Skrivet av Olegh:
Det här inlägget är i mångt och mycket en halmdocka. Argumentet att det är mycket dyrare att äta hälsosamt och nyttigt tycker jag är helt substanslöst och det har inte mer tyngd än min precis motsatta åsikt. Jag läser det du skriver som en slags mat-elitism där nyanseringen mellan nödvändigt/bra och lyx som man har råd med blandas ihop i en enda gröt.
Ja, vi människor är hycklare och vi är generellt väldigt duktiga på att rättfärdiga våra handlingar när vi tittar i backspegeln, vilket även påverkar riktningen framåt. Givetvis kan man vara dumsnål och sedan fortsätta lägga krokben för sig själv. Som alla förstår så är ju dock inte nyttigt/onyttigt binärt, och om man pratar om ens allmäna hälsa så är kosten bara en parameter i ekvationen.
Ett betydligt mera relevant sätt att problematisera viljan att handla billig mat, i min mening, handlar snarare om vilka incitament mat- och råvaruproducenter får att försörja oss med bra produkter som är tillverkade på ett schysst sätt. Om folk helt enkelt inte är villiga att lägga X % mer av sin disponibla inkomst på mat så är risken stor att det skapar problem på en större skala, i förlängningen. På ett personligt plan, än så länge, nah.
Alltså, substanslöst är det ju inte. Det borde vara rätt självklart att ens matkostnader ökar om man äter så billigt som möjligt och vill göra sin kost näringsrikare och hälsosammare. Då går man från att äta typ havregrynsgröt 4 gånger om dagen till att plocka in en banan istället, och vips har en kostnader ökat med 20%.
Men på samma sätt stämmer det förstås att dyr mat inte nödvändigtvis är nyttig mat, och det stämmer inte heller att nyttig mat inte kunde vara rätt billig.
Om vi sätter in 4 aspekter som hör maten till:
- Näring
- Smak
- Enkelhet
- Pris
Av dessa kan man ofta hamna på "rätt" sida inom 3 aspekter, men den fjärde får man ofta tumma på.
Näring, smak, enkelhet: Här fattas pris, och det blir alltså dyrare. Då kanske man köper färdigt grillat från köttdisken, eller hämtar mat från en vettig restaurang. Bra och god mat, men man betalar för det.
Smak, enkelhet, pris: Här fattas näringen. Man slänger in en fryspizza, eller så slänger man ihop en wrap med massa ost och maletkött. Billigt och ger svar på cravings, men ingen näring.
Smak, näring, pris: Här fattas enkelhet. Det betyder oftast recept som ska göras i många steg för att få ut så mycket smak och näring som möjligt av enkla ingredienser. Det är möjligt, men kräver att man inte steker sönder maten, och att man inte sätter till för mycket extra. Billigt kött som långkokas och serveras med ugnsrotsaker kunde uppfylla detta. Bra mat, men man ska förberedera det dagen före.
Näring, enkelhet, pris: Här fattas smak. Ett typexempel är en "skolsallad" med enbart sallad, gurka, tomat och tonfisk. Visst ger det helt okej näring. Visst, det är billigt och enkelt. Men är det gott, speciellt om man ska göra det ofta? Nej... Klart man kan fixa till det med dressingar, avocado, ostar och annat, men då stiger priset också.
Och såklart kan man hitta gånger då man får in alla fyra aspekter, men det som är svårt är att göra det till en del av sin vardag och att få in variation, också såna dagar då man inte orkar göra "vettig" mat.