Netgear readyNAS Duo (RND2210 vs)

Permalänk
Medlem

För att stänga av på korrekt sätt (om man inte gör det via web-gui) så håller man in Powerknappen tills den börjar blinka (ca 5 sek) och släpper så stängs den av som den ska.
När man startar tar det en bra stund (ett antal minuter) innan den går att hitta på nätverket.

Visa signatur

HTPC: Silverstone Sugo SG05W Vit, Asus H110I-Plus, G4560, Corsair Vengeance LPX 2133 MHz 2x4GB, Samsung 870 EVO 500GB, Toshiba N300 2x10TB, MSI GeForce GT 1030 Passive OC 2GB, (& 16 enkortsdatorer med div användningsområden). Har ett "par" andra stationära datorer åxå. LG OLED 65CX. Shield 2019 Pro.

Permalänk
Medlem

@MatteN: Okej, tack. Men vad märkligt, jag har diskar i.

Se här: https://imgur.com/a/Z5betZg

Har tryckt in de ordentligt och sedan dragit ned den "haspen".

Permalänk
Medlem

@MatteN: Jag har hållit inne knappen 5 sekunder, även längre, men händer inget. Även provat med att trycka två gånger på den. Men min knapp blinkar ju hela tiden, den lyser inte konstant hela tiden.

Permalänk
Medlem

@sedde007:

Du har windows 10 installerat antar jag, och då måste du installera alla äldre nätverksprotokoll som tjänster, annars får du det inte att funka ihop med den där dinosauren

Sen, ha väldigt mycket i åtanke, att om nån av diskarna rasar i den där, så är alla dina filer borta, tror det är det sämsta i mjukvaruväg jag någonsin sett på en nas

Visa signatur

fanns inte plats för alla mina leksaker här:(

Permalänk
Medlem

@Fantomen: Okej, ja kan vara så. Vet att den fungerade på jobbet då för länge sedan, sedan har han haft den i en låda bara. Inte råkat tappa den, slå till den eller dylikt. Men ja, kan ha gått sönder bara.

Permalänk
Medlem

@godspeed: Kör faktiskt Windows 7 Pro 64-bitars. Är "Tjänster" något jag kan ha på Windows 7 också?

Permalänk
Medlem

Blinkande 'powerknapp' betyder att den inte är nöjd alls och något är inte som det skall....

Har du någon annan disk - eller USB-diskdocka och kolla om diskarna som sitter i NAS:en lever över huvud taget genom att titta på dess SMART-värden (du kommer inte kunna titta i någon filsystem under Windsows då det är totalt obegripligt för Windows)

Att inte använda NAS:en är inte alltid samma sak som att den är avstängd utan kanske står och snurrar - det är nog den vanligaste ödet för sådana NAS tillsammans med många andra.

Finns det ingen disk som fungerar och kan köra sin OS så kommer den inte att bete sig som förväntat i manualen.

har du lös liggande SSD utan viktig data så kan du prova med denna på första diskplasten till vänster.

---

som andra skriver så måste man ha SMBv1 aktiv i windows för att denna NAS skall kunna ses över nätverket i WIN10 - denna är nu avstängd sedan typ ett par år i samband med uppgradering av WIN10 -

det är det som är skillnad med modernare NAS-mjukvara att de använder SMBv2 och SMBv3 också men för en 10 år gammal NAS som denna förmodligen är så är detta närmast okänt.

Permalänk
Medlem

@xxargs: Okej, tack för infon! Tror jag ska ha någon vanlig 3,5 HDD någonstans hemma, är dock iväg nu. I värsta fall kan jag köpa en ny mekanisk HDD på Inet som har en butik 10 min från vårt kontor. Kan köpa den billigaste och prova.

Har en annan laptop med Windows 10, antar att det inte är lönt att kolla om den hittar min NAS i nätverket.

Permalänk
Medlem

har du en gammal laptop med win7 så är det större chans att du ser något utan att börja gräva i register, men är NAS:en inte igång för att inte någon disk fungerar så spelar det ingen roll.

Att prova med fungerande disk (kanske bara tillfälligt) är för att man skall utgå från saker man _vet_ är OK när man felsöker vidare och av vad som händer kan utesluta saker eller komma närmare vad som kan vara problemet.

Permalänk
Medlem

@xxargs: Absolut, förstår dig. Tack för dina tips! Ska försöka få tag i en disk som jag vet fungerar. Sen när jag provar, räcker det att ena bay:en är inne eller ska jag ha båda inne?

Permalänk
Medlem

räcker med en - vilken disk med SATA-anslutning som helst duger och fungerar - men du blir av med all data som eventuellt finns på disken, bara så att du vet...

Permalänk
Medlem

@xxargs: Okej, kanon. Jadå, ingen fara. Tror jag har en disk med ett OS på, så kanske blir att köpa en liten disk för att prova.

Permalänk
Medlem

Har nu varit och köpt en helt ny Seagate 1TB HDD för att prova efter jobbet, ivrig till att komma hem

Permalänk
Medlem

"The factory reset takes up to 30 minutes. It tests and formats the disks, installs the operating system, and creates a new volume. You can follow the progress in RAIDar. If you are installing multiple disks, your ReadyNAS system synchronizes them next. This might take several hours, depending on the disk size. You can continue to set up and use your ReadyNAS system as it synchronizes the disks."

Mao, det tar sin lilla tid, ingen ide att jäkta...

Visa signatur

HTPC: Silverstone Sugo SG05W Vit, Asus H110I-Plus, G4560, Corsair Vengeance LPX 2133 MHz 2x4GB, Samsung 870 EVO 500GB, Toshiba N300 2x10TB, MSI GeForce GT 1030 Passive OC 2GB, (& 16 enkortsdatorer med div användningsområden). Har ett "par" andra stationära datorer åxå. LG OLED 65CX. Shield 2019 Pro.

Permalänk
Medlem

@MatteN: Tack för infon! Problemet är att när jag kör RAIDar 6.5 så hittar den inte ens enheten. Så kan inte följa framstegen i RAIDar.

Permalänk
Medlem

Var lite snabb.

Nu har jag den nya hårddisken inne som jag köpte. Nu lyser lampan på 1:an, så det är framsteg. Dock blinkar fortfarande Power-knappen.

Försökt köra RAIDar utan framgång nu, samt kollat under Nätverk i Utforskaren utan framgång också.

Kört detta utan framgång nu också: http://readycloud.netgear.com/client/en/welcome.html

Avvaktar lite och provar om en stund igen.

Permalänk
Medlem

WOHOOO! Nu kom jag vidare!! =D

Hit har jag inte kommit innan: https://imgur.com/a/GQoqRoU

Ska försöka ställa in allt och se om jag får det att lira. F*n vad kul! Återkommer om allt lirar.

Permalänk
Medlem

Jodå, verkar som jag har fått rätt på allt nu, kanske dyker upp fler frågor sen. Om jag köper en HDD till så borde jag väl kunna köra RAID? Om ja, då borde det inte göra något om den ena hårddisken går sönder, för allt sparas väl på båda, eller är jag helt ute och cyklar nu?

Denna enheten borde jag komma åt nu var jag än är så länge jag har internt antar jag?

Jag vill verkligen tacka er allihopa, ni anar inte hur tacksam jag är för alla era tips, svar och info som ni delade med er. Tack så jättemycket!

Permalänk
Medlem

Sedär - det hängde på fungerande hårddiskars existens

...men verkar vara rent uråldrig om man ser på webb-gränssnittet, tom. äldre än de gamle jag har.

Du få köpa en USB-diskdocka https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/harddisk/anderss... ; har kört en sådan i flera år och har varit trubbelfri och gjort jobbet samt på USB3 i stort sett kört max fart på SSD med den, dvs. nära 550 MB/s om datorn som kör också klarar av farten på sin USB3-bus (inte självklart på laptop, kan vara en 300 GB/s-gräns internt)

Andra diskdockor med 2-platser som tex. Deltaco säljer men också liknande med samma 'design' har varit kroniskt problematiska då dessa har jmicron-chip i sig och är buggiga (jmicron är ökänt buggiga inom linuxvärlden).

Sedan laddar du hem en Ubuntu - live-iso lägg på USB-sticka, boota på denna plugga in diskdockans USB i datorn med en av de båda diskarna som fanns i din NAS och så letar du efter en program som heter 'disk' (gnu-disk) och i denna kan du läsa SMART-värden, prova lite läs och skrivhastigheter mm. (ger kurva på liknande sätt som hdtune) - framför allt se om disken över huvud taget fungerar alls - med tanken på åldern av din NAS och att den eventuellt har varit påslagen väldigt lång tid även när de slutat att användas så kan diskarna vara slutkörda. Men det ser du förhoppningsvis i sagda program och SMART i antal timmar diskarna har varit igång - om de svarar alls vill säga.

Har diskarna arbetat i RAID1 och dess början inte sabbat i de tidigare övningarna så kan eventuellt dess mappar komma upp automagiskt i ubuntu, sitter det i RAID0 behöver du dock två diskdockor då båda diskarna behövs innan det kan komma upp som mappar.

om diskarna fungerar och du inte intresserade av innehållet så kan det vara ide att nollställa (zero-fylla) diskarna och samtidigt få en första koll om de är friska.

med ctrl-alt-T så får du upp en terminal i ubuntu

'sudo fdisk -l <enter> ' i terminalen

så får du upp en lista anslutna diskar (där '/dev/sda' brukar vara datorns systemdisk och den vill du inte förstöra - kolla angivna storlekar och matcha med den fysiska disken storlek)

Eftersom det är väldigt destruktiv övning som sker senare så vill man vara _väldigt_ säker på att man identifierar rätt disk - ett sätt att prova och tex. misstänker att '/dev/sdb' är disken som går till diskdockan, så provkör ja det med 'sudo dd if=/dev/sdb of=/dev/null' och så kikar man på diskdockans indikatorlampa om den börja blinka - om det blinkar så har man hittat rätt disk.

tryck CTRL-C när du är klar så hoppar man ur programmet igen.

För att blanka disken så kommer man till den delen man skall läsa 2 gånger innan man trycker på 'enter' - är du minsta osäker på dig själv så kopplar du ur alla diskar som du har viktig data på din dator (bort med sata-sladden alltså, plocka ut lagringsdiskar sittande i laptop om du kör från en sådan) och bara har ubuntu-stickan du startade på och USB-dockan med disken i kvar som enheter när du kör 'sudo fdisk -l <enter> ' sedan

Varför denna tillägg är att det finns ingen återvändo när du tryck <enter> på nedanstående rad och det är jätteviktigt att det pekar på rätt disk. Tänk på att du måste köra 'sudo fdisk -l <enter> ' eller 'lsblk' varje gång för att identifiera diskar efter du har rebootat din dator då ordningen på diskarna kan kastas om (det är BIOS som gör det - inte linux, helt enkelt första enheten som blir klar först tar första positionen vid BIOS-post - det gäller också PCIe-enheter och allt annat också...)

För att radera all data på en disk - dvs. fylla den med '0' - från första till sista sektorn så kör man

'sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sdb bs=1024k status=progress <enter>' ; det är denna rad man läser minst två gånger och förstår vad som menas innan man hamrar ned <enter>

'bs=1024k' är för att skriva i större block i svep då det går fortare

'status=progress' för att se hur långt du kommit i skrivandet, det är en finess som bara kommit senaste åren då 'dd' innan dess var tyst som en mussla när den kördes...

Kör tills det är färdigt - på en 8 TB-disk kan det ta en hel dag även när det ligger på 200 MB/s kontinuerligt de första timmarna för att sakta gå ned mot 100 MB/s när det är precis i slutet av diskvolymen (läshuvud nära centrum av skivan)

Om disken har problem med tex. skrivning så kommer 'dd' att avslutas i förtid, kika också med 'dmesg' före och efter i terminal för att se om det varit någon lågnivå-gnöl mellan diskdockan och linux-kärnan och tex. gjort retry-försök på disken och annat när den skriver, vilket då kan tyda på problem med disken.

ovanstående är också väldigt bra sätt att göra 'refresh' på en disk som verka strula (gäller både mekanisk och SSD) - har fixat flera stycken WD-RED den vägen som annars tvärhänger sig hårt när den hittar oläsbar sektor... - med hårt menar jag att felet inte ens registreras i dess SMART...

---

och slutligen - varför heter programmet ovan 'dd' - jo det är nick-namn för "data destroyer" på urgammal UNIX-slang och det blir väldigt blodigt om man slinter på enhetsnamnen i kommandoraden och helt plötsligt skriver på fel disk - den man ville ha all data kvar... Det finns ingen ångerknapp när man väl tryck <enter> !!! och det är mer än en Unix-admin som blivit blodig i konsekvens av kommandot...

En annan program att utforska är shred, nwipe, dwipe, dban men alla är precis som med 'dd' att du pekar på rätt disk...

Permalänk
Medlem
Skrivet av sedde007:

Jodå, verkar som jag har fått rätt på allt nu, kanske dyker upp fler frågor sen. Om jag köper en HDD till så borde jag väl kunna köra RAID? Om ja, då borde det inte göra något om den ena hårddisken går sönder, för allt sparas väl på båda, eller är jag helt ute och cyklar nu?

Denna enheten borde jag komma åt nu var jag än är så länge jag har internt antar jag?

Jag vill verkligen tacka er allihopa, ni anar inte hur tacksam jag är för alla era tips, svar och info som ni delade med er. Tack så jättemycket!

jo du kan köra RAID om du vill - men RAID ersätter inte Backup - så backup av din NAS måste du ändå göra då och då - skaffa en USB-disk för ändamålet och i storlek är mycket större än diskarna du har i din NAS.

Nu är din OS i din NAS uråldrig, men normalt finns automatik att utöka med nya diskar att det nästan är sömlöst, möjligen kan en omstart behövas efter synkningen.

på en 2-disk-NAS har man bara möjligheten att köra JBOD (spanning disk), RAID0 och RAID1.

JBOD innebär att när man fyller data så börja det fylla på ena disken och när den är full fortsätter på den andra disken. klarar inte diskhaveri utan allt försvinner då.

RAID0 så skriver den parallellt på båda diskarna i mer eller mindre tunna 'stripes' - detta för att öka läs och skrivprestandan (men har inte så stor praktisk betydelse om diskarna inte är väldigt långsamma då nätverksanslutningen kommer ändå vara det begränsande faktorn) - klarar inte diskhaveri utan allt försvinner då.

RAID1 så speglas all data mellan diskarna med lika data på samma sektornummer. Klarar då 1 diskhaveri utan att tappa data.

En rekommendation är att prova runt lite med två diskar och se hur det fungerar och kanske prova olika konfigurationer innan du börja ladda NAS:en med viktig data.

Du kommer också snart inse varför du vill ha en NAS med mer än två diskar snart då en 2-diskars-NAS är väldigt begränsande.

En sak till att tänka på - maskinen är så pass gammal att den kan ha trubbel om diskarna är större än 2TB - beror på om den kör med MBR som partitionstabell, man behöver gå över till GPT-partition för att klara 2TB-gränsen när man har 512-bytes sektorer på disken och då gäller det att OS i din NAS kan hantera det. Samma sak att tänka på om du ansluter USB-disk direkt till din NAS för backup att det kan vara begränsat till 2TB samt heller inte förstår NTFS som oftas är default-filsystem på en extern USB-disk (NTFS-stödet i Linux var rätt skakigt för 10 år sedan och då oftast bara i read-only mode).

Permalänk
Medlem

@xxargs: Oj, det tog dig tid att skriva

Kan man köra denna som NAS alltså? https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/harddisk/anderss...

Vet inte om jag kommer klara av allt det du skrev ovan med mina begränsade kunskaper.

Permalänk
Medlem

@xxargs: Okej, förstår. Tack för ditt informativa inlägg!

En fråga bara, jag kommer inte åt NAS:en nu från jobbet. Trodde att man kunde komma åt en NAS var man än befann sig, att det var liksom lite av meningen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av sedde007:

@xxargs: Okej, förstår. Tack för ditt informativa inlägg!

En fråga bara, jag kommer inte åt NAS:en nu från jobbet. Trodde att man kunde komma åt en NAS var man än befann sig, att det var liksom lite av meningen?

Kolla om du hittar tillämplig info här:
http://www.downloads.netgear.com/files/ReadyNAS/RN%20Remote%2...

Visa signatur

HTPC: Silverstone Sugo SG05W Vit, Asus H110I-Plus, G4560, Corsair Vengeance LPX 2133 MHz 2x4GB, Samsung 870 EVO 500GB, Toshiba N300 2x10TB, MSI GeForce GT 1030 Passive OC 2GB, (& 16 enkortsdatorer med div användningsområden). Har ett "par" andra stationära datorer åxå. LG OLED 65CX. Shield 2019 Pro.

Permalänk
Medlem

@MatteN: Tack!

Det jag egentligen vill ha är en liten, enkel, smidig och tyst enhet med kanske 1TB lagring som jag kommer åt var jag än befinner mig. Då kan jag spara allt arbete jag gör på den istället för Dropbox.