra alternativ. Om du tänker på vad de allra flesta har i sin dator så behöver de verkligen inte ATX. Varje gång jag öppnar en kompis Define R4 sitter det en stockkylare, ett ensamt grafikkort och max två hårddiskar plus en SSD i det. Aldrig några 360 mm-radiatorer, aldrig multi-GPU, aldrig någon lagringsfarm, aldrig någonting mer än en (aldrig använd) ODD i fronten.

Vilket den gör med mATX också: Ett standard mATX-chassi har iallafall två 5,25″-platser. Och de flesta tillbehör liknande dem du nämner kan man lika gärna ha externt, typ ODD, som man kanske använder en gång om året.

Nej, mATX har verkligen inte "ytterst begränsade" uppgraderingsmöjligheter för gemene man: Dessa behöver sällan två (och absolut aldrig fler) grafikkort eller mer än typ fyra lagringsenheter och väldigt sällan mer än en 5,25″-enhet, om ens det.

Ja, men poängen jag försöker visa är att gemene gamer (inte tvelander) inte behöver dessa expansionsmöjligheter. Man har inte (och borde inte ha) mer än ett grafikkort; man har inte åtta hårddiskar; man har inte mer än två 5,25″-enheter; man har inte vattenkylning; man har inte X99. Det räcker utmärkt med mATX. ITX är en helt annan sak, givetvis.

Så är det, men det har jag inte sagt något om. Det jag skriver om är att alltför många som inte är särskilt insatta väljer ATX av ren vana, trots att mATX hade gett dem exakt samma möjligheter och en mindre dator.

Sitter på R4 (hade R3 tidigare, men lockades av löstagbara hdd burar). Men insett att mindre chassi hade inte varit dumt, har inte stockkylare i alla fall och atx moderkort (men hade lätt klarat mig på m-atx)

Har plats så klart för chassit, men är ju något klumpigt och egentligen för stort för mitt behov (dock känns det något drygt att byta chassi igen och försöka sälja chassit känns ju ännu dummare)

Det vore fint med en sådan guide runt HTPC chassin, med för och nackdelar runt olika modeller. Tycker det finns rätt få att välja på i det formatet eller så är jag bara kräsen

Offtopic
Det jag letar efter i chassiväg till en HTPC (eller vad man nu ska kalla det och då vill man ju ha det litet), suckar efter Node 605 (ser nu att det verkar gått upp i pris). Tycker det är lite för stort om man ska köra m-atx eller itx, jag gillar allu fronten (sen är ju chassit riktigt gammalt, verkar inte komma något modernare), även Node 202 är ju rätt fint i storlek men ingen allu front, sen finns det ju t.ex silverstone har ju rätt fina chassin. Bara svårt att få något lagom liten och samtidigt få plats med bra cpu kylare

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
sweden
Registrerad
Dec 2008
Skrivet av _Merc_:

antar att folk kollar igenom den här igen för Ryzen.

Har lagt upp denna på förstasidan igen Tydligen är det tillåtet för swec att göra en bump

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Dec 2005

Rätt bra sammanställning men saknade några grejer:
- Om moderkortsplåten är löstagbar
- Kunna eftermontera processor/kylare
- Modeller där moderkortet är roterat 90 grader
- Open air chassin

Skickades från m.sweclockers.com

CPU: Intel i7-7700K Cooler: Zalman CNPS 9900 Max MB: Asus Maximus VIII Gene GPU: Asus Strix 1070 Case: In Win D-Frame HD: Intel Optane 900P 280GB Mem: Corsair Platinum 2133MHz CL10 16GB PSU: Corsair AX760 OS: Win10 Pro

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrbotten
Registrerad
Dec 2003
Skrivet av biorrith:

...Jag fastnade då för Zalman ZM-T2. Ett av få chassi som varken är djupa eller breda...

Gjorde samma val, ingen direkt kvalitetskänsla men fick in min vattenkylning utan problem fotavtrycket som är avgörande för placeringen av ett chassie på mitt skrivbord! Sen att jag bytte till luftkylning och fick kapa upp sidoplåten i T2'an för att det skulle rymmas är en annan femma..

OnT: Mysig läsning, uppskattat!

Citera mig så jag hittar tillbaks om du vill nått !
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2770981

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2005

Att välja litet bara för att jag kan är det bästa jag gjort.

Mac Book-intel

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Oskarshamn
Registrerad
Maj 2013

Mja, är dags för ny burk till hösten så detta kom ju nästan lite lagom på föratasidan igen. Lutar åt Define R6. Har R4 nu och alltid vart supernöjd.

Det är lite väl tungt tyckte jag länge men sen jag skaffade katt har det gått från en nackdel till en fördel pga han gillar att sova ovanpå det (ljummet och skönt) och när han hoppar ner tar han i väl mycket ibland. Glad att mitt R4 står riktigt stadigt då så att säga. Äldre datorer jag och familjen haft nära man växte upp hade nog ibland börjat vingla lite. Kanske rentav åkt omkull nästan.

Men det saknas möjligheter som både R5 och R6 klarar av, därför behåller jag det inte till nya bygget. Men är öppen för andra alternativ när det väl drar ihop sig, sånt är alltid viktigt när det gäller datorer, eller allmänt egentligen faktiskt. Man ska inte snöa in sig för mycket.

Skickades från m.sweclockers.com

| AMD Ryzen 7 3800X | Noctua NH-U12A | Gigabyte X570 Aorus Pro | Palit GTX 1080ti | 16GB G.Skill Trident Z@3600 CL15 | Gigabyte Aorus NVMe 2TB SSD | Fractal Design Ion+ Platinum 860W | Fractal Design Meshify S2 Blackout |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Åland
Registrerad
Mar 2010

Skitbra!

Sweclockers är så grymt bra källa för chassiinformation!

Fin guide, roligt att den finns, den här kommer man hänvisa nybörjar-byggare till i många år!

i7-4790k / MSI Z97 Gaming 7 / GTX 780

Hacintosh i5-6500 / Asus Prime Z270-P