Permalänk
Avstängd

Aseptisk mjölk i Sverige?

Jag läste ett blogginlägg om varför råmjölk är dåligt (större infektionsrisk pga. mer förekommande bakterier) och då nämndes två olika sätt för pastörisering:
1. Den första där den värms upp till 161 Fahrenheit i 15 sekunder.
2. Den andra där den värms upp till 280-300 Fahrenheit i bara 2-3 sekunder (kallas "Ultrapastörisering").

Den andra metoden skall tydligen vara vanlig i vissa europeiska länder där mjölken från ultrapastörisering skall hålla upp till sex månader då den ej behöver stå i kylskåp(!).

Källa: https://www.dairydiscoveryzone.com/blog/everything-you-need-k...

Då undrar jag: finns det ens aseptisk mjölk att köpa i Sverige eller "lagringssäker mjölk" som det slarvigt kan översättas till? Mao, finns det mjölk i Sverige att köpa som håller i flera månader istället för klassiska några veckor som de flesta mjölkpaket man ser i affärerna?

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Jag läste ett blogginlägg om varför råmjölk är dåligt (större infektionsrisk pga. mer förekommande bakterier) och då nämndes två olika sätt för pastörisering:
1. Den första där den värms upp till 161 Fahrenheit i 15 sekunder.
2. Den andra där den värms upp till 280-300 Fahrenheit i bara 2-3 sekunder (kallas "Ultrapastörisering").

Den andra metoden skall tydligen vara vanlig i vissa europeiska länder där mjölken från ultrapastörisering skall hålla upp till sex månader då den ej behöver stå i kylskåp(!).

Källa: https://www.dairydiscoveryzone.com/blog/everything-you-need-k...

Då undrar jag: finns det ens aseptisk mjölk att köpa i Sverige eller "lagringssäker mjölk" som det slarvigt kan översättas till? Mao, finns det mjölk i Sverige att köpa som håller i flera månader istället för klassiska några veckor som de flesta mjölkpaket man ser i affärerna?

Jag dricker inte vanlig mjölk (allergi) utan havredryck. Men tjejen gör och hon har sett flera sedan ett par månader tillbaka som ökar från 3 veckor till ett par månader i hållbarhet. Osäker på om den måste vara i kylen då jag själv inte köpt dvs.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem
Visa signatur

💻Legion 5 Pro | Ryzen 7 5800H | GeForce RTX 3070 | 32GB RAM | 2560x1600 165hz |
🎮 ASUS Rog Ally | AMD Ryzen™ Z1 Extreme | 16GB RAM | Crucial P3 2TB SSD |
📸 Sony A6400 | Alldeles för många objektiv |
📱 ASUS Zenfone 9

Permalänk
Medlem
Visa signatur

Dator : GPU: Asus RTX3090 ROG Strix |CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D |
| RAM: Kingston Fury 32GB 6000MHz | Hifiman HE-500 | Musical Fidelity M1HPAP |

Permalänk
Hedersmedlem

Jajjemän. Det finns.
https://www.mathem.se/varor/standardmjolk/standardmjolk-med-l...

Har gått att få tag i sedan tidigt nittiotal vad jag minns.

Edit:
Ni vet de där små förpackningarna med mjölk till kaffet? Som ligger framme i rumstemperatur dagarna i ända. De är behandlade på samma sätt ;).

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem

Jag tror Lidl också har sådan mjölk i sitt sortiment.

Visa signatur

R7 5700x | GIGABYTE X470 Aorus Gaming 5 wifi | HyperX Predator 48GB @ 3200mhz |
GIGABYTE RTX 4070 Super | EVGA SuperNOVA 850 GA 80+ Gold 850W | FD Define R5 Black |

Permalänk
Medlem

Arla har mjölk med lång hållbarhet som är ultrapastöriserad, den smakar dock inte bra

Permalänk
Medlem

@AplAy: det gäller dock bara oöppnade förpackningar, öppnade förpackningar har ungefär samma hållbarhet som vanlig mjölk

Visa signatur

Dator : GPU: Asus RTX3090 ROG Strix |CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D |
| RAM: Kingston Fury 32GB 6000MHz | Hifiman HE-500 | Musical Fidelity M1HPAP |

Permalänk
Medlem

Det luktar lite som spädbarnsbajs om mjölk som är värmebehandlad på det viset. Väldigt mycket av den laktosfria mjölken verkar vara det också, förmodligen för att säljvolymerna är mindre så med längre hållbarhet kan de ha ett större utbud utan att behöva slänga ofta. Fast inte så extrem som UHT-mjölk som är populär "på kontinenten". Tre månader i rumstemp minns jag att de höll som vi sålde i matbutiken jag jobbade i för 15 år sen.

Dricker man mjölken ren, så smakar det ganska underligt. Blandad med t ex chokladpulver, eller som ingrediens i sås är dock smakskillnaden liten eller obefintlig.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem

Beroende på vad man vill ha den till så finns ju även små 2cl tetror som brukar marknadsföras som kaffemjölk och innehåller UHT-behandlad mjölk. Som tidigare nämnts så bryter man ju hållbarheten och möjligheten att lagra i rumstemperatur efter att man öppnat förpackningen. Småtetrorna är ju bättre på det sättet om man bara vill ha lite åt gången.

Permalänk
Medlem
Skrivet av HaBBarN:

@AplAy: det gäller dock bara oöppnade förpackningar, öppnade förpackningar har ungefär samma hållbarhet som vanlig mjölk

Den var ju lite trist, fördelen med havredryck för mig är ju att den håller upp till nån månad öppnad. Luktar och smakar likadant. Annars kunde man ju köpt en sån mjölk och ha hemma för gäster.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Avstängd

Personligen tycker jag att all slags mjölk som fått stå i rumstemperatur bara ett dygn smakar illa på grund av den ljumma temperaturen.

Min tanke är att prova ha aseptisk mjölk i skafferiet och stoppa in det som jag vill ha väl kyld i kylskåpet innan konsumtion och sedan förstår jag att öppnad förpackning gör att den kanske klarar sig max 1-2 veckor men det är ju tanken oxå att den skall konsumeras inom rimlig tid innan en ny oöppnad förpackning öppnas för ett liknande öde?

Skrivet av HaBBarN:

@AplAy: det gäller dock bara oöppnade förpackningar, öppnade förpackningar har ungefär samma hållbarhet som vanlig mjölk

Ja, men då låter det ju vettigt. Varför skulle man öppna alla förpackningar samtidigt?!

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Personligen tycker jag att all slags mjölk som fått stå i rumstemperatur bara ett dygn smakar illa på grund av den ljumma temperaturen.

Ja, men varför ha mjölk i rumstemp ett dygn?

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Jag läste ett blogginlägg om varför råmjölk är dåligt (större infektionsrisk pga. mer förekommande bakterier) och då nämndes två olika sätt för pastörisering:
1. Den första där den värms upp till 161 Fahrenheit i 15 sekunder.
2. Den andra där den värms upp till 280-300 Fahrenheit i bara 2-3 sekunder (kallas "Ultrapastörisering").

Den andra metoden skall tydligen vara vanlig i vissa europeiska länder där mjölken från ultrapastörisering skall hålla upp till sex månader då den ej behöver stå i kylskåp(!).

Källa: https://www.dairydiscoveryzone.com/blog/everything-you-need-k...

Då undrar jag: finns det ens aseptisk mjölk att köpa i Sverige eller "lagringssäker mjölk" som det slarvigt kan översättas till? Mao, finns det mjölk i Sverige att köpa som håller i flera månader istället för klassiska några veckor som de flesta mjölkpaket man ser i affärerna?

Det verkar råda en del förvirring i ditt inlägg, låt oss reda ut några begrepp:

Pastörisering är som du skriver processen att snabbt värma upp och sen kyla ner mjölken för att ta död på skadliga bakterier. graden av pastörisering kallas ofta låg-, hög- samt ultrahög (UHT)-pastörisering. Den mesta mjölken i affären är lågpastöriserad, dvs den hettas upp till 72°C i 15 sekunder och kyls snabbt. Detta tar hand om alla bakterier du behöver vara rädd för i svensk mjölk, som EHEC, Listeria och Campylobakterier. Det är olagligt att sälja opastöriserad mjölk i butik sen 1937, så alla mjölkprodukter du kan köpa i affär är pastöriserade. Värt att tillägga är att mejeriet odlar fram goda bakterier som tillsätts i filmjölk och yoghurt efter pastöriseringen, eftersom även de naturliga goda bakterierna i mjölken dör vid 72°C.

Högpastörisering är samma process som lågpastörisering, fast det sker vid 100°C istället. Då får mjölken något längre hållbarhet, men bakterieinnehållet i den färdiga produkten är densamma. Smaken påverkas något. Högpastöriserad mjölk kallas även ESL (extended shelf life)-mjölk.

UHT-pastöriserad mjölk är den du blivit intresserad av att köpa, den finns som nämnt mest i små kaffemjölk-tetror som kan ligga framme vid kaffeautomaten på jobbet i flera månader. Denna mjölken paketeras aseptiskt, en förpackningsmetod framtagen av TetraPak som förhindrar bakterier att komma in i mjölken som är helt steril. Det funkar i kaffet men smakar röv att dricka vilket alla som åkt till Tyskland eller liknande europeiska länder blivit varse om.

Varför säljer vi då mest lågpastöriserad mjölk i Sverige? Dels pga. att svenskarna är vana vid hur mjölk ska smaka, men även pga. att vi har så pass strikta regler för mjölkproducenterna i landet. Som leverantör hos t.ex. Arla har du ansvar för det du häller i din mjölktank, när mjölkbilen tömmer tanken (vanligtvis varannan dag) tas ett prov som testas så fort bilen kommer tillbaka till mejeriet. Visar det sig att ditt prov innehåller något främmande ämne, sjukdomar, bakterier, sur mjölk etc. så blir du skyldig att betala för kasseringen av hela tankbilslasset på 38 ton. Om de redan hunnit pumpa in mjölken i mejeriet kan det handla om en hel silo på 1000 ton som måste kasseras. Visar provet på vädligt bra mjölk, med bra fett- och proteinhalt får man extra betalt för mjölken istället, så provet är inte bara till för att hålla piskan på leverantören utan även en morot för att hålla kvaliteten på topp.

Som mjölkbonde måste man vara noggrann, hålla koll så att alla djur är rena och friska för att hålla mjölken fri från kontaminering. Sjuka djur hålls och mjölkas separat från resten av besättningen, tills det att de frisknat till. Mjölken från sjuka djur kasseras på gården. Mjölken från de friska korna går direkt från mjölkmaskinerna in i en kyld tank, på större gårdar ofta via en värmeväxlare som kyler mjölken från 38° till 5° på under en minut. Mjölken hålls i tanken i max 48h, vid 2-4°C, tills mejeriet kommer och hämtar mjölk nästa gång.

För att leverera kvalitativ mjölk som är oskadlig för konsumenten krävs en produktionskedja där mjölken hålls kyld från det att den lämnar kon tills att den serveras, därför har många länder på sydligare breddgrader frångått det och kör på UHT-mjölk för att förenkla hanteringen. Det finns även olika smittor hos djuren i Europa som vi inte har i Sverige, samt kraven på djurens välmående är inte alls lika strikt enligt EUs djurskyddslagar. Så att lämna Arlapaketet framme hela dagen är en dålig idé, inte minst slöseri på fin mjölk.

Så om du inte specifikt är ute efter lång hållbarhet på mjölken pga. att du bara häller en skvätt i kaffet om dagen skulle jag rekommendera vanlig svensk, närproducerad och lågpastöriserad mjölk. UHT-skräpet kan funka ifall du bunkrar för en uppsving i coronapandemin, annars finns det ingen anledning att köpa den. Risken att din lokala kommun får in Listeria eller EHEC i vattenförsörjningssystemet är större än att du skulle bli sjuk av Arlas standardmjölk. Är du redan foliehatt och kokar allt vatten du dricker kanske risken är den omvända.

Det sista begreppet vi behöver reda ut är råmjölk, en vara som är guld värd men inte säljs i butik av förklarliga skäl. Råmjölken är den första mjölken som kommer ur kon efter att hon kalvat (fött en kalv), denna mjölken är väldigt protein- och fettrik, gulfärgad och mer i konsistens som vispgrädde med stora klumpar i än mjölk. I råmjölken finns allt som kalven behöver under sitt första levnadsdygn, inklusive en stor bakterieflora som bygger upp stora delar av kalvens immunförsvar. Utan råmjölk kan kalven lättare bli sjuk, så det är viktigt att kalven får i sig den. Det samma gäller för de flesta däggdjur, även du och jag har druckit råmjölk som nyfödda.

Ursäktar det långa inlägget, jag har försökt hålla mig någorlunda kort och sakligt. Jag är inte på något sätt opartisk, uppvuxen på en liten mjölkgård där jag lärt mig det mesta om mjölkproduktion. Även om jag aldrig skulle vilja bli mjölkbonde pga. den extrema arbetsbelastningen är jag fruktansvärt stolt och tacksam för de som har motivationen och energin att driva mjölkgård. Utan er skulle jag inte kunna njuta av ett glas riktig mjölk.

TL;DR:
Läs inte utländska blogginlägg om mjölkproduktion, eller för den delen köttproduktion eller växtodling, förutsättningarna är olika och det blir lätt missvisande. Köp närproducerad och lågpastöriserad mjölk om inte utgångsdatumet är det viktiga!

Felskrivning ang. goda bakterier
Visa signatur

| R7 5800X3D @-30 i PBO2 + Noctua NH-U12s | ROG Strix B450-F | 32GB HyperX Fury Black 3200MHz | RTX 3080 TUF OC | Define R4 + Noctua NF-A14 (x2) & NF-S12A + Noctua NA-FC1 | Corsair RM 850X v2 | Samsung 970 Evo Plus 1TB + Crucial MX300 2TB | LG 27GL850

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av klirre:

Det verkar råda en del förvirring i ditt inlägg, låt oss reda ut några begrepp:

Pastörisering är som du skriver processen att snabbt värma upp och sen kyla ner mjölken för att ta död på skadliga bakterier. graden av pastörisering kallas ofta låg-, hög- samt ultrahög (UHT)-pastörisering. Den mesta mjölken i affären är lågpastöriserad, dvs den hettas upp till 72°C i 15 sekunder och kyls snabbt. Detta tar hand om alla bakterier du behöver vara rädd för i svensk mjölk, som EHEC, Listeria och Campylobakterier. Det är olagligt att sälja opastöriserad mjölk i butik sen 1937, så alla mjölkprodukter du kan köpa i affär är pastöriserade. Värt att tillägga är att mejeriet odlar fram goda bakterier som tillsätts i mjölken efter pastöriseringen, eftersom även de goda bakterierna dör vid 72°C.

Högpastörisering är samma process som lågpastörisering, fast det sker vid 100°C istället. Då får mjölken något längre hållbarhet, men bakterieinnehållet i den färdiga produkten är densamma. Smaken påverkas något. Högpastöriserad mjölk kallas även ESL (extended shelf life)-mjölk.

UHT-pastöriserad mjölk är den du blivit intresserad av att köpa, den finns som nämnt mest i små kaffemjölk-tetror som kan ligga framme vid kaffeautomaten på jobbet i flera månader. Denna mjölken paketeras aseptiskt, en förpackningsmetod framtagen av TetraPak som förhindrar bakterier att komma in i mjölken som är helt steril. Det funkar i kaffet men smakar röv att dricka vilket alla som åkt till Tyskland eller liknande europeiska länder blivit varse om.

Varför säljer vi då mest lågpastöriserad mjölk i Sverige? Dels pga. att svenskarna är vana vid hur mjölk ska smaka, men även pga. att vi har så pass strikta regler för mjölkproducenterna i landet. Som leverantör hos t.ex. Arla har du ansvar för det du häller i din mjölktank, när mjölkbilen tömmer tanken (vanligtvis varannan dag) tas ett prov som testas så fort bilen kommer tillbaka till mejeriet. Visar det sig att ditt prov innehåller något främmande ämne, sjukdomar, bakterier, sur mjölk etc. så blir du skyldig att betala för kasseringen av hela tankbilslasset på 38 ton. Om de redan hunnit pumpa in mjölken i mejeriet kan det handla om en hel silo på 1000 ton som måste kasseras. Visar provet på vädligt bra mjölk, med bra fett- och proteinhalt får man extra betalt för mjölken istället, så provet är inte bara till för att hålla piskan på leverantören utan även en morot för att hålla kvaliteten på topp.

Som mjölkbonde måste man vara noggrann, hålla koll så att alla djur är rena och friska för att hålla mjölken fri från kontaminering. Sjuka djur hålls och mjölkas separat från resten av besättningen, tills det att de frisknat till. Mjölken från sjuka djur kasseras på gården. Mjölken från de friska korna går direkt från mjölkmaskinerna in i en kyld tank, på större gårdar ofta via en värmeväxlare som kyler mjölken från 38° till 5° på under en minut. Mjölken hålls i tanken i max 48h, vid 2-4°C, tills mejeriet kommer och hämtar mjölk nästa gång.

För att leverera kvalitativ mjölk som är oskadlig för konsumenten krävs en produktionskedja där mjölken hålls kyld från det att den lämnar kon tills att den serveras, därför har många länder på sydligare breddgrader frångått det och kör på UHT-mjölk för att förenkla hanteringen. Det finns även olika smittor hos djuren i Europa som vi inte har i Sverige, samt kraven på djurens välmående är inte alls lika strikt enligt EUs djurskyddslagar. Så att lämna Arlapaketet framme hela dagen är en dålig idé, inte minst slöseri på fin mjölk.

Så om du inte specifikt är ute efter lång hållbarhet på mjölken pga. att du bara häller en skvätt i kaffet om dagen skulle jag rekommendera vanlig svensk, närproducerad och lågpastöriserad mjölk. UHT-skräpet kan funka ifall du bunkrar för en uppsving i coronapandemin, annars finns det ingen anledning att köpa den. Risken att din lokala kommun får in Listeria eller EHEC i vattenförsörjningssystemet är större än att du skulle bli sjuk av Arlas standardmjölk. Är du redan foliehatt och kokar allt vatten du dricker kanske risken är den omvända.

Det sista begreppet vi behöver reda ut är råmjölk, en vara som är guld värd men inte säljs i butik av förklarliga skäl. Råmjölken är den första mjölken som kommer ur kon efter att hon kalvat (fött en kalv), denna mjölken är väldigt protein- och fettrik, gulfärgad och mer i konsistens som vispgrädde med stora klumpar i än mjölk. I råmjölken finns allt som kalven behöver under sitt första levnadsdygn, inklusive en stor bakterieflora som bygger upp stora delar av kalvens immunförsvar. Utan råmjölk kan kalven lättare bli sjuk, så det är viktigt att kalven får i sig den. Det samma gäller för de flesta däggdjur, även du och jag har druckit råmjölk som nyfödda.

Ursäktar det långa inlägget, jag har försökt hålla mig någorlunda kort och sakligt. Jag är inte på något sätt opartisk, uppvuxen på en liten mjölkgård där jag lärt mig det mesta om mjölkproduktion. Även om jag aldrig skulle vilja bli mjölkbonde pga. den extrema arbetsbelastningen är jag fruktansvärt stolt och tacksam för de som har motivationen och energin att driva mjölkgård. Utan er skulle jag inte kunna njuta av ett glas riktig mjölk.

TL;DR:
Läs inte utländska blogginlägg om mjölkproduktion, eller för den delen köttproduktion eller växtodling, förutsättningarna är olika och det blir lätt missvisande. Köp närproducerad och lågpastöriserad mjölk om inte utgångsdatumet är det viktiga!

Då har du också nallat av kalvarna för att få Kalvdans

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

@klirre: Hur länge producerar kon rågmjölk?

Permalänk
Medlem

Funkar för mig, jag köpte typ 200 paket av dom där som kan ligga i rumstemperatur (2 cl) och använder när man får gäster som vill ha kaffe.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av SexMachine:

@klirre: Hur länge producerar kon rågmjölk?

Man matar dem bara med råg, ungefär som när man gör havremjölk fast ett annat sädesslag till foder...

Det står RÅmjölk.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Bra inlägg från @klirre!

Det man undrar i det hela är varför TS vill ha sådan mjölk:
-Ha redo vid ev besök?
-Slippa hålla reda på datum?
-Kunna ha i lager à la prepper?
-Långt till affären?
-Liten kyl el delar med andra?

Finns olika strategier för olika situationer. Mjölkpulver är ju ett alternativ i vissa lägen.

Enda sättet att inte behöva kompromissa med smaken är att köpa färsk och lågpastöriserad.
Men någon grad lägre temperatur och ev i kombination med förpackning som har skruvkork kan öka hållbarheten med några dagar, både som oöppnad och öppnad.

Diskussionen låter bekant, tycker mig ha sett någon liknande tidigare.

Har även själv funderat lite i de banorna då jag inte dricker så mycket mjölk som en del andra verkar göra. Använder det främst i kaffet el i t ex sås/liknande.
Frånsett den kylande effekten mjölken har så fungerar pulvret ok i kaffe/té, men till annat är det just mjölk som gäller.
Blir att köpa en liter åt gången och sen ha den tills den är slut eller till några dagar efter "bäst före", ser till att konsumera den innan den blir dålig. Hade gärna haft halvlitersförpackningar till liknande literpriser.
Får rätt sällan besök och om jag vet att jag kommer att få det så köper jag strax innan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av klirre:

därför har många länder på sydligare breddgrader frångått det och kör på UHT-mjölk för att förenkla hanteringen.

Aha, så det var därför de tyska turisterna frågade efter sån mjölk hela tiden när jag jobbade i butik!? Jag fick till och med ordna en skylt på tyska så att de skulle hitta det utan att fråga personalen hela tiden. Galet!

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem

Kan förresten tipsa om att frysa in mjölk. Det går hur bra som helst, bara man har framförhållning när man ska använda den igen. Det tar 2-3 dygn att tina ett djupfryst mjölkpaket i kylen.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av D.:

Mjölkpulver är ju ett alternativ i vissa lägen.

Ja funkar även för kläder till skillnad från mjölk.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av D.:

Bra inlägg från @klirre!

Det man undrar i det hela är varför TS vill ha sådan mjölk:
-Ha redo vid ev besök?
-Slippa hålla reda på datum?
-Kunna ha i lager à la prepper?
-Långt till affären?
-Liten kyl el delar med andra?

Finns olika strategier för olika situationer. Mjölkpulver är ju ett alternativ i vissa lägen.

Enda sättet att inte behöva kompromissa med smaken är att köpa färsk och lågpastöriserad.
Men någon grad lägre temperatur och ev i kombination med förpackning som har skruvkork kan öka hållbarheten med några dagar, både som oöppnad och öppnad.

Diskussionen låter bekant, tycker mig ha sett någon liknande tidigare.

Har även själv funderat lite i de banorna då jag inte dricker så mycket mjölk som en del andra verkar göra. Använder det främst i kaffet el i t ex sås/liknande.
Frånsett den kylande effekten mjölken har så fungerar pulvret ok i kaffe/té, men till annat är det just mjölk som gäller.
Blir att köpa en liter åt gången och sen ha den tills den är slut eller till några dagar efter "bäst före", ser till att konsumera den innan den blir dålig. Hade gärna haft halvlitersförpackningar till liknande literpriser.
Får rätt sällan besök och om jag vet att jag kommer att få det så köper jag strax innan.

Lager a la prepper+extremt lat då jag redan har 20 kg fast potatis, 15 kg kycklingfilé, och över 20+ kg fullkornspasta (psst! jag letar faktiskt efter en stoooor aluminium/stålkastrull som får plats med 40-50 Liter). Mjölk är nog det enda jag köper rätt ofta och ofta butiksköp innebär ökade COVID-19-risker.

Jag var på affären igår och då stod det att, "Förbutiken stängd på grund av sjukdom". Vet ej hur länge det hade varit så då jag inte varit där på ett dagar innan då allt var som vanligt.

Min mjölkkonsumtion är främst som bra vätskeersättning efter långa varma svettiga löppass på mitt löpband inomhus i rummet vid solsidan där solen kan ligga på och göra en oerhört varm å svettig.

Jag dricker kaffe "rent" som riktigt folk!

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Den var ju lite trist, fördelen med havredryck för mig är ju att den håller upp till nån månad öppnad. Luktar och smakar likadant. Annars kunde man ju köpt en sån mjölk och ha hemma för gäster.

Vanlig lågpastöriserad mjölk kan du ha över 14 dagar öppnad i kylskåp - hemligheten är att den hålls kall - väldigt nära 0 grader C - kolla med termometer just där förpackningen ställs - är det i dörren som många har så är det inte alls säkert att det är så kall som man tror (läckande och stela magnetlister och det sipprar in varmluft efter kanterna hela tiden) eller placerar övre delen av kylskåpet (är varmare) och därför fått uppfattningen att mjölk inte håller sig så bra i kylskåp.

Det är också signatur när man tex häller mjölken i kaffet och om det beter sig lite som som om det vore en smula gräddigt i denna och en vecka till senare kanske antyder om klumpar - så är det definitivt signatur att det är _för_ gammalt - men det kan ha gått lätt 3-4 veckor innan de når den 'nivån'

Näsa är också bra - luktar mjölken OK och ingen fel på konsistensen/utseendet - ingen bildad gräddlager (för homogeniserad köpe-mjölk - för gårdsmjölk direkt från gårdstanken gäller inte regel då det snabbt blir gräddlager naturligt) när man häller ut så är den OK.

Angivna lagringstiden avser vid förvaring 8 graders C lagringstemperatur (standard för kylskåp) men 8 grader är för mig ganska varmt och kan man hålla 4 grader och kallare, helst precis på frysgränsen så kan man mer än dubbla förvaringstiden på det mesta (dock grönsaker och annat känsligt tål inte den låga kylan)

Permalänk
Medlem

Jag är storkonsument av mjölk, ca 2-3 liter per dag, och har den inne i kylen och kylen är inställd på 2 grader. Mjölken kan börja smaka lite beskt 2-3 dagar efter bäst-före-datumet men är drickbar. 4-5 dagar brukar ge odrickbar mjölk i fråga om smak. Däremot är det sannolikt inget man blir sjuk av.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem
Skrivet av xxargs:

Vanlig lågpastöriserad mjölk kan du ha över 14 dagar öppnad i kylskåp - hemligheten är att den hålls kall - väldigt nära 0 grader C - kolla med termometer just där förpackningen ställs - är det i dörren som många har så är det inte alls säkert att det är så kall som man tror (läckande och stela magnetlister och det sipprar in varmluft efter kanterna hela tiden) eller placerar övre delen av kylskåpet (är varmare) och därför fått uppfattningen att mjölk inte håller sig så bra i kylskåp.

Det är också signatur när man tex häller mjölken i kaffet och om det beter sig lite som som om det vore en smula gräddigt i denna och en vecka till senare kanske antyder om klumpar - så är det definitivt signatur att det är _för_ gammalt - men det kan ha gått lätt 3-4 veckor innan de når den 'nivån'

Näsa är också bra - luktar mjölken OK och ingen fel på konsistensen/utseendet - ingen bildad gräddlager (för homogeniserad köpe-mjölk - för gårdsmjölk direkt från gårdstanken gäller inte regel då det snabbt blir gräddlager naturligt) när man häller ut så är den OK.

Angivna lagringstiden avser vid förvaring 8 graders C lagringstemperatur (standard för kylskåp) men 8 grader är för mig ganska varmt och kan man hålla 4 grader och kallare, helst precis på frysgränsen så kan man mer än dubbla förvaringstiden på det mesta (dock grönsaker och annat känsligt tål inte den låga kylan)

Spännande, lär sig nåt nytt varje dag.
Kör själv 4-6c på min kyl och brukar ha sånt i mitten av kylen. Grönsaker klarar sig men sen brukar jag inte ha det i så länge. Färskvaror som det köper jag när jag behöver istället för att ha lager på.
Jag dricker inte heller ren havredryck utan har det enbart i mat. Vatten is king. Längsta jag haft öppet var en havregrädde som var öppen i 2 månader i kylen och jag var bergis att jag skulle få slänga. Hällde igenom en sil och luktade / smakade och verkade fortfarande bra. Sjukt spännande. Längsta jag haft mjölk (vanlig) öppen utan klumpar har nog varit ca 2 veckor.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Jag är storkonsument av mjölk, ca 2-3 liter per dag, och har den inne i kylen och kylen är inställd på 2 grader. Mjölken kan börja smaka lite beskt 2-3 dagar efter bäst-före-datumet men är drickbar. 4-5 dagar brukar ge odrickbar mjölk i fråga om smak. Däremot är det sannolikt inget man blir sjuk av.

Oj! Får man fråga hur det intaget ser ut? Dricker du 2-3 liter eller räknar du 100g ost som 1 liter?

Visa signatur

i7-7700K @5GHz | Corsair H115i | MSI Z270 SLI PLUS | GTX 1060 6GB | G.Skill 16GB @3200MHz | Samsung 960 EVO 250GB | Intel 600p Series 512GB | be quiet! Dark Power Pro 850W | iiyama Red Eagle G-Master 24" 144HZ

Permalänk
Medlem
Skrivet av aToria:

Oj! Får man fråga hur det intaget ser ut? Dricker du 2-3 liter eller räknar du 100g ost som 1 liter?

påstår du att han då dricker ost vilken behandling har den genomgått

Visa signatur

vad gör man inte för massorna med en
"riktigt stor digital penis"

Permalänk
Medlem
Skrivet av klirre:

Värt att tillägga är att mejeriet odlar fram goda bakterier som tillsätts i mjölken efter pastöriseringen, eftersom även de goda bakterierna dör vid 72°C

Förlåt, va? Om du tillverkar filmjölk, yoghurt o.dyl. visst, men i vanlig mjölk? Såvitt jag vet är det enda man tillsätter i vanlig mjölk D-vitamin.

Permalänk
Medlem
Skrivet av klirre:

Det verkar råda en del förvirring i ditt inlägg, låt oss reda ut några begrepp:

Pastörisering är som du skriver processen att snabbt värma upp och sen kyla ner mjölken för att ta död på skadliga bakterier. graden av pastörisering kallas ofta låg-, hög- samt ultrahög (UHT)-pastörisering. Den mesta mjölken i affären är lågpastöriserad, dvs den hettas upp till 72°C i 15 sekunder och kyls snabbt. Detta tar hand om alla bakterier du behöver vara rädd för i svensk mjölk, som EHEC, Listeria och Campylobakterier. Det är olagligt att sälja opastöriserad mjölk i butik sen 1937, så alla mjölkprodukter du kan köpa i affär är pastöriserade. Värt att tillägga är att mejeriet odlar fram goda bakterier som tillsätts i mjölken efter pastöriseringen, eftersom även de goda bakterierna dör vid 72°C.

Högpastörisering är samma process som lågpastörisering, fast det sker vid 100°C istället. Då får mjölken något längre hållbarhet, men bakterieinnehållet i den färdiga produkten är densamma. Smaken påverkas något. Högpastöriserad mjölk kallas även ESL (extended shelf life)-mjölk.

UHT-pastöriserad mjölk är den du blivit intresserad av att köpa, den finns som nämnt mest i små kaffemjölk-tetror som kan ligga framme vid kaffeautomaten på jobbet i flera månader. Denna mjölken paketeras aseptiskt, en förpackningsmetod framtagen av TetraPak som förhindrar bakterier att komma in i mjölken som är helt steril. Det funkar i kaffet men smakar röv att dricka vilket alla som åkt till Tyskland eller liknande europeiska länder blivit varse om.

Varför säljer vi då mest lågpastöriserad mjölk i Sverige? Dels pga. att svenskarna är vana vid hur mjölk ska smaka, men även pga. att vi har så pass strikta regler för mjölkproducenterna i landet. Som leverantör hos t.ex. Arla har du ansvar för det du häller i din mjölktank, när mjölkbilen tömmer tanken (vanligtvis varannan dag) tas ett prov som testas så fort bilen kommer tillbaka till mejeriet. Visar det sig att ditt prov innehåller något främmande ämne, sjukdomar, bakterier, sur mjölk etc. så blir du skyldig att betala för kasseringen av hela tankbilslasset på 38 ton. Om de redan hunnit pumpa in mjölken i mejeriet kan det handla om en hel silo på 1000 ton som måste kasseras. Visar provet på vädligt bra mjölk, med bra fett- och proteinhalt får man extra betalt för mjölken istället, så provet är inte bara till för att hålla piskan på leverantören utan även en morot för att hålla kvaliteten på topp.

Som mjölkbonde måste man vara noggrann, hålla koll så att alla djur är rena och friska för att hålla mjölken fri från kontaminering. Sjuka djur hålls och mjölkas separat från resten av besättningen, tills det att de frisknat till. Mjölken från sjuka djur kasseras på gården. Mjölken från de friska korna går direkt från mjölkmaskinerna in i en kyld tank, på större gårdar ofta via en värmeväxlare som kyler mjölken från 38° till 5° på under en minut. Mjölken hålls i tanken i max 48h, vid 2-4°C, tills mejeriet kommer och hämtar mjölk nästa gång.

För att leverera kvalitativ mjölk som är oskadlig för konsumenten krävs en produktionskedja där mjölken hålls kyld från det att den lämnar kon tills att den serveras, därför har många länder på sydligare breddgrader frångått det och kör på UHT-mjölk för att förenkla hanteringen. Det finns även olika smittor hos djuren i Europa som vi inte har i Sverige, samt kraven på djurens välmående är inte alls lika strikt enligt EUs djurskyddslagar. Så att lämna Arlapaketet framme hela dagen är en dålig idé, inte minst slöseri på fin mjölk.

Så om du inte specifikt är ute efter lång hållbarhet på mjölken pga. att du bara häller en skvätt i kaffet om dagen skulle jag rekommendera vanlig svensk, närproducerad och lågpastöriserad mjölk. UHT-skräpet kan funka ifall du bunkrar för en uppsving i coronapandemin, annars finns det ingen anledning att köpa den. Risken att din lokala kommun får in Listeria eller EHEC i vattenförsörjningssystemet är större än att du skulle bli sjuk av Arlas standardmjölk. Är du redan foliehatt och kokar allt vatten du dricker kanske risken är den omvända.

Det sista begreppet vi behöver reda ut är råmjölk, en vara som är guld värd men inte säljs i butik av förklarliga skäl. Råmjölken är den första mjölken som kommer ur kon efter att hon kalvat (fött en kalv), denna mjölken är väldigt protein- och fettrik, gulfärgad och mer i konsistens som vispgrädde med stora klumpar i än mjölk. I råmjölken finns allt som kalven behöver under sitt första levnadsdygn, inklusive en stor bakterieflora som bygger upp stora delar av kalvens immunförsvar. Utan råmjölk kan kalven lättare bli sjuk, så det är viktigt att kalven får i sig den. Det samma gäller för de flesta däggdjur, även du och jag har druckit råmjölk som nyfödda.

Ursäktar det långa inlägget, jag har försökt hålla mig någorlunda kort och sakligt. Jag är inte på något sätt opartisk, uppvuxen på en liten mjölkgård där jag lärt mig det mesta om mjölkproduktion. Även om jag aldrig skulle vilja bli mjölkbonde pga. den extrema arbetsbelastningen är jag fruktansvärt stolt och tacksam för de som har motivationen och energin att driva mjölkgård. Utan er skulle jag inte kunna njuta av ett glas riktig mjölk.

TL;DR:
Läs inte utländska blogginlägg om mjölkproduktion, eller för den delen köttproduktion eller växtodling, förutsättningarna är olika och det blir lätt missvisande. Köp närproducerad och lågpastöriserad mjölk om inte utgångsdatumet är det viktiga!

Väldigt välformulerat och lätt att förstå när du skriver! Kul inlägg

I övrigt tycker jag inte om hur mjölken med längre hållbarhet smakar. Den smakar lite som unken grädde, eller som vanlig mjölk som stått framme i värmen för länge.

Det är dock stor skillnad på den ekologiska versionen, den går att dricka. Men självklart tar jag hellre vanlig mjölk, helst ekologisk den med

Visa signatur

FD Define 7 Compact Solid | 7800X3D | ASUS Dual 4070 Super | MSI MAG B650 Tomahawk | G.Skill Trident 32GB 6000MHz CL30 | WD Black SN850X 2TB | Seasonic Focus PX 750W | Be quiet! Dark Rock Pro 4 | Silent Wings 4 | 2st LG 27" 144Hz IPS 2560x1440