Höga parkeringsavgifter för moped och MC i Stockholm

Permalänk
Medlem
Skrivet av LudvigLindell:

Pengaslukande sossar, hur tänker de ens? Hur mycket av våra pengar vill de ha? 90% av var mans inkomst? 110%?

Har man en lön på 25 000kr/månad brutto så går i snitt ~53% utav lönekostnaden direkt till skatt, exklusive våra objekt- och punkt-skatter som vi även har en hel del utav. (Svarar bara på frågan, säger varken om det är rätt eller fel.)

Visa signatur

Citera eller @philipborg om du vill att jag ska läsa dina svar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Felparkerad:

Jag drabbas inte av detta men folk tänker sällan att folk har olika behov. Jag kör bil till jobbet men jag får ofta höra att jag ska ta kollektivtrafik men det går inte eftersom jag jobbar skift, kvällar och nätter och då går inte kollektivtrafiken. Samma sak gäller för många som kör moppe/MC att dom har inte möjlighet att äga en miljöklassad bil eller ta kollektivtrafik eftersom det inte alltid passar med tider mm. Segt att ett parti som ligger under spärren för att ens få komma in i riksdagen kan få bestämma detta som berör så många människor. Blir arg.

Ska man vara lite motvalls så kan man ju fråga sig varför bilar ska betala avgift men inte MC eller moped? Avgiften verkar vara någorlunda kopplad till den yta man tar upp när man parkerar jämfört med bilar, varför är det så fel?

Edit: läste just att det inte var riktigt så kopplat till fotavtryck som jag först uppfattade det...

Permalänk
Medlem
Skrivet av jawik:

Har du kollat de faktiska talen hos Transportstyrelsen eller baserar du ditt inlägg på subjektivitet? Det vill säga att du tycker att det är mycket nyhetsnotiser kring MC-olyckor på vår/sommar.

Tror det är 100% subjektivitet
Här kommer lite fakta:

Det är bara några enstaka som omkommer på våren. Juli och augusti är absolut flest.
http://www.svmc.se/smc_filer/SMC%20centralt/Statistik%202018/...
Samma gäller 2016, 2015 och 2014.

Av dem som dör är 30% ute och buskör utan körkort, de flesta av dessa är drogpåverkade. Det är knappast dem man kommer åt när man höjer parkeringsavgifter.

SMC har under ett antal år uppmärksammat att en stor del av de som dödas på tvåhjulig MC
inte är motorcyklister, det vill säga de har inget A-körkort och de äger inte en motorcykel.
Under perioden 2011-2016 saknade hela 30 procent av de omkomna MC-förarna körkort. I
den gruppen var 73 procent påverkade av alkohol och/eller droger. Hela 80 procent av de
körkortslösa körde en motorcykel som var avställd/oförsäkrad/oregistrerad/stulen. Inte ens
hälften i gruppen som saknade körkort ägde motorcykeln de körde vid dödsolyckan.
http://www.svmc.se/smc_filer/SMC%20centralt/Statistik%202018/...

Dold text

Finns statistik som visar att det skadas/dör lika många i bil som motorcykel per 1000 fordon.

Visa signatur

Solen i africa! Hjälp snabbt. Tävling i klassen!
Det var High noon.
Om solen i Africa en truckförare kommer från East till Weast på huvudvägen. och exact vid eqvatorn vid Africa. Landskapet är totalt slät. På en tidpunkt var solen så ett par telestolpar gjorde så att det blev skugga.
3 gissar jag på, men kan inte förklara?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nioreh83:

Så länge bilen är tillräckligt gammal kommer man runt problemet. Kör själv en gammal amerikanare från 70-talet. Inte miljövänlig nånstans, men veteranbilar blir undantagna reglerna.

Nu är det inte därför jag har en sån bil, utan för att jag är intresserad. Jag behöver ingen bil och pendlar inte. Men det borde inte vara helt omöjligt att hitta en "veteranbil" (30+ år) som går att använda som bruksbil. Årsmodell 88 och bakåt.

Mercedes med karossbeteckning w201 och w124 är utomordentliga bruksbilar. kom från 1985.
Snart närmar sig även w140 veteranbilsåren, och då är vi förbi i princip alla nya bilar i komfort.

ontopic.
Sen när har politiken enbart varit logisk, tycker det dyker upp mer eller mindre förvånande förslag regelbundet.
Har ingen logiskt förklaring till deras beslut, att det skulle vara på grund av nollvision känns ju mindre troligt, däremot är ju motorcyklar inte nödvändigtvis speciellt miljövänliga, trots att de är små.

Visa signatur

Win 12 pro | AMD i7 tolvsjuhundraX 1.2ghz | Asus Mode kort delux Fashion Gucci | 32 GB 1337 MHz
AMD 2020 Corona GPU | 1GB HDD Seagate Expansion | ~3 KB SDD
Fractal design K3 | motionscykel 850W | Dell 32 ventiler överliggande kam
mbturbo.com

Permalänk
Medlem

Klart Sverige skall ha mer skatter och avgifter så de som inte arbetar eller skapar något av värde skall få fortsätta leva i lyx utan att lyfta ett finger.

Visa signatur

Ryzen 5600x (Noctua NH-D15) || Kingston Fury 32GB 3600MHz
ASUS Prime X470 PRO || ASUS GeForce RTX 3080 Tuf OC
Fractal Design Define S (6x chassifläktar) || Corsair RM750X v2
FURY Renegade 2TB || WD Blue 1TB M.2 || LG C2 42" + XB271HUA

Permalänk
Medlem

MP är underbara, noll koll på vad som är bra för miljön.

Visa signatur

Asus z68-v pro | i7 2600k | Thermalright Silver Arrow | Asus GTX 1070 Strix | Corsair Vengeance 1600MHz 16GB | Seasonic X-460 | Samsung 850 EVO 500
ASRock Z87 Extreme6 | i7 4770S | Cooler Master Hyper 212 Evo | Crucial Ballistix 16GB 1600Mhz | be quiet! E9 | Samsung 840 EVO 250 | WD RED 6+6 TB, WD Green 4+4 TB

Permalänk
Rekordmedlem

Eftersom p platser oftast subventioneras via skatter så borde man väl bli glad om avgiften i stället tas ut av brukarna i stället för att betalas via skatten ?

Det är för dyrt att parkera i garage.
Svar
Prisskillnaderna mellan att parkera på gatan och garage har minskat i och med de nya parkeringsavgifterna. Det är viktigt att fler väljer att parkera i garage för att främja framkomligheten och en bra stadsmiljö. Parkering behöver i högre grad bära sina egna kostnader. Idag subventionerar även de utan bil de verkliga kostnaderna för parkering.
Höjda avgifter kommer göra det attraktivare att bygga fler garage

http://www.stockholm.se/TrafikStadsplanering/Parkering/ny-pla...

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av CFSsss:

MP, S och V inför nu tillsammans med Stockholm Stad höga parkeringsavgifter för alla som pendlar med moped och MC. Övriga partier förutom Fi röstade emot förslaget.

http://www.svmc.se/smc/Nyheter/Stockholms-infor-hoga-P-avgift...

https://mitti.se/nyheter/trafik/avgifter-kan-kosta/

http://www.stockholm.se/TrafikStadsplanering/Parkering/ny-pla...

https://www.expressen.se/nyheter/andreas-44-om-nya-parkerings...

Behöver jag förklara hur idiotiskt detta är? Fordon som tar extremt lite plats och som minskar trängsel kommer nu kosta mellan 5 och 50 kr per timme att parkera i Stockholm. Att pendla med en ekonomisk och platseffektiv moped eller lätt MC blir nästan inte längre ekonomiskt försvarbart. Och hur går det för ungdomar som bor långt ifrån skolan och pendlar med moppe? Kan regeringen inte förstå att alla inte bor eller jobbar så att kollektivtrafik är en bra lösning? Och att man kanske inte har råd med två bilar? Det enda som regeringen verkar bry sig om är skatt, skatt och mera skatt.

Miljöpartiet tänker som vanligt bara på folk som bor innanför tullarna, cyklar eller åker kollektivt. Samma sak med bonus malus programmet för bilar, tänk om man bor på landet och faktiskt behöver en stor stark fyrhjulsdriven bil? Nä den ska straffas för miljöns skull så att folk på östermalm kan få bidrag att köpa en Tesla. MP är det sjukast jävla partiet i världen, jag hoppas deras siffror går till noll.

Skrivet av CFSsss:

Du låter som en sådan där som tror att flygskatten infördes för miljöns skull...

Låt mig ge dig en hint. Det handlar inte om miljö, trafiksäkerhet eller hur lätt det är att hitta en parkering. Det handlar om SKATT, och det handlar om MER SKATT.

Om alla tänkte som du skulle vi betala skatt för att andas, dricka vatten, ha samlag och föda barn.

Jag vet inte hur seriös du är när du pratar om stockholms innerstad och brist på kollektivtrafik... Och att regeringen bestämmer parkeringsavgifter (för de gör de inte, är kommunen som gör) Och även stockholms innerstad och "kanske inte har råd"... Och kanske måste pendla med moped/motorcykel... Känns sådär genomtänkt måste jag säga.

Och gällande miljöpartister så är jag rätt övertygad om att de handlar om milön för dem... Så känns känns sådär underbyggt påstående måste jag säga =).

Vad man däremot kan ha åsikter om är parkeringsavgifter och bilförbud i vissa zoner och annat (vilket bestäms av kommunen igen). Men då bör man kanske börja med en lite annan utgångspunkt du har gjort. Finns till exempel modeller med parkeringsavgifter som är beroende på hur attraktiv gatan i just de kvarteret man bor är. De är kanske något som skulle kunna vara intressant.

Jag tycker i vart fall det är värdelöst med för billig parkering (typ när det är grattis på helgerna)... Då är det i princip omöjligt att hitta någonstans att parkera där jag bor. Så de är inget att rekomendera!

Visa signatur

Har en tyst dator.

Permalänk
Skrivet av cp_:

Både motorcyklar och mopeder är ju förlegade fordon som kan hamna på museum tillsammans med häst och vagn.

Häst och vagn parkerar man väl dock gratis? Bortsett från att hästen behöver lite hö, förstås. Är det meningen att man ska gå över till häst och vagn?

Permalänk
Medlem

Så TS stör sig alltså att man gjort så att de mest subventionerade fordonen i sthlm får betala en skälig avgift? Nu får alltså mc betala parkering, till en skälig del (mindre än bilar). Trängselskatt slipper man fortfarande, mc-fordonsskatt är minimal. Varför ska mc vara nära lika billigt som cyklar?

Nej det här är faktiskt ett vettigt förslag. Jag hoppas man ser till så MC/moped får betala trängselskatt snart också!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kommenterande:

Glöm inte det där förslaget att många gamla bilar ska förbjudas att köra i städerna. Tanken är väl att bilfabrikerna ska spy ut en massa gifter för att alla plötsligt behöver nya bilar.

Men eftersom de utsläppen sker i andra länder bryr sig inte MP. Bara våra siffror ser bra ut så är allt grönt.

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kommenterande:

Häst och vagn parkerar man väl dock gratis? Bortsett från att hästen behöver lite hö, förstås. Är det meningen att man ska gå över till häst och vagn?

Hästen får du styra på fyllan oxå, så kanske vinst vinst

Visa signatur

Dator1:13900ks, H115i+NF-A14, Msi 790 P pro ,32Gb 6400mhz ,Asus 4080 16gb Tuf gaming, Asus 1000w atx3.0 , Acer 27" Predator XB273UNX, Fractal XL R2,Steelseries Pro Tkl +Logitech G Pro x Superlight, Sennheiser HD599 + iFi zen dac, Rode nt-usb, Stol Rh logic 400 xl elite Dator2:10900k, H110, Asus Z490 p, 32Gb 3800mhz, Evga 1080, HX850I, Asus PG278Q,16Gb, NZXT 530,CM G650M,Evga 1080, Epos H3+GSX300, Xtrfy K4+M4. Dator3 8700@4.6Ghz, H100I, Asus PG278Q,16Gb, NZXT 530,CM G650M, Asus VG278, logitech g933, Evga 1060 6gb.

Permalänk
Medlem

@cp_: vänligen förklara hur en elcykel kan få mig (120kg) 5 mil till mitt jobb inom en vettig tid

Permalänk
Medlem

Bara att tänka på när du går till valurnan..

Permalänk
Medlem
Skrivet av dinlo:

@cp_: vänligen förklara hur en elcykel kan få mig (120kg) 5 mil till mitt jobb inom en vettig tid

Detta kan jag förklara: Med en elcykel så slipper du köer, plus sista halvmilen när du fått slut på batteri så kan du rulla cykeln så kommer de ner på en vanliga människas vikt!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Skrotnisse92:

Detta kan jag förklara: Med en elcykel så slipper du köer, plus sista halvmilen när du fått slut på batteri så kan du rulla cykeln så kommer de ner på en vanliga människas vikt!

så du säger alltså att mer träning kommer ta bort mina muskler?

eller försöker du indirekt förolämpa mig?

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

@philipborg: frågan var dock hur mycket av vår inkomst de VILL ha

Visa signatur

#1: Z370N ITX | i7 8700k | GTX 1080 | 32GiB
#2: P8Z77-M pro | i7 3770k | GTX 1050ti | 16GiB

Server: Z370-G | i5 8600T | 64GiB | UnRAID 6.9.2 | 130TB
Smartphone: Samsung Z Flip 5 | Android 13 | Shure SE535

Permalänk
Medlem
Skrivet av dinlo:

@cp_: vänligen förklara hur en elcykel kan få mig (120kg) 5 mil till mitt jobb inom en vettig tid

Jag tvivlar på att du har 5 mil till närmaste hållplats för kollektivtrafik, ta cykeln dit.

Visa signatur

7800X3D - 7900XTX - QD-OLED 34" AW3423DW

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av dinlo:

@cp_: vänligen förklara hur en elcykel kan få mig (120kg) 5 mil till mitt jobb inom en vettig tid

Skrivet av dinlo:

så du säger alltså att mer träning kommer ta bort mina muskler?

Det finns elcyklar som har över 200 km räckvidd och en del gör 45km/h med elassitans (speed-pedelec, klassas som en variant oå 45km/h EU moped, (moped klass )) så att pendla 50 km är inget tekniskt problem om man vill och är du vältränad så bör det inte vara några problem att dessutom själv trampa rejält.
https://www.r-m.de/en-se/
https://www.kalkhoff-bikes.com/en.html

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yorg:

Jag tvivlar på att du har 5 mil till närmaste hållplats för kollektivtrafik, ta cykeln dit.

vårgårda till trollhättan, bussar har en 40% chans att fungera ordentligt

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Några snabba:
1. Pendling och transporter ÄR dåligt.
2. Man har alltid ett val, alternativen kan däremot vara jävligt risiga
3. Genom att göra pendling, i synnerhet med eget fordon, lite mera oattraktivt så blir andra val relativt sätt bättre.

Vad vi behöver är massvis av VR-hubbar ute i förorter och obygden där företag kan husera filialer och man kan arbeta på distans men bibehålla en merpart av den essentiella mänskliga kontakten.

Nej, det löser inte problemen för de som måste ta sin lekamen till jobbet för att göra något fysiskt, men det kanske är rimligt att det ska vara dyrt att ha ett stort verkansområde..

Edit: Se inte detta som ett argument för eller mot i den specifika sakfrågan. Så förlåt för OT

Permalänk
Medlem

Om man inte har alltför långt eller bråttom till jobbet och inte känner för att åka lokalt, egen bil eller cykla finns det ju alltid moped klass II. En sådan får du än så länge parkera i vilket cykelställ du vill helt gratis.

Permalänk
Medlem
Skrivet av dinlo:

@cp_: vänligen förklara hur en elcykel kan få mig (120kg) 5 mil till mitt jobb inom en vettig tid

Jag tror att du kan svara på den frågan bättre själv.
Hur har du tänkt dig att frågan kan besvaras utan att veta var du bor och var du jobbar?
Är det 5 mil enkel väg? Går det att hitta ett boende som ligger närmare arbetsplatsen?
Hur mycket är du beredd att förändra din situation?

Permalänk
Medlem
Skrivet av difi:

Jag själv bryr mig inte så mycket om motorcyklar men det är ett under att dom fortfarande tillåts. Dödstalen samt skadorna som motorcykelåkandet för med sig varje vår/sommar är svåra att inte anmärka vid.

Jag själv bryr mig inte så mycket om datorer men det är ett under att dom fortfarande tillåts för hemmabruk. Stillasittande ohälsa samt skadorna som datoranvändandet för med sig är svåra att inte anmärka vid

Visa signatur

Ryzen 5900X | Sapphire 7900 XT Nitro+ Vapor-x | X470 Asus Crosshair VII | 32gb G.Skill Neo 3600mhz/cl16 | 970 EVO Plus 1TB | Evga 750 G2 | NZXT Kraken X73 | Skärm : Cooler Master Tempest GP27U Mini LED 4K

Permalänk
Avstängd
Skrivet av RR_larsson:

Jag själv bryr mig inte så mycket om datorer men det är ett under att dom fortfarande tillåts för hemmabruk. Stillasittande ohälsa samt skadorna som datoranvändandet för med sig är svåra att inte anmärka vid

"E-sport" 😂😂😂

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av dinlo:

vårgårda till trollhättan, bussar har en 40% chans att fungera ordentligt

Skickades från m.sweclockers.com

Blir svårt att föra en diskussion om frågan när du inte kan komma med riktiga argument.

Visa signatur

7800X3D - 7900XTX - QD-OLED 34" AW3423DW

Permalänk
Medlem

Varför skall Stockholms kommun sponsra jobbpendlare från andra kommuner med gratis MC parkering? Är ju galet att det har varit gratis hittills.

Permalänk
Medlem

@Yorg: ok

buss tar 1:45-3:50 timmar (med en stor chans att en av bussarna är inställda)
tåg tar 2:10-3:25 timmar (måste åka via göteborg)
elcykel tar 1:35
landsvägscykel tar 1:55
motorcykel tar max. 45 minuter

buss och tåg är ~200kr/dag
elcykel ~15kr/dag kanske
landsvägscykel 0kr/dag
motorcykel ~100kr/dag inkl. skatt och försäkring

Permalänk
Medlem
Skrivet av milkab:

Mc och moped står för en stor del av olyckorna i stan, så det är väl inte konstigt att de försöker få ner antalet. Vi har ju en nollvision att jobba emot.

Jag har en nollvision när det gäller FI, MP och V...

Permalänk
Medlem

Tycker det är dags att byta ut kungen mot Glenn och skrota hålan i öst, Finland kanske vill ha en bit land? Det är ju iaf högt markvärde!

Visa signatur

Chassi: Louqe Ghost S1 | CPU: AMD Ryzen 7 7700X | Kylare: Cooler Master MasterLiquid Lite 240 | Ram: Kingston Fury Beast RGB 32GB 6000MHz | GPU: AMD Radeon RX 6800 | MB: ROG STRIX X670E-I GAMING WIFI | PSU: Corsair SF750 Platinum | SSD: Samsung 970 EVO 1TB + Intel 660p 1TB | Skärm: Acer Nitro XV252QF@390hz | Ljud: HD650+Røde AI-1 | KB: Hemmabygge 60% | Mus: Logitech PRO X Superlight 2 |