Permalänk
Avstängd

Jag är 47 år och har inga barn, sambon är inte så mobil av sig så där finns inga direkta problem.

Egentligen har jag då kanske inte rätt att yttra mig inom detta område men vill ändå säga något.
Det man bör lära sina barn och även vuxna just med mobiler och liknande är att man försöker hålla dessa borta helt vid sammankomster med andra personer såsom farföräldrar eller morföräldrar. Är man på besök hos någon så försöker man helt enkelt få barnen att vara med och inte sitta och pilla på sin telefon och vara helt frånvarande.
Många barn har väldigt lätt att försvinna in i sina telefoner eller paddor och stänger samtidigt öronen.

Helt enkelt lite mobiltelefonshyfs. Detta skulle som jag skrev även tas upp med alla och inte bara barnen då många vuxna även de kan fasta i facebook, instagram eller liknande under både sammankomster och raster på jobbet istället för att prata med sina kamrater, släktingar och arbetskompisar.

Det pratas om mobilfria skolor men samma borde gälla på arbetsplatser inom vissa gränser även om vi som vuxna borde kunna förstå det själva men tycks vara svårt i vissa fall. Jag är själv inte heller perfekt vill jag också tillägga.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem

2 barn (6 och 9år), precis som TS så har de nog varit relativt bortskämda (baserat på faderns intresse)

Deras tech (två av allt): ipad mini 4, iphone (för Pokemon Go för det yngre syskonet), varsin i7 gen4 pc med 1070ti

Gemensam tech: Nintendo Switch, WiiU, Wii, NES, Xbox One X

Vi kör 2h skärmtid, förutsättningar för denna är att man sköter läxor, ordning och reda i sina rum och allmänt hyfs (: ibland kan utförda extrasysslor innebära extra skärmtid.

Utöver detta så har de två aktiviteter var per vecka, och en gård som inbjuder till diverse idrott och annan rörelseaktivitet (;

Det äldre syskonet vill spela fps, det som tillåts nu är Fortnite... sakta men säkert så utforskas multiplayerlivet...

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon270778:

Barnuppfostran har väldigt lite, om något, med skärmtid att göra. De som behöver lära sig om hur man uppfostrar sina snorungar läser inte här eller andra forum/böcker om hur man gör. Barnuppfostran handlar om att lära barnet vad som är rätt och fel, att visa hänsyn mot sina medmänniskor och visa respekt för andras arbete och därmed pengar. Om du misslyckas med det, men lyckas tvinga ditt barn till en viss bestämd tid skärmtid så har du misslyckats med att uppfostra ditt barn.
Fokusera på det viktiga.

Jag håller med dig på ett vis, att uppfostran inte har med skärmar att göra. Grejen är just att barnens spelplan är nu mycket mer "ute på nätet" så skärmtiden kan likställas _lite_ med "hur länge fick man vara ute på kvällen". Det behöver finnas restriktioner. Att generellt säga att "hon/han får bara använda den 1 timme i veckan" betyder inte att det är bättre eller sämre. Det beror ju på vad man gör på enheten. 1 timme skrollande som en zombie på något slags socialt media där man bara ser konstiga bilder ska nog strykas helt (enl. min åsikt). På samma vis spelar det roll vad man gör ute när man är ute och leker. 1 timme på att slå sönder busskurer är inte heller så utvecklande.
Så det spelar inte så stor roll om det är att visa hänsyn när man är ute och leker med andra eller om man sitter och spelar/snackar framför dator/telefon, respekten ska finnas där oavsett.

Visa signatur

.: Learn the system, Play the system, Break the system :.

Permalänk
Medlem

Jag har en hund på två år, hon får göra precis som hon vill efter hon har blivit rastad minst 5 gånger per dag.
Mellan dessa tider så sitter jag och spelar dator spel.
Sedan jobbar jag mån - fre 08-17, på helgerna blir det några öl till mig spelande och Freja får kycklingben som hon älskar.

Sen vad sambon gör... har jag ingen aning om, för jag verken hör eller ser henne när jag stirrar på skärmen hela dagarna.

Annars har min uppväxt varit bra, vad jag kan minnas!

Permalänk
Medlem

Har dotter på 4. Hon gillar att spela Sonic på min Mega Drive och Tux Racer på Linux datorn. Annars är det mest att hon vill titta på barnprogram på plattan. Hon har även en app för att rita på plattan vilket hon gillar. Men föredrar att rita på papper.

Jag försöker få henne intresserad av klassiska spel och hålla henne borta från massa F2P spel med mikrotransaktioner men får se nät hon blir äldre hur det går.

Jag har ingen fast begränsning av skärmtid. Jag hade aldrig någon när jag växte upp. Jag lärde mig engelska via Cartoon Network och spel. Hon ser på mer pedagogiska saker än man själv gjorde och mindre våld än det var på 90 talet och hon kan redan hålla konversationer på engelska. Så ser det mer som något positivt. Däremot får hon inte titta om hon missköter sig och inte lyssnar på mamma och pappa.

Ibland oroar man sig såklart över ifall hon tittar för mycket men hon älskar att leka ute och med fysiska leksaker så det verkar inte som att hon bara vill titta på plattan hela tiden. Hon går även på gymnastik vilket hon älskar och springer gärna runt inne som om hon har hur mycket energi som helst så än så länge är hon inte så att hon bara vill ligga och titta på skärmen hela dagarna.

Visa signatur

Asus B650 TUF, Ryzen 7600X, 32GB 6000mhz DDR5, Corsair RM1000X, Powercolor 6900XT Red Devil Ultimate, 360mm Corsair AIO, MSI Velox 100P Airflow. Kingston KC3000 M.2.

Permalänk
Medlem

Väldigt intressant tråd, jag följer gärna. Nybliven pappa!

Visa signatur

Ghost S1 Ash MKIII | Asus Strix B550-I Gaming | Ryzen 5 3600 | NH-L12 Ghost Edt.| 2060 FE| SF750 Plat. custom cables | Corsair LPX 16GB 3600MHz | Arctis 7 | G900/G604 | 2xPG279Q | HHKB Hybrid(Black)/Hybrid Type-S(White)

Nuvarande: S21 Ultra/S10+(PoGo)
Historik: Nokia: 3310, 8310 | LG: GD900 |OP: 6, 6T, 8 | Xiaomi: Redmi Note 5 |Apple: 3, 3G, 3GS, 4, 4S, 5S, 6, 6S+, 8+, 11 Pro Max| Samsung: S7 Edge, Note 8, 20 Ultra, S20FE

Permalänk
Medlem

Tre barn, äldsta 20 år så han får sköta sig själv!
De andra två är 14 resp 16, de har i alla år fått dela på en dator så att de har speltid varannan dag, vilket fungerat bra. Skärmtid vardagar 4 timmar, mer på helgerna.

Mobiltelefonerna däremot är ett gissel, där har vi inte lyckats komma på någon riktigt bra lösning som håller över tid, det blir *mycket* tid med telefonerna...

Permalänk
Medlem

Vilka appar fungerar bra för att kontrollera/begränsa Android.

Provade Google Family Link, men vill minnas att det blev riktigt struligt (beroende på att han har samma konto på två enheter).

Körde också något Dinnertime Plus vilket jag vill minnas var helt okej.

Finns något bättre?

Visa signatur

Gaming: MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI | AMD Ryzen 9 5900X | ASUS TUF GeForce RTX 3080 10GB | Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3200 MHz | Corsair RM850x V2 | Sabrent 2TB Rocket Nvme PCIe 4.0 | FD Define S | LG 27GP850 | LG 48C1

Permalänk
Proffsmoddare

Två grabbar, 5 och 2.5. Vaknar runt 7 och lägger sig mellan 19-20.

De har ingen egen teknik men de får titta på TV innan 10 och efter 17. Spelar även ibland lite på min iPad.

Visa signatur

Crystal 280X ~ i7 8700K ~ B360M MORTAR ~ GTX1080ti ~ 32GB DDR4 ~ RM650i ~ AOC 34" IPS ~ Virtuoso SE
The Red One ~ Cold Winter ~ CURV3D ~ BarPC ~ F4DE

För allt om PC-moddning ~ Minimalistic PC

Permalänk
Medlem

Den äldsta som är 11 har egen mobil, 9-åringen har inte.

Vi har ett gäng plattor (Shield K), chromebooks, laptops osv... som de flesta andra, men de får bara använda dem om de frågar först, försöker hålla det till att inte spela varje dag och när det blir spel så oftast inte mer än en timme.

11-åringens mobil styr jag via Family Link så jag har satt typ 20 min på spelen han vill spela för att det inte ska gå överstyr.

Den äldste får spela Fortnite då och då på min dator. Själv avskyr jag både konceptet med Fortnite och själva spelet så försöker hålla det så långt borta som det går i dagens Fortnite-värld.

Lever väl kvar i det förgångna där spel var något man körde antingen från början till slut eller från början tills man tröttnade. Nu är det alldeles för mycket "jobb" över det hela och alldeles för mycket mekanismer inbyggda (tänker på Fortnite t.ex.) som specifikt är framtagna för att skapa beroende och sluka speltid.

/hulle.

Visa signatur

A600, 2 MB Chipram, 85 MB HD, Extra diskettstation, Joysticks: Tac-2, The Bug och Wico Red Ball.
Zotamedu:"Kompressorkylning är nog det mest miljöfarliga du kan göra med en dator om du inte tänker börja elda brunkol i den."

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon270778:

Barnuppfostran har väldigt lite, om något, med skärmtid att göra. De som behöver lära sig om hur man uppfostrar sina snorungar läser inte här eller andra forum/böcker om hur man gör. Barnuppfostran handlar om att lära barnet vad som är rätt och fel, att visa hänsyn mot sina medmänniskor och visa respekt för andras arbete och därmed pengar. Om du misslyckas med det, men lyckas tvinga ditt barn till en viss bestämd tid skärmtid så har du misslyckats med att uppfostra ditt barn.
Fokusera på det viktiga.

Alla barn (och föräldrar) är olika, och ibland kan det vara VÄLDIGT svårt och jobbigt att uppfostra sina barn på rätt sätt. Jag har själv både svåra och lätta barn, så jag vet hur stor skillnad det kan vara. Det tär på en mentalt riktigt ordentligt ibland. Självklart finns det dåliga föräldrar som inte borde få uppfostra sina barn, men det jag vill få fram är att man helst inte ska säga till andra föräldrar hur man uppfostrar barnen, om man inte själv varit en del i barnens uppväxt.

Med det sagt har jag en 4-åring och en 2-åring. Vi har en iPad mini och en äldre iPhone som de får låna då och då, mestadels i bilen eller när man är ute på restaurang t.ex. Det populäraste är Minecraft och Youtube såklart. PS3 och Wii finns men används knappt. Ibland sitter jag och den äldsta framför varsin dator och spelar Minecraft tillsammans.

Eftersom jag är uppväxt med datorer utan några gränser så kommer jag försöka att sätta så lite gränser det går, det beror på hur bra barnen pallar det!

För övrigt så tycker jag att det finns alldeles för mycket skit på Youtube för barn. Ibland får jag försöka styra dem till lite bättre innehåll.

Permalänk
Medlem

Har en 12, en 9 och en 3, reglerar tid efter behov. Äldsta och minstingen har inga problem att göra annat utan skärm bara man säger till, de hittar även på egna grejer utan skärm och har dem mer för att fylla dötid, mellan ungen har dock svårare med det och blir lätt mentalt utmattad, okreativ, grinig mm om det blir för mycket så där är det satta hårdare tider.
Annars brukas det försöka att hitta på något varje helg där skärm ej förekommer samt se till att det finns alternativ med pyssel osv.

När det kommer till vad som konsumeras så sociala media är hårda regler runt men spel mm får de lira vad de vill när de får spela.

Visa signatur

"One is always considered mad, when one discovers something that others cannot grasp."
- Ed Wood

Permalänk
Medlem

Två barn. 5 & 7.
Varsin surfplatta men ca 1 år tillbaka vill dom spela Minecraft på min dator(jag köpte det specifikt till dom, inte till mig) och Paper Mario, Mario Kart till Switchen. Innan dess Spore på PC. Kirby är ju för övrigt ett va de bästa barnspelen jag någonsin spelat. Extremt lite bestraffning vilket är bra då jag tycker att barn inte svarar bra på negativ förstärkning med logiken att om dom t.ex får stå över ett kast i brädspel så blir dom sura, om man spelar ett spel, varför finns det mekaniker som gör att jag inte får spela spelet osv. Jag köper det helt.
Nu ska 7-åringen(egentligen 6 år) få ett Nintendo 3DS i födelsedgspresent i september.

Jag har aktivt undvikit att låta dom spela spel där man ska döda saker utan fokuserat på spel där framgången ligger i andra mekaniker. Senare året har jag dock släppt lite på dom reglerna då dom förstår att det bara är ett spel.

Skärmtid inkl Netflix har jag alltid begränsat med en viss känsla. Dom är bra på att pyssla eller leka med Lego om jag stänger av TV:n. Är dom hemma och sjuka släpper jag ganska mycket på skärmtidsbegränsningen.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact - Corsair RM850 850W - EK-AIO Basic 240 - Intel Core i9 12900K 3.2 GHz 30MB - Kingston Fury 64GB (2x32GB) DDR4 3200MHz CL - MSI MAG Z690 TOMAHAWK WIFI DDR4 - ASUS GeForce GTX 1080Ti ROG Strix - Samsung 980 M.2 NVMe SSD 1TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fluf:

Är bonus pappa till en 14åring med ADHD och atypisk autism, utåtriktad och kommunicerar väl men med kort uppmärksamhet samt väldigt motigt med saker som inte direkt intresserar och engagerar.

Naturligtvis är han helt insnöad på spel, tack och lov är det bästa han vet att spela tillsammans med sina kompisar. Jag spenderar även en hel del tid med honom och spelar tilsammans i samma spel. Till exempel Minecraft, Crossout, WarThunder.

Även om jag gärna sett att han gör mer än bara sitter framför datorn så finns det bara så mycket man kan göra för att tvinga ett barn med hans symptom till saker han inte gillar, det tar enormt mycket energi med skola, förändringar etc och datorn ger honom en fristad.

Istället försöker jag uppmuntra kreativa spel, som att bygga och problemlösning som Minecraft eller KSP. Och såklart deltar i så mycket jag hinner eller sitter bredvid med egna projekt för att hjälpa till med online-etik, språkval och förklara skillnaden mellan tur, hackers, toxic gankers eller bara känslan av att alla är ute efter en är sällan samma sak som att de faktiskt är det.

Mycket bra skrivet, jag har tre barn med samma diagnos. Du beskriver exakt det jag pysslar med varje dag

Visa signatur

Så blir det!

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av Kern:

Mycket bra skrivet, jag har tre barn med samma diagnos. Du beskriver exakt det jag pysslar med varje dag

Mycket kärlek och gråa hår <3

PS. Kan rekommendera att testa Crossout, en FreeToPlay Bygg-Madmax-fordon-spräng-motståndare-teamwork-spel som är rätt kul. Både skapa och spräng, brukat falla väl ut

Visa signatur

Allt jag säger/skriver här är mina egna åsikter och är inte relaterade till någon organisation eller arbetsgivare.

Jag är en Professionell Nörd - Mina unboxing och produkttester (Youtube)
Om du mot förmodan vill lyssna på mig - Galleri min 800D med 570 Phantom SLI

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon270778:

Barnuppfostran har väldigt lite, om något, med skärmtid att göra. De som behöver lära sig om hur man uppfostrar sina snorungar läser inte här eller andra forum/böcker om hur man gör. Barnuppfostran handlar om att lära barnet vad som är rätt och fel, att visa hänsyn mot sina medmänniskor och visa respekt för andras arbete och därmed pengar. Om du misslyckas med det, men lyckas tvinga ditt barn till en viss bestämd tid skärmtid så har du misslyckats med att uppfostra ditt barn.
Fokusera på det viktiga.

Detta. Satt vid datorn i princip hur mycket jag ville när jag var liten. Nu är jag seriemördare, minst, eller som verkligheten vill vittna om civilingenjör i datateknik. Blir faktiskt nästan arg när det pratas om skärmtid ibland. Visst sitta och göra hjärndöda saker på en surfplatta är en sak, men hade mina föräldrar hindrat mig från datorn hade jag nog inte varit där jag är idag. Vågar nog nästan påstå att jag lärt mig mer om mycket tack vare dator/internet och lite nyfikenhet än i det svenska skolsystemet.

Lite exempel på ren nyfikenhet och många timmar vid datorn i barnålder.

* Hosta upp egen hemsida på en linuxserver (PHP, Apache, HTML, CSS)
* Tack vare WoW spelande, hostade en privatserver vid ~12 års ålder (mysql, textbaserad config, command line, nätverksportar mm)
* Tack vare Tibia spelande hostade en privatserver vid ~10 års ålder (mysql, textbaserad config, command line, nätverksportar mm)
* Tack vare CS spelande hostat upp servrar vid ~12 års ålder
* Tack vare diverse spelande lärt mig massor om datorhårdvara, reparerat datorn när man inte kunnat spela för den gått sönder
* Lyckats installera virus och sedermera fått panik och lärt mig ta bort dem
* Blivit nyfiken på hur man bygger ett eget spel och utforskat hur man kan bygga ett eget, ex. javaprogrammering
* Lärt sig Photoshop av nyfikenhet och för att göra bilder till hemsidor man byggt
* Enklare videoredigering i Sony Vegas för man blev nyfiken på YouTube 2006-2008
* Rootade min första Androidtelefon för jag ville att spelen skulle flyta bättre och lärde mig således om Linux och operativsystem
* Torrentat hem spel och blivit trött på att det går långsamt och lärt mig om routrar, nätverk mm
.
.
.

Den som säger det hade varit mer användbart att jag suttit på någon gunga på en lekplats får tänka om.

Permalänk
Medlem

7-åring som har mobiltelefon? Tycker jag känns på tok för tidigt... but who am I to judge?
Vet att min bonusdotter hade egen iPad när hon var lite över 2 år... så... vet inte om det är så mycket bättre.

Man säger ju att barn inte ska se på TV förrän de är 2 år... Men det råder väl skilda meningar om det med.

Visa signatur

< :: Intel i9 9900ks@5.0Ghz/Ring@4.5Ghz | 32Gb DDR4@3600Mhz | Geforce RTX 4070 :: >

Permalänk
Medlem
Skrivet av Massy:

Detta. Satt vid datorn i princip hur mycket jag ville när jag var liten. Nu är jag seriemördare, minst, eller som verkligheten vill vittna om civilingenjör i datateknik. Blir faktiskt nästan arg när det pratas om skärmtid ibland. Visst sitta och göra hjärndöda saker på en surfplatta är en sak, men hade mina föräldrar hindrat mig från datorn hade jag nog inte varit där jag är idag. Vågar nog nästan påstå att jag lärt mig mer om mycket tack vare dator/internet och lite nyfikenhet än i det svenska skolsystemet.

Lite exempel på ren nyfikenhet och många timmar vid datorn i barnålder.

* Hosta upp egen hemsida på en linuxserver (PHP, Apache, HTML, CSS)
* Tack vare WoW spelande, hostade en privatserver vid ~12 års ålder (mysql, textbaserad config, command line, nätverksportar mm)
* Tack vare Tibia spelande hostade en privatserver vid ~10 års ålder (mysql, textbaserad config, command line, nätverksportar mm)
* Tack vare CS spelande hostat upp servrar vid ~12 års ålder
* Tack vare diverse spelande lärt mig massor om datorhårdvara, reparerat datorn när man inte kunnat spela för den gått sönder
* Lyckats installera virus och sedermera fått panik och lärt mig ta bort dem
* Blivit nyfiken på hur man bygger ett eget spel och utforskat hur man kan bygga ett eget, ex. javaprogrammering
* Lärt sig Photoshop av nyfikenhet och för att göra bilder till hemsidor man byggt
* Enklare videoredigering i Sony Vegas för man blev nyfiken på YouTube 2006-2008
* Rootade min första Androidtelefon för jag ville att spelen skulle flyta bättre och lärde mig således om Linux och operativsystem
* Torrentat hem spel och blivit trött på att det går långsamt och lärt mig om routrar, nätverk mm
.
.
.

Den som säger det hade varit mer användbart att jag suttit på någon gunga på en lekplats får tänka om.

Men då krävs det intresse, dina föräldrar kanske såg detta? idag verkar mest föräldrar få ungen upptagen så föräldrarna kan stirra sig blinda på sina telefoner. har inga barn själv men min bror har och han är i princip den enda som leker med barnen vid lekplatsen och verkligen är med. alla andra föräldrar står bara och glor i mobilen och hoppas att dom fått några likes på senaste bilden...
Även jag har kul med hans ungar men har spelat minecraft med han son en gång. hans barn är 10 och 8 år och ingen har varken mobil eller platta än och enligt läkaren är det dom friskaste barn han sett på väldigt många år.
Det är inte lätt då den äldsta dottern börjar tråna efter en mobil som alla kompisar nu.
Trots att de inte har mycket teknik så har dom mycket fysika aktiviteter, ridning, cross, ATV, sporter och dagliga utflykter med min bror som älskar att vara i skog och mark och lär dom om överlevnad olika djur och allt däremellan. sällan man får tag på han eftersom han oftast glömmer mobilen hemma.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Massy:

Detta. Satt vid datorn i princip hur mycket jag ville när jag var liten. Nu är jag seriemördare, minst, eller som verkligheten vill vittna om civilingenjör i datateknik. Blir faktiskt nästan arg när det pratas om skärmtid ibland. Visst sitta och göra hjärndöda saker på en surfplatta är en sak, men hade mina föräldrar hindrat mig från datorn hade jag nog inte varit där jag är idag. Vågar nog nästan påstå att jag lärt mig mer om mycket tack vare dator/internet och lite nyfikenhet än i det svenska skolsystemet.

Lite exempel på ren nyfikenhet och många timmar vid datorn i barnålder.

* Hosta upp egen hemsida på en linuxserver (PHP, Apache, HTML, CSS)
* Tack vare WoW spelande, hostade en privatserver vid ~12 års ålder (mysql, textbaserad config, command line, nätverksportar mm)
* Tack vare Tibia spelande hostade en privatserver vid ~10 års ålder (mysql, textbaserad config, command line, nätverksportar mm)
* Tack vare CS spelande hostat upp servrar vid ~12 års ålder
* Tack vare diverse spelande lärt mig massor om datorhårdvara, reparerat datorn när man inte kunnat spela för den gått sönder
* Lyckats installera virus och sedermera fått panik och lärt mig ta bort dem
* Blivit nyfiken på hur man bygger ett eget spel och utforskat hur man kan bygga ett eget, ex. javaprogrammering
* Lärt sig Photoshop av nyfikenhet och för att göra bilder till hemsidor man byggt
* Enklare videoredigering i Sony Vegas för man blev nyfiken på YouTube 2006-2008
* Rootade min första Androidtelefon för jag ville att spelen skulle flyta bättre och lärde mig således om Linux och operativsystem
* Torrentat hem spel och blivit trött på att det går långsamt och lärt mig om routrar, nätverk mm
.
.
.

Den som säger det hade varit mer användbart att jag suttit på någon gunga på en lekplats får tänka om.

Men har du barn idag?

Jag är också uppvuxen innan begreppet "skärmtid" var uppfunnet, även innan Internet var uppfunnet för den delen. Men idag gör de flesta kids (ok, anekdotiskt visst, men har väl ändå lite koll på vad barnens klasskompisar gör så 25+ barn iaf) inte det du listade, de spelar Fortnite... och sedan spelar de lite Fortnite, sedan kanske en stund Minecraft, sedan mer Fortnite, sedan Brawl Stars/Clash Royale, och så avslutar vi med Fortnite ...

Spelen är så jäkla finputsade, beroendeframkallande och tidskrävande idag.

Det är inget "Ska bara löda ihop en nollmodemskabel först och felsöka i tre timmar innan vi kan spela Doom" utan nu bara tutar och kör de. Det är knappt att kidsen vet hur ett filsystem fungerar.

/hulle.

Visa signatur

A600, 2 MB Chipram, 85 MB HD, Extra diskettstation, Joysticks: Tac-2, The Bug och Wico Red Ball.
Zotamedu:"Kompressorkylning är nog det mest miljöfarliga du kan göra med en dator om du inte tänker börja elda brunkol i den."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aka_The_Barf:

Men då krävs det intresse, dina föräldrar kanske såg detta? idag verkar mest föräldrar få ungen upptagen så föräldrarna kan stirra sig blinda på sina telefoner. har inga barn själv men min bror har och han är i princip den enda som leker med barnen vid lekplatsen och verkligen är med. alla andra föräldrar står bara och glor i mobilen och hoppas att dom fått några likes på senaste bilden...
Även jag har kul med hans ungar men har spelat minecraft med han son en gång. hans barn är 10 och 8 år och ingen har varken mobil eller platta än och enligt läkaren är det dom friskaste barn han sett på väldigt många år.
Det är inte lätt då den äldsta dottern börjar tråna efter en mobil som alla kompisar nu.
Trots att de inte har mycket teknik så har dom mycket fysika aktiviteter, ridning, cross, ATV, sporter och dagliga utflykter med min bror som älskar att vara i skog och mark och lär dom om överlevnad olika djur och allt däremellan. sällan man får tag på han eftersom han oftast glömmer mobilen hemma.

Magiskt hur alla alltid är de förälrar eller känner de föräldrar som inte följer normen utan är de där extremt aktiva som alltid leker med sina barn som att andra inte gör det. Innan man har barn själv och innan man vet exakt hur det ser ut i andras upplägg kanske man ska ta det lite piano med påståenden om att folk inte aktiverar sig i sina barn baserat på vad du kanske ser en timme på lekplatsen av vad som är ett 25/7 jobb?

Visa signatur

"One is always considered mad, when one discovers something that others cannot grasp."
- Ed Wood

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ferrat:

Magiskt hur alla alltid är de förälrar eller känner de föräldrar som inte följer normen utan är de där extremt aktiva som alltid leker med sina barn som att andra inte gör det. Innan man har barn själv och innan man vet exakt hur det ser ut i andras upplägg kanske man ska ta det lite piano med påståenden om att folk inte aktiverar sig i sina barn baserat på vad du kanske ser en timme på lekplatsen av vad som är ett 25/7 jobb?

Varken jag eller bror min känner INGA personer så det är enda inblicken vi har? jag umgås med flera av dom och har GOD insikt i deras liv och hur de uppfostrar sina barn.
Det är nog normen fortfarande att vara aktiva med sina ungar då barn ofta gillar att leka men många vill helt enkelt inte vara det och undviker det helst om de kan.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem

Bra tråd! Intressant att höra hur ni angriper teknikhanteringen. Tror inte det finns några lätta svar, men troligtvis nyttigt att diskutera med andra.
Jag tillhör som säkert många andra här de som fick innegångsförbud istället för utegångsförbud när jag var liten. Då tänkte jag att "mina barn ska få sitta vid datorn hur mycket de vill". Nu har jag inga barn, men har blivit tillräckligt gammal för att förstå att obegränsad tillgång nog inte är det optimala.

Även om det "alltid" har varit diskussioner om att "alla andra får XYZ" så tror jag det är ännu svårare nu. Jag tror det är helt omöjligt och troligtvis "handikappande" att helt utesluta dator/platta/internet ur barnens liv, men nätet har också en mörk baksida som jag inte tror min generation riskerade utsättas för.

Utbudet nu är också oändligt, det går liksom inte se klart allt på YouTube. Många spel och annat byggs också medvetet för att vara väldigt beroende. Många vuxna har svårt att stå emot, hur ska det då vara för barnen?

Visa signatur

Huvuddator: Ryzen 2700X EK HF vattenblock|32GB|RTX 3080 Alphacool Eisblock, 280 + 420 rad.
Server: AMD 3850|16GB|~3,5TB HDD|360 rad
Lullull: Rift+Touch|HOTAS Warthog|G27|PS5|Switch OLED

Permalänk
Medlem

Kul och intressant tråd. Så får väl lista (älskar listor) upp hur läget här hos oss:

Jag : datorer sedan evigheter, aldrig ägt en spelkonsoll förrän jag fick barn. Skaffade smartphone sent (2011) eftersom jag ansåg att de var för dyra och sopiga innan. Skaffade PC sent (2001) eftersom jag ansåg att de var för dyra och sopiga innan. Har inte spelat så mycket sedan jag blev vuxen, absolut ingen "gamer". Kör sedan ca 2010 i huvudsak MacOS på min PC; Windows är andra-OS.

Fru : Datorer sedan evigheter (uppvuxen i Mac-familj), kunnig i datoranvändande men ointresserad av tekniken bakom, haft Nintendo N64, Gamecube, PS2, MacBook Pro. Smartphone sedan 2014 eftersom hon inte hade något behov innan.

Barn: 9, 7, 2 år.

Första barnet hade vi ingen skärm till de första 2.5-3 åren typ, sen har vi skaffat några plattor, 8" verkar vara lagom storlek men vi har en på 7" också. Barnen får använda dem ganska fritt inom vissa ramar, men vi försöker prioritera spelande framför youtubande. Vi har inget strikt schema, men kan säga exempelvis "nu kan ni ha platta tills frukosten är klar", eller "först gör ni läxa/whatever, sedan kan ni ha platta", det är inte platta när som helst, barnen måste fråga först.

Youtube Kids har vi använt i flera år. Även Kids Place (betalversion) för att ge bättre överblick och "inlåsning" för barnen. Nu när de "stora" är 7 och 9 har vi inte Kids Place längre, men när 2-åringen kan börja spela etc får vi nog installera det igen.

Barnen använder även mina gamla avlagda telefoner (utan SIM-kort), de är egentligen "bättre" än plattorna och duger bra till spelande (Nexus 4, Galaxy S4). Minstingen får låna Nexus 4 ibland, den har ju ingen "hemknapp" så det är inte lika lätt att trycka bort sig från exempelvis filmtittandet där.

Gällande barnprogram "på TV" så har vi ju som alla andra haft/har Netflix, men till och från även Viaplay. Jag tycker dock att det blir väldigt planlöst och ogenomtänkt "slötittande" om de får sitta med appen själva och hoppa runt. Jag är stor anhängare av att se på DVD/Bluray. En fysisk skiva, som man väljer (ofta tillsammans), och sedan ser på tills den är slut, och sen är den ju slut. Men det blir inte DVD varje dag, mest på lördag/söndag.

Min fru är ju Zelda-spelare, och därmed måste vi köpa en Wii (och senare Wii U (och nu Switch)), och även där har jag försökt att inte överlasta barnen med massa spel. (Har man rymligare hårddisk än samvete är det ju lätt gjort).
Det är mycket bättre att välja spel i lugn och ro, inte flippa runt bland 47 nya spel och försöka fastna för något, det blir bara att de spelar lite på alla då.
Spel på skiva är egentligen bättre än spel från E-shopar.

Wii och Wii U är riktigt bra köp, med många billiga spel på exempelvis Tradera. Har fått tag på några spel på svenska till barnen, det är mest mellan åldern 6-9 det är bra med svenska spel känns det som. Alltså, barnen kan ju spela spelen på engelska, men de kan inte läsa dialog om den är på engelska, inte mina barn åtminstone. 9-åringen börjar dock bli rätt bra på engelska.

Jag tror, eller inbillar mig, att det är riktigt bra för barnens finmotoriskt utveckling och koordination attt spela konsolspel, gärna med olika typer av spelkontroller - vilket Nintendo sannerligen uppfyller med råge. Vi varvar Nintendo lite med PC där vi har en HTPC med steamkonto (ett för mig, sedan ett var till barnen) som har lite enklare spel typ Castle of Illusion, Toki Tori, Trackmania, Ducktales nånting, osv.

Nu när barnen är lite större kan de samarbeta i spel som Minecraft och Animal Crossing - som jag aldrig trodde jag skulle skaffa till barnen. Jag har svårt nog att förstå vitsen med Minecraft, än mindre Animal Crossing, men nu när jag ser hur barnen spelar det så upplever jag att det är både kul och lärorikt, coop-spel är alltid bra för barn. Varken jag eller barnen tycker om spel där man alltför aggressivt tävlar mot varandra. Mario Party är lagom.

Vi kör några dagar i veckan Nintendofritt, annars tycker jag egentligen att det är bättre att spela på Nintendo/spelkonsoll än att slöspela på plattan - eller slötitta på film.

Som sagt, Wii, och kanske ännu mer Wii U, är riktigt bra köp till lite mindre barn. Att det inte kommer nya spel är inget större problem, det finns tillräckligt många bra redan. Nu när största barnet gått ett par år i skolan känns det dock lite viktigt att vi har en Switch så att han kan "hänga med" i samma spel som skolkamraterna spelar - han har dock inte fått spela Fortnite än trots visst tjat.

Barnen får se på Youtube. Jag vet, det är läskigt, men vi kör i någon slags "begränsat läge" och jag försöker ha lite koll. De ser mest på Minecraft-videos, och andra spelrelaterade videos.

9-åringen fick en mobil när han fyllde. Vi kör Family Link, med ganska slappa inställningar. Däremot kan han ju inte ha Youtube-appen på telefonen (går dock att se youtube via browser, där jag har en begränsad inloggning så jag kan se historiken och ha lite koll). Han får bara installera appar om han frågar mig.

De har inte Tik-Tok eller andra sociala program, inget Facebook än, inget chattande i spel, spelkonsolerna är inte anslutna till internet.

Kör med någon "barn-spärr" på routern, som är aktiv på alla plattor/barntelefoner, får hoppas den stoppar något.

Kör även OpenDNS Family Shield på routern. Ska väl också stoppa en del skit. (Kör man VPN, eller annan DNS, så kommer man ju förbi den såklart, men det grejar inte barnen än)
https://www.opendns.com/setupguide/#familyshield

Ett par tips:

Barnen plockar snabbt upp språk. Var försiktiga med Youtube på engelska för de minsta barnen (inga problem för barn som redan kan svenska, där kan man ösa på med engelska) om ni vill att de ska ha svenska som förstaspråk.

En väl uppladdad surfplatta + barnvagn eller sulky är guld värt på barnakuten. Förr eller senare hamnar ju många föräldrar där, och en platta är fantastiskt bra under den jäääätetråkiga väntan för de små sjuka/skadade stackarna. Och vagn/sulky är kanon även om barnen är "lite för stora". Var inne med en av ungarna flera gånger härom året, då var han 7, och även då hade vi sulky som han trängde sig ner i och var väldigt nöjd med det.

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Medlem

Det här med att barnen använder Tiktok, Youtube etc är något som vi tillåtet under stränga förhållanden. Min äldsta på 9 år har Tiktok men han får enbart lägga upp videor på gameplay och inte sig själv ( Jag är inloggad på hans konto för att ha koll och han har faktiskt hållt sig till vår deal ). Youtube får han inte lägga upp på alls än även om hans dröm är att bli youtuber men den tiden får komma senare. När jag anser att han är mogen för det så hjälper jag honom mer än gärna.

Visa signatur

Dator:Ryzen 9 3900X, MSI B450 Tomahawk, 16 GB Ram, RTX 2070 Super.
Kameror: Panasonic G80, Canon G7xmk2 Gopro Hero7 black mm.
www.youtube.com/c/ronniejossan

Permalänk
Medlem

Det ända jag har behövt anpassa rent teknikmässigt är ljudnivån från datorn samt inga mekaniska tangentbord som klickar högt då jag har hela min setup i vardagsrummet.
När det gäller min dotter på 3.5år var jag skeptisk först med för mycket skärmtid men nu med corona och allt utan barnvakt osv så har skärmtiden för henne ökat ganska rejält både för mitt ork samt att hon ska underhållas då min energi tar slut.
Själv jobbar jag som lärare på högstadieskola så förr eller senare tittar tekniken in då ingen läser/skriver längre..

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hulle:

Men har du barn idag?

Jag är också uppvuxen innan begreppet "skärmtid" var uppfunnet, även innan Internet var uppfunnet för den delen. Men idag gör de flesta kids (ok, anekdotiskt visst, men har väl ändå lite koll på vad barnens klasskompisar gör så 25+ barn iaf) inte det du listade, de spelar Fortnite... och sedan spelar de lite Fortnite, sedan kanske en stund Minecraft, sedan mer Fortnite, sedan Brawl Stars/Clash Royale, och så avslutar vi med Fortnite ...

Spelen är så jäkla finputsade, beroendeframkallande och tidskrävande idag.

Det är inget "Ska bara löda ihop en nollmodemskabel först och felsöka i tre timmar innan vi kan spela Doom" utan nu bara tutar och kör de. Det är knappt att kidsen vet hur ett filsystem fungerar.

/hulle.

Jo, jag förstår din poäng här och du har säkert till stor del rätt. Men samtidigt kan jag också se på mina kompisar som även de satt och spelade mycket och kanske inte hade samma intresse för tekniken och idag är vältränade aktiva , hårt arbetande hantverkare eller utbildade ingenjörer, läkare och friska som få, hur mycket deras föräldrar tjatade eller inte tjatade om att de skulle gå ut och leka. För att inte tala om hur många som blev hemma med en coca cola istället för att gå ut och dricka vodka i alldeles för ung ålder.

Jag är egentligen rätt kluven här då jag i alla fall med mig själv och min omgivning inte kan se att det gått åt helvete för någon. Samtidigt så förstår jag att det kanske inte är helt kanon att spela Fortnite 14 timmar i sträck och skrika på mamma om lootlådor.

Permalänk
Inaktiv

Har två killar på sju och nio. Är separerad så har dem varannan vecka. Kör väl i princip utan begränsningar gällande tid och vad de kan se på youtube. Har föräldrainställning på Steam så jag håller koll på vad som finns där.

Lite dubbelmoral här men jag tänker att det är bättre att låta dem se vad som finns och sedan prata om det. Så man inte curlar sönder dem och så blir det som en tidsinställd bomb på ryggen sen när de blir äldre. Dubbelmoralen här blir att jag sätter p för de värsta spelen. Inte för att jag tror de tappar sin moraliska kompass och blir mördare utan mest för att de har inte utvecklat alla verktyg för att sätta saker i perspektiv än och hantera tankar som uppstår.

De har fått ha två äldre datorer från garderoben än så länge, men spelintresset är ju inget att ta miste på. Så tänkte ge dem var sin ny dator nu när de fyller år. Svårt bara att veta vilken nivå man ska lägga det på. Vill ju helst bygga en stationär, samtidigt reser vi ju ganska mycket och då är ju bärbara bättre. Men de håller ju inte över tid lika bra och går inte uppgradra på samma sätt. Behöver även uppgradera min burk så det blir en fattig höst minst sagt.

Det som rullar här är Minecraft, Roblox och Human fall flat. På en gammal iMac från 2009 och en Lenovo y510p med dubbla grafikkort. Funkar ändå hyfsat. Tråkigt bara med Steamspel och Mac, nästan inget stödjs som man vill spela.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hulle:

Lever väl kvar i det förgångna där spel var något man körde antingen från början till slut eller från början tills man tröttnade. Nu är det alldeles för mycket "jobb" över det hela och alldeles för mycket mekanismer inbyggda (tänker på Fortnite t.ex.) som specifikt är framtagna för att skapa beroende och sluka speltid.

/hulle.

Inte mycket skillnad mot pinball och arkadspelens tid då... Beroendeframkallande spel, tweakade för att vara så svåra som möjligt för att maximera mängden mynt man fick kasta in. Bara ett mynt till, då jävlar...

Skämt åsido så förstår jag va du menar med exempelvis Fortnite. Mer som att spelet i sig är ointressant - men att kämpa för status, äga de bästa sakerna och hänga med i det senaste" snacket" blir viktigast. Är väl en slags ohelig fusion av MMO, social media och TV/media som vi ser formas framför oss.

Man får vara glad att VR inte slagit igenom helt än. Då är det väl adjöss med barnen hehe

Visa signatur

MSI B650 Tomahawk / AMD 7800X3D / 2x16 GB Kingston Fury 6000Mhz DDR5 / ASUS TUF RTX3080 10GB / Corsair RM850x Shift / + Acer Predator XB27HU / Schiit Fulla 2 + Sennheiser/Massdrop 58X + XTZ Tune 4

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vlademil:

Inte mycket skillnad mot pinball och arkadspelens tid då... Beroendeframkallande spel, tweakade för att vara så svåra som möjligt för att maximera mängden mynt man fick kasta in. Bara ett mynt till, då jävlar...

Skämt åsido så förstår jag va du menar med exempelvis Fortnite. Mer som att spelet i sig är ointressant - men att kämpa för status, äga de bästa sakerna och hänga med i det senaste" snacket" blir viktigast. Är väl en slags ohelig fusion av MMO, social media och TV/media som vi ser formas framför oss.

Man får vara glad att VR inte slagit igenom helt än. Då är det väl adjöss med barnen hehe

Ja jäklar, där brände man en del veckopengar! Inte bättre än lootlådor kanske...

VR ja, barnen gillar att spela Diner Duo och Job Simulator, men det är så aktivt så det är nästan som att vara ute och leka...

Visa signatur

A600, 2 MB Chipram, 85 MB HD, Extra diskettstation, Joysticks: Tac-2, The Bug och Wico Red Ball.
Zotamedu:"Kompressorkylning är nog det mest miljöfarliga du kan göra med en dator om du inte tänker börja elda brunkol i den."

Permalänk
Medlem

Någon som testat GPS-klockor? Ska flytta nära skogen nu och pojken är drygt tre och är en smitare...

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3