Priset på minneskretsar för SSD-enheter kan mer än halveras under 2019

Permalänk
Skrivet av Ozzed:

Jag är konsument, inte företagsägare, VD, eller medlem i någon styrelse, så då är det för mig självklart att jag står på konsumenternas sida och vill att företag skall gå konsumenters ärenden och tillgodose konsumenters behov.

Då är vi likadana.

Jag är också känslig för såna företag men våra smärtgränser är kanske lite olika. Jag ska ha tillräckligt med fakta för att gå ut med påståendena som attackerar bolagen.

Skrivet av Ozzed:

Jag har ingenstans sagt att jag vill att Samsung skall gå in i överproduktion (vilket du sett om du läst mina inlägg men att döma av detta och tidigare svar så verkar du mest skumma igenom dem )

  • @Ozzed Det ska ju helst tillverkas lagom. Men som jag har fattat det så bromsar Samsung produktionen med flit, för att hålla uppe priset, trots att de skulle kunna gasa på och ändå sälja allt de tillverkar

  • @Dual-Tjur Du besvarade redan själv varför Samsung gör det lönsamt. Det kostar att ha en överproduktion rejält!

Sant, ordagrant har du inte nämt så. Och inte hävdade jag det heller. Men du skulle kunna precisera nästa gång "hur de bromsade ner produktionen". Just nu då man läser det du skrev så uppfattar man det som
"bromsa ner=inte gasa på"

Resten håller jag med om. Men varje företag gör ju en hel del beslut hur fortsätta och om i framtiden. Så alla företag är lite evila. Det måste vi leva med. Själv tycker jag om Samsung då jag är nöjd med deras produkter. Lite dyra men det hjälper ju som du nämner att andra har lättare att komma fram. Och jag har säkert inte läst alla dina inlägg, men läst alla i denna tråd. Och nyheten handlar ju om framtiden?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dual-Tjur:

Du besvarade redan själv varför Samsung gör det lönsamt. Det kostar att ha en överproduktion rejält! Men som vanligt...om inte företaget gör 100% som Ozzed skulle göra så är ma EVIL. Även om man har ingen som helst helhetsuppfattning vad som sker i företaget.

Kan du precisera hur Samsung "bromsar ner" sin produktion??? Är t.ex att man skjuter upp byggandet av en ny fabrik, eller om man kör 2 skifts-arbete istället för 3= Bromsande med flit???
Har svår att tro att det kommer en chef på fabriken och ger order att sänka hastigheten på produktionen med 20-30%

Och Ozzed, berätta nu vad skulle situationen på marknaden vara om Samsung aldrig existerade, så som du tycker att prata om Samsung.

Tycker redan att processorer, grafikkort, skärmar, SSD, HDD, DVD är verkligen skitbilliga nu för tiden. De som klagar så klagar på att de bästa på marknaden är dyrt.

DDR4 och Spel-grafikkort är skitdyra - där det känns att äga mer än vad man behöver.

Förresten...SSD har ju fallit 10tals % redan. Antar att vi ska räkna bort 50% från priserna för första delen av 2018, inte från dagens priser.

Priserna ligger fortfarande över förutspådda priser, mest troligt kommer 96 lager SSD'er att dra ner priserna till de förutspråkade nivåerna vi var på väg mot innan 2016 då prissänkningarna i stort sett stannade (tills 2017 då de började öka igen).

De prisfall vi har sett i år är mest troligt pga ökande yields för 64 lager, och en viss andel av dessa produktionslinor kan (kommer?) nog konverteras till 96 lager för att bromsa överskottsproduktionen av NAND och på så sätt hålla jämna priser.

Det finns dock fortfarande potential att priserna kommer fortsätta sänkas beroende hur stor marknad NAND kommer få nästa år, då saker som hur bra EPYC 7nm presterar borde påverka köp av nya servrar (och där med NAND och DRAM) långsiktigt.

Visa signatur

"Oh glorious cheeseburger… we bow to thee. The secrets of the universe are between the buns..."
"All my farts come straight from hell, you're already dead if you notice a smell"

Permalänk

@wowsers:

tack för en djupare analys

(ett litet tips. Du skulle kunna editera min citat så t.ex sista meningen skulle synas, dvs det du kommenterar sen, annars ser det lite....kontstigt ut)

Permalänk
Skrivet av Ozzed:

Jag ser det som så att vi konsumenter under oskäligt lång tid har betalat ett oskäligt högt pris. Om Samsung saktar ner produktionen för att hålla uppe de oskäligt höga priserna så är de jävligt äckliga och i så fall hoppas jag att någon annan tillverkare går in med så låga priser att man vore dum om man valde Samsung. I det läget har de två val: anpassa sig eller se sig akterseglade.

För 3-4 år sedan var ju Samsung ohotade kungar på SSD-marknaden, men idag finns det helt klart andra, nästan likvärdiga alternativ att välja på, så försöker de fulspela så hoppas jag att de får smaka poå konsumenternas och konkurrenternas kombinerade vrede!

Det du skrev är det en av de dummaste påståendena som jag har läst här på forumet. Om de investerade (chansat) med en massa miljarder, varför inte skulle de kunna ta en skälig vinst om de gjorde rätt?

Och jag tycker det motsatta. Utan samsung...vilka priser/produkter skulle vi ha då?? Då kanske intel skulle diktera marknaden? Varsågod och förklara.

(själv tror jag att utan samsung så skulle "de andra" utnyttja situationen 10x värre än hur "samsung utnyttjade")

Permalänk
Skrivet av Funlo:

SSDer har ju blivit väldigt billigt på senare år. Minns att jag köpte min första SSD för 800kr var en 120GB Samsung 850 EVO den gick väl på 800 ish. Nu får du en 860 EVO 500GB för runt 1000 lappen. Rätt trevligt om det blir ännu billigare.

Bra exempel på dessa du nämner. Själv har jag båda två.

Men en annan historia är att jag hade jag en Kingston 480Gb som min "huvuddisk" som jag köpte på en rea för 119€. Den dog helt efter 6mån. Trodde jag skulle få en ny. Men företaget berättade att de kan bara betala tillbaka det jag betalade dvs 119€. Att köpa denna hårdisk var då....ja ni gissade rätt: 159€. Så jag köpte en samsung 850evo för 169€ (250gb kostade 119€)

50€ åt helvete for det

Så gjorde företaget rätt??? Fram med era konsumenträttighetskunskaper så jag vet bättre nästa gång!

Permalänk
Skrivet av Chippen2188:

Säger man inte detta varje år?

Dom har sagt det i 2 år nu...

Visa signatur

Live for fun, Loyal to none

Permalänk
Medlem

Detta sa ju ”experterna” för 2-3 år sedan också. Vad hände? Priset steg snarare medan de sa att priserna skulle halveras kommande året.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Dator 1: | i9 9900k | MSI RTX 4080 Ventus 3x OC | ASUS ROG STRIX Z390-F Gaming | Corsair LPX DDR4 32 GB 3200Mhz | FD define S | Samsung 850 EVO 1TB | Samsung 980 NVMe M.2 1TB | Noctua NH-U12S | Corsair RM750x 750W | Windows 11
Skärm 1: ASUS 27" ROG SWIFT PG279Q 1440p @ 165Hz/IPS/G-Sync
Skärm 2: ASUS 27" TUF VG27AQ1A 1440p @ 170Hz/IPS/G-Sync/HDR

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Det ska ju helst tillverkas lagom. Men som jag har fattat det så bromsar Samsung produktionen med flit, för att hålla uppe priset, trots att de skulle kunna gasa på och ändå sälja allt de tillverkar. Det är det jag tycker är grisigt gjort om det stämmer, och då hoppas jag i så fall att konkurrenterna och kunderna straffar dem,

Ok seriöst...

Om du hade varit företagsledare och vetat att priset på din produkt var på väg att falla, hade du investerat i en till fabrik och anställt folk för att dubbla produktionen för att (förhoppningsvis) bibehålla samma vinst eller väntat med expansionen för att ser hur det utvecklat sig?

Vad som helst kan hända, ny teknik som gör att du blir tvungen att byta ut tillverknings processen (maskinerna) innan du fått tillbaka din investering.

Kinesiska staten nämns i artikeln Dessutom satsar den kinesiska staten på utökad produktion av minneskretsar.
Priset på produkten kanske faller mer än väntat. Vill du hellre ha en fabrik som inte går med förtjänst eller två?

Tror de flesta som inte är kompletta idioter eller "all-in"-mentalitet skulle avvakta med expansion under sådana förutsättningar.

Dessutom står det inte att Samsung saktar ner sin produktion, utan de saktar ner sina expansionsplaner.

Visa signatur

Gigabyte G1.Sniper Z87 - Intel Core i7 4770K - MSi GTX 780 Ti Twin Frozr - Corsair Vengeance Pro 16GB
MSi Z97 Gaming 3 - Intel Core i5 4670k - MSi GTX 750 Ti - Cruical BallistiX 16GB
Desktop Win 8.1 Pro 64-Bit

Permalänk
Medlem

@ander01se:

Nu handlar det nog mer om normala priser för ssd då marknaden haft högt pris under lång tid.
SSD borde kunnat konkurrera ut mekaniska diskar för länge sen i pris tycker man.

Att fortsätta expandera och ta marknadsandelar på grund av bra produkt och fortsatt bra försäljning borde va självklart.
Särskilt om nu Kina ska in i leken och börja plocka lågprispoäng. Om Samsungs produkter sjunker blir de svårt för Kina att konkurrera med kvalitet. Så då är det bara lågt pris kvar. Har då Samsung redan flera fabriker så har de försprång i kvalitet och pris.

Jag tror personligen inte på mättnad, minskar priset med hälften ökar försäljningen med dubbelt eller mer.

Många hade nog personligen ersatt alla sina mekaniska hårddiskar med SSD om möjligheten fanns.

Permalänk
Medlem

Damn, jag köpte min 1TB SSD vid fel tillfälle.

Permalänk
Skrivet av Entity:

@ander01se:

Nu handlar det nog mer om normala priser för ssd då marknaden haft högt pris under lång tid.
SSD borde kunnat konkurrera ut mekaniska diskar för länge sen i pris tycker man.

Att fortsätta expandera och ta marknadsandelar på grund av bra produkt och fortsatt bra försäljning borde va självklart.
Särskilt om nu Kina ska in i leken och börja plocka lågprispoäng. Om Samsungs produkter sjunker blir de svårt för Kina att konkurrera med kvalitet. Så då är det bara lågt pris kvar. Har då Samsung redan flera fabriker så har de försprång i kvalitet och pris.

Jag tror personligen inte på mättnad, minskar priset med hälften ökar försäljningen med dubbelt eller mer.

Många hade nog personligen ersatt alla sina mekaniska hårddiskar med SSD om möjligheten fanns.

SSD har ju aldrig varit så billiga som nu! Har vi rea på SSD nu??

Så kan du förklara din fras:

  • Nu handlar det nog mer om normala priser för ssd då marknaden haft högt pris under lång tid.

-Vad är normala priser?
-Hur många % har det varit för höga priser?
-Specifiera tiden

min uppfattning är att när någon tolkar en pristrend som t.ex på ssd så tar man för givet att de lägsta priserna som har varit är "de vi kallar normala". Teorin är ju samma som i biologin med antal rävar och kaniner. Det var olönsamt (ev. annat gav mer vinst) att producera SSD, så många slutade och det blev köparnas marknad. Snart kanske vi får en mer balanserad köp/säljmarknad. Så är det alltid när något nytt uppfinns. Man ser vinsterna andra gör, många satsar på det, till slut för många och så rullar det på. Så ett normalpris är alltid det vi ser idag. Köparna/säljarna kommer överens och det normala priset förändras dagligen.

Priserna har sjunkit hela tiden på SSD tills de till slut sjönk för mycket för producenterna. Så vi kan inte kalla priserna från den där perioden som "normala priser"

Många hade nog personligen ersatt alla sina mekaniska hårddiskar med SSD om möjligheten fanns.
Så du tycker att möjligheten inte finns?? Ursäkta?? VAD?

Jag minns vad min första SSD kostade. Sen minns jag min vertex2 256GB som var som en gåva från gud då man endast hade intel's 60Gb C:Win-disk. Nu har jag 1,5GB SSD hemma. Mina 2 HDD diskar snurrar väldigt sällan nuförtiden. Och knappast behöver jag ersätta dem med SSD. Just nu har jag en massa överflöd på mina SSD enheter (dvs halvtomma eller halvfyllda )

Permalänk
Medlem
Skrivet av MrAdde:

Risken finns givetvis, men med det gångna året i åtanke finns det nog en god chans att priserna fortsätter nedåt! Trots allt har priserna ofta en ganska naturlig förklaring, och de senaste åren har tekniken helt enkelt inte hängt med efterfrågan.

Efterfrågan har varit skyhög och man har sålt allt man tillverkat, dessutom har nya fabriker ploppat upp som svampar och teknikkliv tas varje år med fler lager i kretsarna och fler bitar per cell. De kommer inte hellre sakta ned produktionen, utan man kommer lägga lite mindre pengar på nya produktionslinjer än tidigare tänkt.

Självfallet är det inte trevligt om Samsung tar ut överpriser, men med tanke på den stenhårda konkurrensen på marknaden hoppas jag att Micron mfl står redo att plocka marknadsandelar.

Samtidigt ska man komma ihåg att överproduktion inte heller är något bra, vi vill inte ha en massa kretsar som läggs på lager för att sedan vara helt utdaterade ett år senare. Det är inte så miljövänligt och kostar företagen en massa pengar, vilket drabbar konsumenten ändå i slutändan.

Skulle inte hoppas för mycket på det med tanke på deras historik...

2011: "Antitrust: Commission fines DRAM producers € 331 million for price cartel"
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-10-586_en.htm

2018: "Samsung, SK Hynix och Micron stäms för kartellbildning "
https://www.sweclockers.com/nyhet/25595-samsung-sk-hynix-och-...

Visa signatur

Du behöver inte vaccinera dina barn, bara dom du vill behålla.

Permalänk

@mikgus:

japp. Att ha en kontroll över en produkt är ju lättare att bilda karteller på.
Men angående SSD så måste man tänka också på en konkurrent. HDD.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Vi konsumenter finns inte till för att göda företagen feta, utan när det fungerar hälsosamt så är det snarare så att många olika företag skall tävla om vår gunst, genom att erbjuda så bra produkter som möjligt till ett så lågt pris som möjligt. Då passar det sig inte alls att försöka trissa upp priserna genom att sakta in expansionstakten.

Tyvärr så är nog inte hårdvaruproduktion så lönsamt, då hade vi inte haft komponentbristen idag.
Visst, priserna är höga men inte så höga så att man kan bygga en fabrik och se kalkylen försvinna när priserna halveras,
I bakgrunden finns ju alltid möjligheten/risken att kineserna lär sig kretstillverkning på riktigt, då lär priserna sjunka.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon162230:

HURRA! Alla blir så glada, och drömmer om att köpa den där 4TB ssd:n man alltid velat ha, tills det börjar brinna i någon fabrik och det blir dubbelt så dyrt istället

Glädje dödare! Låt mig leva i falsa förhoppningar...

Visa signatur

- Dator, Mus, Tangentbord och skärm.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dual-Tjur:

Då är vi likadana.

Jag är också känslig för såna företag men våra smärtgränser är kanske lite olika. Jag ska ha tillräckligt med fakta för att gå ut med påståendena som attackerar bolagen.

  • @Ozzed Det ska ju helst tillverkas lagom. Men som jag har fattat det så bromsar Samsung produktionen med flit, för att hålla uppe priset, trots att de skulle kunna gasa på och ändå sälja allt de tillverkar

  • @Dual-Tjur Du besvarade redan själv varför Samsung gör det lönsamt. Det kostar att ha en överproduktion rejält!

Sant, ordagrant har du inte nämt så. Och inte hävdade jag det heller. Men du skulle kunna precisera nästa gång "hur de bromsade ner produktionen". Just nu då man läser det du skrev så uppfattar man det som
"bromsa ner=inte gasa på"

Resten håller jag med om. Men varje företag gör ju en hel del beslut hur fortsätta och om i framtiden. Så alla företag är lite evila. Det måste vi leva med. Själv tycker jag om Samsung då jag är nöjd med deras produkter. Lite dyra men det hjälper ju som du nämner att andra har lättare att komma fram. Och jag har säkert inte läst alla dina inlägg, men läst alla i denna tråd. Och nyheten handlar ju om framtiden?

Skrivet av Dual-Tjur:

Det du skrev är det en av de dummaste påståendena som jag har läst här på forumet. Om de investerade (chansat) med en massa miljarder, varför inte skulle de kunna ta en skälig vinst om de gjorde rätt?

Och jag tycker det motsatta. Utan samsung...vilka priser/produkter skulle vi ha då?? Då kanske intel skulle diktera marknaden? Varsågod och förklara.

(själv tror jag att utan samsung så skulle "de andra" utnyttja situationen 10x värre än hur "samsung utnyttjade")

Skrivet av ander01se:

Ok seriöst...

Om du hade varit företagsledare och vetat att priset på din produkt var på väg att falla, hade du investerat i en till fabrik och anställt folk för att dubbla produktionen för att (förhoppningsvis) bibehålla samma vinst eller väntat med expansionen för att ser hur det utvecklat sig?

Vad som helst kan hända, ny teknik som gör att du blir tvungen att byta ut tillverknings processen (maskinerna) innan du fått tillbaka din investering.

Kinesiska staten nämns i artikeln Dessutom satsar den kinesiska staten på utökad produktion av minneskretsar.
Priset på produkten kanske faller mer än väntat. Vill du hellre ha en fabrik som inte går med förtjänst eller två?

Tror de flesta som inte är kompletta idioter eller "all-in"-mentalitet skulle avvakta med expansion under sådana förutsättningar.

Dessutom står det inte att Samsung saktar ner sin produktion, utan de saktar ner sina expansionsplaner.

Skrivet av pacc:

Tyvärr så är nog inte hårdvaruproduktion så lönsamt, då hade vi inte haft komponentbristen idag.
Visst, priserna är höga men inte så höga så att man kan bygga en fabrik och se kalkylen försvinna när priserna halveras,
I bakgrunden finns ju alltid möjligheten/risken att kineserna lär sig kretstillverkning på riktigt, då lär priserna sjunka.

Det som ni skriver hade stämt om Samsung haft monopol på SSD's, men det har de ju absolut inte. Det finns massor av tillverkare därute. Jag tycker att Samsung gör bra grejer och håller med om att de legat i framkant och drivit på utvecklingen, men står jag eller någon annan i tacksamhetsskuld till dem? Nej. Om ett annat företag har likvärdiga produkter till ett lägre pris så köper jag från dem istället, därför är Samsung's agerande dumt i mitt tycke. Det handlar ju inte heller om att bromsa expansionen för att slippa få överskott av produkter, utan för att hålla uppe marginalerna.

Självklart vill man som företag ha så höga marginaler som möjligt, men på en konkurrensitsatt marknad får man faktiskt finna sig i att det kommer finnas andra som nöjer sig med mindre marginaler, det är så det fungerar. Som sagt, Samsung har inte monopol.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SUMITOMO:

Det sades att SSD skulle hamna i nivå med 1TB HDD 2017.
Så gick det med det.

Det var väl förutspått att hända tidigare än så, om du går lite längre tillbaka i tiden.

Skrivet av Jygge:

Man ska inte klaga på att ssd går ner i pris men inte tror jag det blir 50% snarare 10 till 20%
återförsäljarna vill nog ha sin kaka

Mer än återförsäljarna så kommer det skyllas på alla andra komponenter än lagringsminnet.
En SSD innehåller kretskort, styrkretsar, buffertminne, eventuellt ytterhölje etc.
Dessa komponenter ska dessutom monteras ihop, marknadsföras, transporteras, etc.
Givet att alla kostnader utöver själva minneskretsarna hålls konstanta så kommer totala kostnadssänkningen att märkas mest på minnen med större kapacitet. (Det är redan i dag väldigt liten prisskillnad mellan ~128GB och ~256GB.)

Permalänk
Skrivet av Olle P:

Givet att alla kostnader utöver själva minneskretsarna hålls konstanta så kommer totala kostnadssänkningen att märkas mest på minnen med större kapacitet. (Det är redan i dag väldigt liten prisskillnad mellan ~128GB och ~256GB.)

jag skulle säga att 64-128 så stämmer det nog. Men 128-256 är vi inte riktigt där.
500Gb blir nog det bästa alternativet kr/gb skulle jag tro.
Jag skulle aldrig kunna tro förr att en ssd skulle kosta mindre än 35€ ~350-400kr

men detta.....kostar ju lika lite som en fläkt?

Permalänk
Skrivet av Ozzed:

Samsung's agerande dumt i mitt tycke. Det handlar ju inte heller om att bromsa expansionen för att slippa få överskott av produkter, utan för att hålla uppe marginalerna.

Nu attackerar du ett företag utan fakta igen. Och jag säger det igen. IGEN.

De kanske har redan bättre teknik på nära kommande så VARFÖR SKULLE DE INVESTERA I EN UTVIDGNING AV KAPACITETEN SOM BLIR FÖRÅLDRAD TYP NÄSTA ÅR?? Tänker du aldrig på helheten från en annan vinkel än din egen som lider av "jorden är platt-syndromen"? (dvs. emotståndlig mot fakta)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dual-Tjur:

Nu attackerar du ett företag utan fakta igen. Och jag säger det igen. IGEN.

De kanske har redan bättre teknik på nära kommande så VARFÖR SKULLE DE INVESTERA I EN UTVIDGNING AV KAPACITETEN SOM BLIR FÖRÅLDRAD TYP NÄSTA ÅR?? Tänker du aldrig på helheten från en annan vinkel än din egen som lider av "jorden är platt-syndromen"? (dvs. emotståndlig mot fakta)

Jag och halva internet? https://www.google.com/search?num=100&source=hp&ei=p8bWW87eNa...

Formuleringarna som finns därute är att de gör detta för att behålla priserna på den nivån de är idag. Det är dumt i mitt tycke. De försöker manipulera den fria marknaden.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

De försöker manipulera den fria marknaden.

Att man inte anser det lönsamt att öka sin produktion mer då priserna verkar falla på grund av god konkurrens och bättre tillverkningsmetoder är väl definitionen av hur den fria marknaden fungerar? Om det nu är så lönsamt att bara öka sin produktion kommer de andra tillverkarna ta deras marknadsandelar om det är så simpelt.

Hade Samsung varit enda tillverkaren så hade det varit en sak men nu har de ju andra konkurrenter faktiskt och en av dem är den kinesiska staten som nog kan pumpa in tillräckligt med pengar för att flöda marknaden med billiga produkter och slå ut den fria marknaden. I en sådan situation tycker du Samsung ska gå all in för att du vill ha ännu lägre priser på en fri produkt annars manipulerar Samsung marknaden.

Sen finns det inget vettigt företag eller vettig person som medvetet kannibaliserar på sina egna intäkter genom att producera så mycket att man förlorar pengar om man inte har illasinnade intentioner med att manipulera en marknad. Företag som har monopol liknande positioner däremot gör det ofta genom att slå ut konkurrenter genom att helt enkelt pressa ner priserna under en hållbar nivå tills man är ensam på marknaden igen och kan ta vilka priser man vill.

Permalänk
Medlem

Ptja, även om det blir ett "prisras" på så mycket så ställer jag mig ytterst tveksam till om vi konsumenter får samma prisreducering, men hoppas kan man ju!

Visa signatur

..:: trickeh2k ::..
Windows 11 Pro - Ryzen 7 7800X3D - ASUS TUF B650-PLUS - Kingston FURY Beast DDR5 64GB CL36 - MSI MAG A850GL - MSI RTX 4080 VENTUS 3X OC - Acer Predator XB271HU - ASUS VG248QE - QPAD MK-85 (MX-Brown)/Logitech G PRO Wireless - Samsung 960 EVO 250GB, Samsung EVO 860 500GB, SanDisk Ultra II 480GB, Crucial MX500 1TB, Kingston KC3000 2TB - Steelseries Arctic 5 - Cooler Master Masterbox TD500 Mesh V2

Permalänk
Medlem
Skrivet av SUMITOMO:

Det sades att SSD skulle hamna i nivå med 1TB HDD 2017.
Så gick det med det.

Tror du hörde det i en dröm... eller i en Intel prognos.

Ingen har sagt att SSDer ens ska nå HDDs pris. Dock kan du idag få en 250-ish SSD istället för en seg 1TB HDD. Vill du lagra är 4TB+ HDD bättre val. Vill du ha snabbt OS/System är SSDn bättre val. Så du är nu i sitsen där 1TB HDD är mer eller mindre värdelös "utfyllnad", och är väl till nytta endast vid backup.

Detta borde ju hänt 2017. Men pga många 3D NAND tillverkningar (Intel/Micro, Skhynix och Sandisk/Toshiba) gick om betet på bra NAND. Och nej, det är inte Samsungs fel... och Samsung trots allt gav oss bra produkter under hela denna tid. Men utan konkurrens, pressas inte priserna.

Så satt vi där med ett växande behov och bara Samsung som hade något att leverera. Intel/Micron klämde på 16nm all de kunde, Toshiba/Sandisk på 15nm TLC, och båda var mindre lönsamt. Idag är det annorlunda...

Skrivet av wowsers:

Priserna ligger fortfarande över förutspådda priser, mest troligt kommer 96 lager SSD'er att dra ner priserna till de förutspråkade nivåerna vi var på väg mot innan 2016 då prissänkningarna i stort sett stannade (tills 2017 då de började öka igen).

De prisfall vi har sett i år är mest troligt pga ökande yields för 64 lager, och en viss andel av dessa produktionslinor kan (kommer?) nog konverteras till 96 lager för att bromsa överskottsproduktionen av NAND och på så sätt hålla jämna priser.

Det finns dock fortfarande potential att priserna kommer fortsätta sänkas beroende hur stor marknad NAND kommer få nästa år, då saker som hur bra EPYC 7nm presterar borde påverka köp av nya servrar (och där med NAND och DRAM) långsiktigt.

Problemet jag ser med 96 lager är ju att det främjar större diskar. Och folk som tror deras 250GB disk blir billigare lär snart se att dessa kommer slå i bottenskrapet av priser. Kontroller + DRAM kostar liksom "X", även om NANDet blir billigare. Testning och design detsamma.

Men 500GB+ borde se en bättre prisnivå, då det blir enklare och mer prisvärt att göra en större SSD om NANDet blir mer ekonomiskt. Och problemet här är ju att inte alla "vill ha/behöver" 1000GB SSD. Så där är en bit av marknaden som nu är mättad.

Sen denna uppsjö av 3:e partskontrollers som faktiskt inte är dåliga, i prestandaklasser från budget till high-end gör ju att fler slut-tillverkare kan göra "sin" SSD, vilket också pressar priserna. Och då både Toshiba och Intel säljer mycket av sitt NAND på öppna marknaden så är där rätt bra mängd nu, något som saknats länge.

Man ser ju redan priserna på SSDer faller som sten. Det går att hitta 480GB SSD på rea nu för bra bit under 1000kr (typ 700kr såg jag en iaf). Skulle ändå säga att en stor SSD (typ 500-1000GB) köpt för ett tag sedan, ändå har hållit sitt värde väldigt bra, och då SATA inte blir snabbare, och NVMe sällan är värt det... så har man inget att förlora på att investera i en bra SSD disk som troligen kommer överleva båda HDDs, och mycket annat i den dator.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Jag är konsument, inte företagsägare, VD, eller medlem i någon styrelse, så då är det för mig självklart att jag står på konsumenternas sida och vill att företag skall gå konsumenters ärenden och tillgodose konsumenters behov.

Jag har ingenstans sagt att jag vill att Samsung skall gå in i överproduktion (vilket du sett om du läst mina inlägg men att döma av detta och tidigare svar så verkar du mest skumma igenom dem )

Det jag kraftigt vänder mig emot och tycker är vidrigt (Ja, evil om du vill kalla det det) är att de planerar att manipulera produktionen för att mixa och trixa med tillgång och efterfrågan. Så gör man fan inte på en fri marknad! Tycker jag. Lyckligtvis är SSD-marknaden hälsosam på så sätt att det finns många aktörer. Samsung kan alltså inte köra sina dick moves hur som helst. Konsumenten har andra tillverkare att välja på, vilket jag tror att många faktiskt kommer överväga om de gör verklighet av sitt hot.

Självklart får de göra det om de vill. Men det är min fulla rätt att tycka att det är ett dick move och det är min fulla rätt att låta bli att köpa deras produkter om jag inte vill det, egentligen av vilken anledning jag helst önskar.

Vi konsumenter finns inte till för att göda företagen feta, utan när det fungerar hälsosamt så är det snarare så att många olika företag skall tävla om vår gunst, genom att erbjuda så bra produkter som möjligt till ett så lågt pris som möjligt. Då passar det sig inte alls att försöka trissa upp priserna genom att sakta in expansionstakten.

Givetvis får de göra så på en fri marknad. Det de intr får är att samarbeta med andra för att hålla nere produktionen. Jag gör exakt likadant själv egentligen, skulle tjäna mer pengar om jag tog ett extra helgjobb. Men har valt atr bara jobba 35h/vecka. Ger maximal lön för arbete enligt mig.

Permalänk
Medlem

1kr per GB så hade till och med snåljag köpt en SSD för lagring. 500 kr-ish för motsvarande 500GB 860 evo så slår jag till. 950kr slm den kostar idag är för mycket. Sitter hellre och rensar som en tok på min gamla 256GB BX300 eller vad det nu är för någon jag har.

Visa signatur

Gilla min Guide till sweclockers tävlingen! :D : #12510535

Min Sweclockers-låt som aldrig deltog i Jultävlingen. Enjoy! https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g7gof...

Permalänk
Avstängd

Jag har slutat att köpa hårdvara.

Jag sitter kvar på min gamla 4770K "Haswell". Det är onödigt att köpa ny hårdvara, det är ju bara onödigt dyrt och det sker ändå inga tekniska framsteg som motiverar till köp.

Permalänk
Medlem
Skrivet av rektor:

Jag har slutat att köpa hårdvara.

Jag sitter kvar på min gamla 4770K "Haswell". Det är onödigt att köpa ny hårdvara, det är ju bara onödigt dyrt och det sker ändå inga tekniska framsteg som motiverar till köp.

Det har du helt rätt i. Mitt måtto är att datorer ska vara gratis men prestera som övre mainstreamsegmentet.

Nu ska vi se vad jag betalat för min dator hittills...
Köpte moderkort (p67) + i7 2600K + 2x4GB DDR3 + FD define R4 för 2000:- för en massa år sen. Köpte en 212 evo för under 200:- på rea. SSDn kostade en femhundring har jag för mig. GTX 970 för 2000:- på BF för nåra år sen. Grafikkortet gick sönder strax innan 3 års garantin gick ut så fick pengarn tillbaka. Köpte istället ett R9 290 för 1100:- som jag nu överklockat och presterar som ett RX 580 i stock i superposition. Juste... kände att 8GB ram var för lite och 1600MHz för långsamt. Köpte då 2x8GB 2133mhz minne av en kille här på forumet. Fick på köpet med ett FM2 moderkort och en AMD apu. Han fick inte minnena stabila så han sålde allt detta för 100:-
För mig är minenna snorstabila.:o Köpte ett semipassivt corsair 550w guldagg för 500:- på rea också. Noctua 140mm fläkt på loppis för 10:-

2000 + 200 + 2000 - 2000 + 1100 + 500 + 500 + 10 = 4310:- får jag det till. Har haft datorn i drygt 5 år tror jag.
Kör cpun i 4.6Ghz. Den gör 4.8Ghz men hamnar lite väl nära 85c på sommaren.

Det enda negativa är väl att grafikkortet går varmt så att det inte går att klocka ännu högre tyvärr. Och VSR går "bara" upp till 1800p på hawaii-gpuer.

Visa signatur

Gilla min Guide till sweclockers tävlingen! :D : #12510535

Min Sweclockers-låt som aldrig deltog i Jultävlingen. Enjoy! https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g7gof...

Permalänk
Medlem

Det jag reagerar på är att det är fullt på handikappspakeringarna på bilden, brukar inte vara så stort behov av det, så den verkliga frågan är om alla dessa personerna verkligen är handikappade!?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

Tror du hörde det i en dröm... eller i en Intel prognos.

Ingen har sagt att SSDer ens ska nå HDDs pris. Dock kan du idag få en 250-ish SSD istället för en seg 1TB HDD. Vill du lagra är 4TB+ HDD bättre val. Vill du ha snabbt OS/System är SSDn bättre val. Så du är nu i sitsen där 1TB HDD är mer eller mindre värdelös "utfyllnad", och är väl till nytta endast vid backup.

Detta borde ju hänt 2017. Men pga många 3D NAND tillverkningar (Intel/Micro, Skhynix och Sandisk/Toshiba) gick om betet på bra NAND. Och nej, det är inte Samsungs fel... och Samsung trots allt gav oss bra produkter under hela denna tid. Men utan konkurrens, pressas inte priserna.

2016 gällde påståendet tydligen, men det var inte i närheten.

https://www.sweclockers.com/nyhet/20735-ssd-enheter-spas-na-s...

Permalänk
Medlem
Skrivet av SUMITOMO:

2016 gällde påståendet tydligen, men det var inte i närheten.

https://www.sweclockers.com/nyhet/20735-ssd-enheter-spas-na-s...

Och detta var pga 3D NAND tekniken de alla skulle använda, som sagt floppade (som jag skrev i svaret till dig ovan). Då alla tillverkarna har mer eller mindre minst 1 generation NAND redo för marknaden nu, som är i full produktion + att 96-lager (eller liknande) är på väg från iaf 3 tillverkare om jag förstått det rätt, så kan det mycket väl bli närmare så snart.

Problemet är ju att vanlig användare inte behöver 8-10TB SSD. Så massproduktionen är fortfarande fast på 0,5-2TB SSD, och kommer troligen vara det ett bra tag.

Läser du dock artikeln så var det i runda slängar 10x dyrare med SSD. Idag är den siffran 4-5x och faller fort. 480GB SSD för 700kr (som fanns o köpa slutet på förra veckan) vs ca 500kr för 1TB HDD, gör ca 1500 vs 500kr per TB, dvs 3x skillnad. Det är rätt markant närmare än 10x nivån 2015. Och denna nivå var runt 5x bara för ca 3 månader sedan.

Skillnaden är ju att även en enkel SSD springer cirklar i prestanda över en 1TB HDD...