Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Regeringen utreder alternativ till Copyswede

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thomas:

Mycket trevligt. Det känns ju tveksamt att en ny lösning kan bli sämre än den nuvarande.

hahaha lugn du. Det är såssar vi pratar om. Det kommer bli ännu dyrare.

Permalänk
Medlem

De gör väl nån jävla miljöskatt av det för att fortsätta mjölka oss.

Visa signatur

^^^
@¿@
o

Permalänk
Medlem
Skrivet av mpat:

Det kan ju inte bli sämre än den nuvarande lösningen, i alla fall.

Underskatta inte 2020 snälla.

Visa signatur

MB: Asus Rog B550-F WiFi | CPU: Ryzen 5, 3600
GPU: RTX 4070TiS PNY Verto | Chassi: FD Meshify 2 compact
Ram: G.skill Trident Z, 14-14-14-34, 3200 Mhz, 2x 8gb

Permalänk
Medlem

Tre självklarheter:
1. Om privatkoperingsersättning överhuvudtaget ska existera ska givetvis all typ av kopieringsskydd för ersatt material förbjudas.
2. Vill bolagen fortsätta kopieringsskydda content ska privatkoperingsersättningen tas bort.
3. Privatkoperingsersättningen - om den nu ska finnas - ska betalas enbart som en pålagd avgift på just det material man sedan får kopiera. Ett par kronor extra när man köper ett musikstycke man sedan får ägandeskap till, tex en CD eller mp3-fil utan skydd.
- Inte på musik som ej går att kopiera och man ej äger, dvs streaming.
- Inte heller på helt ovidkommande generella prylar som mobiler, minneskort till systemkameror eller hårddiskar som kan användas till vad tusan som helst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cyberz:

De gör väl nån jävla miljöskatt av det för att fortsätta mjölka oss.

Ja, det är störande är folk som spelar musik högljutt på stranden t.ex.. Blir bra att kalla det miljöskatt, det förstör ju utemiljön bl.a.

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Inaktiv

Lägg ner skiten!! Vad fan håller Sverige på med egentligen? Alla som köper en mobil eller dator måste skicka pengar till hollywood? Vansinnigt.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Söderbäck:

Fast här har det nog smugit sig in nå fel ändå.
Om mitt företag köper en vara från komplett så har komplett rätt att ta betalt för produkten. Också enligt statlig lagsdtiftning. Men det innebär inte att fakturan från komplett är en skatt.
Det är inte rimligt att påstå att om det finns stöd i lagboken för en avgift så är det alltid en skatt. Det är inte definitionen av vad skatt är.

För att det ska räknas som skatt så är det staten som sätter avgiften och driver in slantarna.
Copyswede är inte staten. Copyswedes privatkopieringsavgift är per definition inte en skatt.

Däremot har det varit ett ganska bra öknamn att kalla det för skatt ändå. För avgiften appliceras oavsett om man vill ha den eller ej redan innan man köpt varan på samma sätt som moms läggs på. Därav har privatkopieringsvgiften ändå benämnts så skämtsamt. Men det är alltså inte en skatt egentligen.

Potato potato. Man kan likväl se det som att beskattningsrätten delegerats. Avgift, bidrag, skatt, skattereduktion, avdrag..

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cyberz:

De gör väl nån jävla miljöskatt av det för att fortsätta mjölka oss.

Fortfarande bättre än nuvarande med CopySwede. Hellre att det går till något nyttigt i samhället än det som är nu.

Permalänk
Medlem

Det kommer ju nya skatter varje år, det enda detta kommer leda till (om det händer något alls, brukar mest vara mycket snack), är att regeringen drar in mer pengar till sig själva.

Visa signatur

Ny dator: Acer Predator Orion 5000 (RTX 3080)
[ I7 3770K @ 4.6Ghz | Asus 980 Ti 6GB | 16GB | Asus P8Z77-V PRO | Samsung 830 128GB | Corsair H100 | Cooler Master HAF X | Corsair AX 850W | Samsung DVD±RW ] [ Sony AF9 65" | Sony WF-1000XM3 | HTC Vive | Huawei P40 Pro | PS4 Pro | PS3 Slim | PS2 chippad | PS Vita | DS Lite | SNES Mini ]

Permalänk
Medlem
Skrivet av xpanterx:

Det kommer ju nya skatter varje år, det enda detta kommer leda till (om det händer något alls, brukar mest vara mycket snack), är att regeringen drar in mer pengar till sig själva.

Det är många olika partier med olika utgångpunkter. Det är nog inte lätt att komma fram till något utan kompromisser.

Staten vill ha pengar för att finanserna samhällets behov, det vill säga dig.
Sen om du syftar på lönerna så är det bara V som vill ha sänkta löner samt avskaffa den största bidragstagaren i Sverige, kungafamiljen.

Permalänk
Medlem

Usch, bort med skiten. Hur man kan ha en laglig avgift för en aktivitet som är olaglig är för mig obegripligt. Antingen så ska det ju då vara tydligt lagligt att faktiskt kopiera sina CD, BluRay, spel o.dyl, eller så ska avgiften bort. Båda företeelserna inte existera samtidigt.

Sen finns det nån gråzon där det det sägs vara lagligt att skapa en egen "backup", men gå in på vilken bluray som helst så tar det ju 5 minuter innan filmen startar pga av all FBI-information och dylikt som klart talar om att det är olagligt. DRM och dylikt är ju där för att förhindra kopior.

Så från min mening har ju copyswedes avgifter varit orimliga sen start. Att nuvarande teknikskiften gjort det än mer orimligt är ju bara grädde på moset - men kanske tillräckligt för att myndigheterna tar tag i saken till slut och avskaffar detta.

Ett annat hatobjekt som också lägger på extraavgifter på priset för en mycket oklar miljöfördel är kemikalieskatten. Att lägga den på nationell nivå gör ju ingen skillnad på produkterna då ingen tillverkare ändrar sin produktion för lilla Sverige. Ska det slå igenom och skapa bättre produkter måste det drivas på EU-nivå minst, och där hade det kunnat fungera. Se bara hur de kunde få bort all blyat lödtenn vilket gett stor positiv miljöpåverkan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av johanandersson:

Fast detta går ju inte till staten. Det är ett privat företag som får lov att agera som en myndighet för att driva in en avgift. Går emot både grundpelarna i socialism och kapitalism på en gång.

Ja, jag har väl inte någonstans sagt att det är något annat som sker idag? Hela denna nyhetstråden handlar ju om att Regeringen Löfven utreder ett alternativ till CopySwede.. Det är ju med största sannolikhet alltså pengar till pappa staten som kommer näst när CopySwedes ansvar förflyttas till staten. Plastpåseskatt rimmar lite med gigabyte-skatt tycker jag.

Visa signatur

8700K 5GHz | GeForce GTX960 4GB WFOC | Corsair Vengeance LPX 16GB 3200MHz | Windows 11

Permalänk
Sötast

Där ser man!
Låt mig gissa, jag som inte köpt någon form av lagring på över 10år (borträknat nya mobiler) kommer snart få ökade skatteutgifter, trots att jag inte gjort några större inköp!

Har 0 förtroende för att det skulle kunna bli positivt för slutanvändaren, trots att vi idag har ett mafiasystem som borde vara olagligt per definition.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Cyberz:

De gör väl nån jävla miljöskatt av det för att fortsätta mjölka oss.

Vi lever tyvärr inte i ett ekologiskt hållbart samhälle. Världen och Sverige med använder mer resurser än vad som är hållbart i längden.

Om alla andra hade ett lika stort avtryck som vi svenskar, skulle vi behöva cirka 4 jordklot i stället för det enda vi har. Och den miljöförstöring som finns i världen är inte direkt liten heller, Sverige måste göra sin del också.

Miljöskatter är tråkiga, men nödvändiga.

Skrivet av Hjemrdeil:

Plastpåseskatt rimmar lite med gigabyte-skatt tycker jag.

Skillnaden är väl att plastpåseskatten faktiskt gör nytta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thomas:

Mycket trevligt. Det känns ju tveksamt att en ny lösning kan bli sämre än den nuvarande.

Morgan Johansson: Challenge accepted!

Jag har oerhört lite förtroende för den snubben. Och hans regering för den delen. Förstår inte ens vad det är som ska moderniseras. Avgiften ska BORT, eftersom privatkopiering i den formen i stort sett är borta.

Edit: Sorry om detta blev lite politiskt. Såg inte att forumet betackar sig för sånt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Mjaa. Hafsverk som inte följt konstens alla regler blir vanligen hårt kritiserade när det rör sig om skattepengar. Och anledningen att utredningar används är för att beslutsfattarna (politikerna) inte är experter på alla tänkbara områden i samhället. Det är en omöjlighet. Så det är ganska rimligt att det görs riktiga utredningar av områdesexperter som förbereder gediget underlag för beslut som ska fattas.
Det är i grunden en rimlig hantering.
I det här fallet kan man inte bara slopa avgiften. Det här är ett sådan bra exempel. Risken är att politikerna bara säger - det där slopar vi (om det nu är det som önskas) och så visar det sig att EU har en lag som kräver att varje land som tillåter privatkopiering också har ett ersättningssystem. I det här fallet är det faktiskt just så. Så vi får inte bara slopa avgiften.
Även om vi vill.
Så vad är bästa alternativet i så fall?
Ja ett alternativ är att förbjuda privatkopieringen helt. Det skulle göra att vi kan slopa allt rakt av. Men ja, frågan har inte varit uppe riktigt så det är inte så säkert att det skulle gillas riktigt. Det finns olika grupper som vill olika saker i den här frågan - kanske.
Om inte det skulle vara ett bra alternativ - vad är då bästa alternativen?
Här blir en utredning av värde.
Jag vill mest poängtera att utredningar inte behöver vara en dålig grej. Tvärt om säkerställer det bättre underlag för beslut. Ja besluten kan bli fel ändå. Men då finns iaf en djupdykning på området tillgängligt.

Med det sagt. Gud vad det ofta tar tid. Precis som du säger. Beställ dessa underlag med kortare deadlines. Jag håller med dig på den fronten ;).
Bara det att det tog två år från att alla partier var överens till där vi är nu. Hade ju kunnat ha 2 års utredning under den tiden som nu gått där det istället hänt... ingenting.

Apropå att förbjuda privatkopiering helt...visst finns det väl länder där man gått vägen helt enkelt inte ha något undantag för privatkopiering (vilket gör privatkopiering olaglig men man slipper avgifterna)? Om nu offlinelistor i spotify nu är privatkopiering, hur löser man det i dessa länder? Nu lär väl det hela bero på hur man formulerar både upphovsrättslagen och undantagen, men det är ändå en intressant tanke - är det ett potentiellt brott att använda offlinelistor i länder där privatkopiering inte är tillåten?

Skrivet av GuuFi:

30+ miljoner SEK går åt till kostnader på Copyswede, tydligen behöver de 2 tjänstebilar också, tydligen kräver en helautomatiserad process resande...

Ja de behöver bytas ut mot något annat, vad som helst då det inte kan bli värre än vad det redan är.

Nu är det inte bara just privatkopieringsavgifter som copyswede hanterar, de sysslar även med en hel del annat. Och ja, det krävs alltid administration för att hantera verksamheter. Även om man skulle automatisera så långt det går. Det gäller alla företag/organisationer. I detta fallet så lär det även inkludera en hel de jurister med specialkompetens, någon som inte brukar vara gratis.

Permalänk
Medlem

Kollade lite snabbt på Copysweden för att försöka se hur pengarna fördelas och det verkar ju gå till lite allt möjligt kreativt skapande. Författare nämndes också osv.

Står även att dom har avtal med utländska aktörer och dylikt. Om jag bortser att jag är emot detta överhuvudtaget så känns det extra ruttet för det känns som ett extremt orättvist system även för skapare. Hur fördelas pengarna, hur vet dom vart det skall gå osv!?

Ta bara en sådan sak som att antagligen en hiskeligt stor del utav allt kopierat med stor sannolikhet är från utlandet. Tycker det känns väldigt orättvist att antagligen den tyska snubben med låtar på Soundcloud och typ 500 lyssnare men som gör grym musik antagligen inte stöds!?

Eller om jag släpper ett indie spel, borde inte det också gälla? Skulle det gå att lyckas få ersättning för bitar i ett sådant verk, ex musiken?

Känns som ett extremt omodernt och orättvis system till för att primärt subventionera en liten bit av Svenskt skapande på alla konsumenters bekostnad mot deras vilja.

Permalänk
Sötast
Skrivet av anon134512:

Vi lever tyvärr inte i ett ekologiskt hållbart samhälle. Världen och Sverige med använder mer resurser än vad som är hållbart i längden.

Om alla andra hade ett lika stort avtryck som vi svenskar, skulle vi behöva cirka 4 jordklot i stället för det enda vi har. Och den miljöförstöring som finns i världen är inte direkt liten heller, Sverige måste göra sin del också.

Miljöskatter är tråkiga, men nödvändiga.

Om, och endast om och när dessa miljöskatter går till att göra förändringar för miljön på ett effektivt vis.

Pengar som tappas bort, eller som i detta fall isåfall hade gått till artister hade ju knappast hjälpt ett dugg.

Permalänk
Inaktiv

Morgan "för mig spelar det ingen roll" Johansson kommer med all säkerhet att "modernisera" genom att byta ut "avgiften" (stölden) som man betalar för idag mot en ännu dyrare skatt som ska finansiera misshandlade Sveriges ekonomi.
Om det inte spelar någon roll för mini Morgan att folk blir mördade & våldtagna så lär han knappast bry sig om vad gemene man tycker om en "skatt" på 10+kr/GB (https://youtu.be/rucmFHPy9S4).

Med min milda skepsis för Morgan och hans "kompetens" ur vägen så vill jag ändå säga att det är bra att de iaf utreder om Copyswede ska finnas kvar.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Allexz:

Om, och endast om och när dessa miljöskatter går till att göra förändringar för miljön på ett effektivt vis.

Pengar som tappas bort, eller som i detta fall isåfall hade gått till artister hade ju knappast hjälpt ett dugg.

Det räcker egentligen att miljöskatter minskar konsumtionen så har de gjort tillräckligt dock. Sen vill man givetvis att dessa pengar staten får in på något sätt återinvesteras, vilket de också gör. Däremot tror jag inte det är en bra lösning att pengarna ska vara öronmärkta.

Nej, i Copyswede har inte hjälpt någon på extremt länge.

Jag hade dock inte haft några problem med att man behåller avgiften, i form av en miljöskatt med enda mål att minska konsumtion.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Barsk66:

Usch, bort med skiten. Hur man kan ha en laglig avgift för en aktivitet som är olaglig är för mig obegripligt. Antingen så ska det ju då vara tydligt lagligt att faktiskt kopiera sina CD, BluRay, spel o.dyl, eller så ska avgiften bort. Båda företeelserna inte existera samtidigt.

Sen finns det nån gråzon där det det sägs vara lagligt att skapa en egen "backup", men gå in på vilken bluray som helst så tar det ju 5 minuter innan filmen startar pga av all FBI-information och dylikt som klart talar om att det är olagligt. DRM och dylikt är ju där för att förhindra kopior.

Så från min mening har ju copyswedes avgifter varit orimliga sen start. Att nuvarande teknikskiften gjort det än mer orimligt är ju bara grädde på moset - men kanske tillräckligt för att myndigheterna tar tag i saken till slut och avskaffar detta.

Ett annat hatobjekt som också lägger på extraavgifter på priset för en mycket oklar miljöfördel är kemikalieskatten. Att lägga den på nationell nivå gör ju ingen skillnad på produkterna då ingen tillverkare ändrar sin produktion för lilla Sverige. Ska det slå igenom och skapa bättre produkter måste det drivas på EU-nivå minst, och där hade det kunnat fungera. Se bara hur de kunde få bort all blyat lödtenn vilket gett stor positiv miljöpåverkan.

Nu är det inte tillåtet att kopiera DVD, BluRay, spel och en massa annat, så det är inget som avgiften är tänkt att täcka. CD är helt ok att (privat)kopiera och om du exempelvis har en digitalbox med inspelning så är även det privatkopiering. Och som skrivits tidigare så är det inte så lätt som att man bara kan avskaffa avgiften, då blir man tvungen att förbjuda privatkopiering vilket kommer att innebära en del problem för exempelvis ovan nämnda digitalboxar. Personligen tror jag inte att man kommer välja den vägen då det blir en hel del krångel...så mest troligt är nog ändå att man gör om systemet snarare än tar bort det helt.

Och lite lätt OT: Kemikalieskatten är inte till för att tillverkarna ska skifta till mindre skadliga kemikalier, den är till för att ge konkurrensfördelar till de produkter som använder kemikalier som är mindre skadliga. I praktiken är tanken att de apparater du har hemma och som utsöndrar dessa kemikalier inte ska vara lika skadliga för dig. Sedan kan man såklart diskutera hur vettigt detta upplägg är och vilket genomslag det har i praktiken, men det kan ju vara bra att ha en korrekt utgångspunkt till diskussionen

Permalänk
Medlem

@Zemlan: inb4 de undersökte endast på södermalm, alla hade kassettband och CD-skivor, avgiften kvarstår.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 7800X3D + NH-D15 | ASUS B650E-E | 64GB (2x32GB) Corsair Vengenace 6000MHz | Kingston Renegade 1TB | WD SN850 1TB | ASUS RTX 4090 TUF | Lian Li PC-O11 Mini Air | Corsair HX850

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon134512:

Skillnaden är väl att plastpåseskatten faktiskt gör nytta.

Lite nytta i det land i världen som kanske är bäst på att återvinna redan. Det är inte svenskarnas plastpåsar som hamnar på skräpbergen i Indien.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av anon236072:

Morgan "för mig spelar det ingen roll" Johansson kommer med all säkerhet att "modernisera" genom att byta ut "avgiften" (stölden) som man betalar för idag mot en ännu dyrare skatt som ska finansiera misshandlade Sveriges ekonomi.
Om det inte spelar någon roll för mini Morgan att folk blir mördade & våldtagna så lär han knappast bry sig om vad gemene man tycker om en "skatt" på 10+kr/GB (https://youtu.be/rucmFHPy9S4).

Med min milda skepsis för Morgan och hans "kompetens" ur vägen så vill jag ändå säga att det är bra att de iaf utreder om Copyswede ska finnas kvar.

Det här tror jag inte ett dugg på.
Pengarna som samlas in har fortfarande en destination. Precis som för TVavgiften som oavkortat går till publicservice-produktion kommer pengarna inte hamna i statskassan utan de är redan öronmäkta om det nu blir tal om skatt.

Det här handlar inte om en straffskatt där man ska försöka begränsa ett beteende utan upphovsrättssinnehavarna ska fortfarande få pengarna som samlas in. Om det inte sköts så kommer vi dessutom bryta mot de EUregler som finns på området. Hela grundtanken är att det är ett kompensationssystem för upphovsrättsinnehavarna och det går inte att ersätta med ett system där dessa inte får pengarna utan staten ska ha dem.

Nä - jag vill påstå att det här är obefogad kritik.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av psilobe:

Kollade lite snabbt på Copysweden för att försöka se hur pengarna fördelas och det verkar ju gå till lite allt möjligt kreativt skapande. Författare nämndes också osv.

Står även att dom har avtal med utländska aktörer och dylikt. Om jag bortser att jag är emot detta överhuvudtaget så känns det extra ruttet för det känns som ett extremt orättvist system även för skapare. Hur fördelas pengarna, hur vet dom vart det skall gå osv!?

Ta bara en sådan sak som att antagligen en hiskeligt stor del utav allt kopierat med stor sannolikhet är från utlandet. Tycker det känns väldigt orättvist att antagligen den tyska snubben med låtar på Soundcloud och typ 500 lyssnare men som gör grym musik antagligen inte stöds!?

Eller om jag släpper ett indie spel, borde inte det också gälla? Skulle det gå att lyckas få ersättning för bitar i ett sådant verk, ex musiken?

Känns som ett extremt omodernt och orättvis system till för att primärt subventionera en liten bit av Svenskt skapande på alla konsumenters bekostnad mot deras vilja.

Angående tysken med 500 lyssnare - är det inte rimligt att ju mer något lyssnas på, desto troligare är det att det privatkopieras? Avgiften ska ju att ersätta ett tänkt inkomstbortfall och ju mer något kopieras, desto större lär detta tänkta inkomstbortfall vara?

Spel får inte kopieras, så inget som ingår i det kommer att generera någon ersättning för de inblandade. Släpper man däremot musiken även vi sidan om så är det nog tänkbart att det kan generera en viss ersättning om det blir populärt att lyssna på.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Apropå att förbjuda privatkopiering helt...visst finns det väl länder där man gått vägen helt enkelt inte ha något undantag för privatkopiering (vilket gör privatkopiering olaglig men man slipper avgifterna)? Om nu offlinelistor i spotify nu är privatkopiering, hur löser man det i dessa länder? Nu lär väl det hela bero på hur man formulerar både upphovsrättslagen och undantagen, men det är ändå en intressant tanke - är det ett potentiellt brott att använda offlinelistor i länder där privatkopiering inte är tillåten?

Nej nej, det ingår ju i din right-to-use som du betalar för att ha en offline-spellista. Det är bara IQ-befriade jurister som tolkar offline-spellistor som privatkopiering för att copysweden ska vinna vid rättegångar. T.ex. rättegången mot Telia:

Telia har även anfört att bl.a. Spotifys och Storytels abonnenter inte längre har ”tillgång till” de offline-kopior de framställt om de avslutar sitt abonnemang. Telia menar att detta skulle innebära att kopiorna inte ”tillhör” privatpersonerna i fråga och att det därför inte skulle vara fråga om privatkopiering.
Resonemanget går inte att relatera till 12 § URL. Lagrummet tar endast sikte på vem det är som framställer kopian (en privatperson) och för vilket syfte/vilken användning kopian framställs (för privat bruk). Det är således tillräckligt att konstatera att offline- kopior framställs av privatpersoner och att kopiorna används för privat bruk. För tillämpningen av privatkopieringsundantaget är det sedan betydelselöst om privat- personen kan använda den framställda kopian under en kortare, längre eller t.o.m. obegränsad tid. Att tillgången till kopian i vissa fall inte är säkerställd för obegränsad tid förändrar alltså inte det faktum att det är fråga om en kopia som framställs av en privatperson för privat bruk, dvs. privatkopiering enligt 12 § URL.

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Medlem
Skrivet av leafbranch:

Det är många olika partier med olika utgångpunkter. Det är nog inte lätt att komma fram till något utan kompromisser.

Staten vill ha pengar för att finanserna samhällets behov, det vill säga dig.
Sen om du syftar på lönerna så är det bara V som vill ha sänkta löner samt avskaffa den största bidragstagaren i Sverige, kungafamiljen.

Alla partierna i regeering är åt vänster med likande agenda, och det är inte mig de vill finansiera, jag har klarat mig utmärkt och det har även mina föräldrar, många kommunerna går på knä efter anstormningen 2015, det är det som nu vi, jag och du ska finnasiera.

Men men, det är väl inte rätt ställe för en utdragen politisk disskusion

Visa signatur

Ny dator: Acer Predator Orion 5000 (RTX 3080)
[ I7 3770K @ 4.6Ghz | Asus 980 Ti 6GB | 16GB | Asus P8Z77-V PRO | Samsung 830 128GB | Corsair H100 | Cooler Master HAF X | Corsair AX 850W | Samsung DVD±RW ] [ Sony AF9 65" | Sony WF-1000XM3 | HTC Vive | Huawei P40 Pro | PS4 Pro | PS3 Slim | PS2 chippad | PS Vita | DS Lite | SNES Mini ]

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av m4gnify:

Lite nytta i det land i världen som kanske är bäst på att återvinna redan. Det är inte svenskarnas plastpåsar som hamnar på skräpbergen i Indien.

Mmmm. "Kanske bäst i världen" är vi nog inte riktigt längre.
Vi ligger efter Italien på återvinning (yeah - really) flertalet länder i EU är före oss. Vi är inte bäst utan vi har legat på latsidan i ett gäng år och varit självbelåtna. Då blir man lätt omsprungen.

Här har du en granskande serie på området:

https://sverigesradio.se/avsnitt/1460210
https://sverigesradio.se/avsnitt/1460254
https://sverigesradio.se/avsnitt/1463086
https://sverigesradio.se/avsnitt/1463130

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Mmmm. "Kanske bäst i världen" är vi nog inte riktigt längre.
Vi ligger efter Italien på återvinning (yeah - really) flertalet länder i EU är före oss. Vi är inte bäst utan vi har legat på latsidan i ett gäng år och varit självbelåtna. Då blir man lätt omsprungen.

Här har du en granskande serie på området:

https://sverigesradio.se/avsnitt/1460210
https://sverigesradio.se/avsnitt/1460254
https://sverigesradio.se/avsnitt/1463086
https://sverigesradio.se/avsnitt/1463130

Ska kolla (höra?) in den!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mindfighter:

Nej nej, det ingår ju i din right-to-use som du betalar för att ha en offline-spellista. Det är bara IQ-befriade jurister som tolkar offline-spellistor som privatkopiering för att copysweden ska vinna vid rättegångar. T.ex. rättegången mot Telia:

Telia har även anfört att bl.a. Spotifys och Storytels abonnenter inte längre har ”tillgång till” de offline-kopior de framställt om de avslutar sitt abonnemang. Telia menar att detta skulle innebära att kopiorna inte ”tillhör” privatpersonerna i fråga och att det därför inte skulle vara fråga om privatkopiering.
Resonemanget går inte att relatera till 12 § URL. Lagrummet tar endast sikte på vem det är som framställer kopian (en privatperson) och för vilket syfte/vilken användning kopian framställs (för privat bruk). Det är således tillräckligt att konstatera att offline- kopior framställs av privatpersoner och att kopiorna används för privat bruk. För tillämpningen av privatkopieringsundantaget är det sedan betydelselöst om privat- personen kan använda den framställda kopian under en kortare, längre eller t.o.m. obegränsad tid. Att tillgången till kopian i vissa fall inte är säkerställd för obegränsad tid förändrar alltså inte det faktum att det är fråga om en kopia som framställs av en privatperson för privat bruk, dvs. privatkopiering enligt 12 § URL.

Nu skulle jag tro att många jurister är allt annat än IQ-befriade, om domare tolkar lagen på det sättet så får man nog utgå från att det är en (någorlunda) vettig tolkning. Anser man att det är ovettigt (vilket är en fullt rimlig reaktion) så är det nog snarare hur lagen är formulerad som man ska titta på. Oavsett så verkar det som att offlinelistor rent juridiskt faktiskt kan klassas som privatkopiering vilket ledde till frågan jag ställde - är det då olagligt med offlinelistor i länder som inte tillåter privatkopiering? Om det är tillåtet, varför är det det och hur skiljer sig det från svensk lagstiftning?